Életünkben nap mint nap különböző szintű döntések előtt állunk.

  • Vigyek-e esernyőt, amikor esőre áll az idő?
  • Csokis fánkot egyek, vagy müzlit joghurttal?
  • Melyik iskolába írassam a gyerekemet az alternatívba, vagy az államiba?
  • Alkalmazott maradjak, vagy vállalkozó?
  • Menjek, vagy maradjak a munkahelyemen?

Különböző szintűek ezek a választások. Míg az elsőben legfeljebb megázunk, vagy néhány grammal nehezebbek leszünk, ha így folytatjuk a választásainkat. A többi esetben azonban életeket érinthet a döntésünk.Hogyan döntsünk, mi segít nekünk a döntésben? A racionális gondolkodás, az érvek és ellenérvek felsorakoztatása, rangsorolása segíthet. Erről már írtam ITT.

Vannak nehéz döntések, amikor hiába rangsorolunk, osztunk, szorzunk, mégsem jutunk dűlőre magunkkal, nem tudunk dönteni, nem tudunk előrelépni.

Az egyik alternatíva jobb ebből, meg abból a szempontból, de a másik meg másik három szempontból jobb és megint más szempontból rosszabb. Melyiket válasszuk?

Sokszor az ismeretlentől való félelem gátolja meg, hogy döntsünk az alternatívák között. Máskor pedig a hitrendszerünk nem engedi, hogy egy jól felépített rendszerünket megingassák.

A ház alapjaiban megrendül, ha kihúzzuk az alap tégláit.Ezt úgy kell elképzelni, mint egy házat, az alsó téglákat az alapoknál nagyon nehéz megrepeszteni. Ellenállunk, hiába szembesítenek bennünket a napnál is világosabb érvekkel. A sok-sok repedés azonban előbb-utóbb alapjaiban megrengeti az építményt és összedől. Ha összeomlik a házunk – ezek a krízishelyzetek – képesek vagyunk újraépítkezni és más irányba elindulni.

Előfordul, hogy a választás külső kényszerítő erők hatására jön létre. Például, amikor már annyira nem szeretsz bejárni a munkahelyedre, hogy ez a hozzáállás már a munkádon is meglátszik.  Enyhébb esetben nem kapsz fizetésemelést, rosszabb esetben elbocsátanak, vagy kikényszerítik, hogy mondj fel. Pedig, ha jobban figyeltél volna magadra, hamarabb léptél volna. Ha előkészíted a távozást, kevesebb fájdalommal és kényelmetlenséggel megúszod.

A döntés akkor lesz a miénk, ahogyan Ruth Chang elmondja nagyon szuggesztív videójában, ha létrehozzuk a saját indokainkat. Akik ezt nem teszik, azok csak sodródnak a sors és a körülményeik tengerén. Hogy hova veti k őket a sors abba nincs beleszólásuk, mert nem tudnak saját döntést hozni.

Mit kell tenned a nehéz döntéseknél?

Amit át kell gondolnod:

  • Mit szeretnék TE igazán? Mire vágysz TE igazán? Hallgass a szívedre.
  • Képzeld el magad az alternatívák helyzeteiben. Milyen érzés ügyvédnek lenni és milyen pedagógusnak? Ha a gyerek iskolájáról kell döntened, mit szeretnél jobban, hogy jól érezze magát az iskolában, vagy büszke szeretnél lenni rá, mert jó jegyeket szerez? Van más érzésed, vágyad ezzel kapcsolatban?

A racionális indokok csak az alternatívák szűrésére jók. Hallgass a belső hangodra!

„Jó döntéseket akkor lehet hozni, ha lelassulunk. Ilyenkor ülünk magunkban például a természetben és hallgatjuk, hogy nő a fű. Nem ritkán ilyenkor mennek végbe a belső folyamatok, amelyek átírják a történetünket. A csönd és a nyugalom pillanataiban nyílik lehetőségünk arra, hogy a kirakós darabkáira végre egyben nézzünk rá. és ennek köszönhetően másképp lássuk  önmagunkat” – írja Kádár Annamária Életünk mesés hétpróbája c. művében.

Műszaki menedzser legyek, vagy ne?

Műszaki menedzser legyek, vagy ne?

A nyár elején egy húsz éves lány járt nálam. Az volt a kulcsproblémája, hogy legalább 5-6 különböző terület érdekelte, de ezek olyan távol álltak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Amikor megvizsgáltuk a választásának előnyeit és hátrányait. Kristálytisztán kiderült, hogy hiányoznak a saját választásának indokai.

Ha azért azért választok egy képzést, mert anyuka szeretné, hogy jogász legyek, az nem az ÉN választásom! Ha azért választok egy egyetemi képzést, mert a képzésről a külvilágnak az a véleménye, hogy jobb, mint egy másik, az sem az Én választásom. Ilyen indokok szempontok  lehetnek a sorban, de hiányzik a fő indok, az, hogy mit szeretnék ÉN igazán és miért!

 

 

Nehéz? Igen.

A nehéz választás nem átok, hanem áldás! Ha TE magad választottál, azzá válsz, amivé szeretnél és önmagad lehetsz.

Én drukkolok! Ha segítségre van szükséged a nehéz döntésekben, keress meg, segítek.

Forrás: Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária, Pál Ferenc: Fejben dől el

Hozzászólások