Az újévi fogadalmak gyakran kudarcot vallanak, mivel túlzottan ambiciózusak, vagy nem illeszkednek az életünk valóságához. Az évtervezésnél is elkövetheted ezeket a hibákat!

Sokan irreális célokat tűznek ki maguk elé, anélkül, hogy valóban megfontolnák a szükséges erőfeszítéseket és elköteleződést.

Ez a hiányos tervezés és a rugalmatlanság gyakran a motiváció elvesztéséhez és a fogadalmak feladásához vezet. A siker elérése érdekében fontosabb lehet a kis, fokozatos változásokra és a személyes növekedésre összpontosítani, nem pedig nagy, év eleji ígéretekre.

Nézzük a részleteket és azt hogyan változtathatsz majd!

A cél nem reális

Amikor az emberek olyan célkitűzéseket fogalmaznak meg, amelyek nem felelnek meg jelenlegi képességeiknek vagy életvitelüknek, az gyakran vezet a fogadalmak megszegéséhez. Például, ha valaki, aki korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem sportolt, fogadalmat tesz arra, hogy minden nap edzeni fog, ez a hirtelen és drasztikus változás valószínűleg nem fenntartható hosszú távon.

Az ilyen típusú célok több problémát is felvetnek:

1. Túlzott elvárások: Az emberek hajlamosak túlbecsülni, mennyi változtatást képesek rövid idő alatt elérni, és alábecsülik, mennyire nehéz lehet egy új szokást kialakítani.
2. Csalódás, frusztráció: Amikor rájönnek, hogy nem tudják teljesíteni a túlzottan ambiciózus célokat, csalódottság és frusztráció léphet fel. Ez negatívan befolyásolhatja az önbizalmukat és csökkentheti a további próbálkozások iránti motivációjukat.
3. Nem megfelelő tervezés: Az irreális célok gyakran hiányos tervezés eredményei. Az emberek nem veszik figyelembe a szükséges erőforrásokat, időt, és azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a cél eléréséhez.
4. A fenntarthatóság hiánya: Az ilyen típusú célok gyakran nem fenntarthatók hosszú távon. Például, ha valaki minden nap edzeni kezd, de nem szokott hozzá a rendszeres fizikai aktivitáshoz, könnyen kimerülhet, sérüléseket szenvedhet, vagy egyszerűen elveszítheti az érdeklődését.

Túl sok célt tűzöl ki, amikor évet tervezel

Eredménytelen lesz, amit elhatároztál akkor is, ha TÚL SOK CÉLT TŰZÖL KI MAGADNAK!

Nézzük mit eredményez, ha túl sok célod van!

1. Energia és figyelem szétszóródása: Minden új cél vagy szokás időt, energiát és figyelmet igényel. Amikor túl sok cél van egyszerre, nehéz mindegyikre elegendő energiát és figyelmet fordítani. Ennek eredményeként egyik cél sem kapja meg a megfelelő mértékű odafigyelést, ami csökkenti a siker esélyét.

2. Túlterheltség és stressz: Túl sok cél kitűzése gyorsan túlterheltséghez vezethet. Gyakran úgy érezheted, hogy nem tudnak lépést tartani a saját
elvárásaiddal, ami stresszhez és frusztrációhoz vezet. Ez a negatív érzelmi állapot akadályozza a célok elérését.

Túl nagy az elvárás például, amikor jól fizető munkahelyre vágysz, de nem tudod beletenni az energiát, hogy megfelelő szakértővé válj, vagy megtanuld a marketingfogásokat, vagy a tanulásba nem vagy hajlandó befektetni, sem mentor segítségét kérni, amely a legeredményesebb testreszabott megoldást hozhatja, ha követed a javaslatait.

3. A prioritások hiánya: Amikor túl sok cél van, nehéz eldönteni, melyikre koncentrálj először. A prioritások hiánya megnehezíti a hatékony cselekvést és az időgazdálkodást, ami a célok elérésének lassulásához vagy akár teljes elmaradásához vezethet.
A fontossági lista megállapításához tisztában kell, hogy legyél az értékrendeddel.

Ha a család a legfontosabb számodra, nem biztos, hogy a karriercéljaidat is eléred. Ha a pénz szerepel az első helyen, akkor lehet, hogy nem biztos hogy tudsz elhivatottan dolgozni egy társadalmi ügyért.

4. Csökken a motivációd: A kezdeti lelkesedés gyorsan alábbhagyhat, ha az emberek rájönnek, hogy nem képesek minden céljukat egyszerre teljesíteni. Ez a motiváció csökkenéséhez vezethet, ami tovább rontja a fogadalmak betartásának esélyét.

5. A sikertelenség érzése: Amikor nem tudod elérni a kitűzött célt, gyakran érezheted hogy kudarcot vallottál. Ez az érzés elveheti a kedved a folytatástól, még azokban az esetekben is, ahol bizonyos célokat részben vagy teljesen teljesítesz.

Rugalmatlan vagy, mert ragaszkodsz ahhoz, amit elteveztél!

1. Nem tudsz alkalmazkodni a változásokhoz: Az élet kiszámíthatatlan, és a körülmények gyorsan változhatnak. Ha nem vagy képes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, fogadalmad könnyen meghiúsulhatnak. Például, ha valaki fogadalmat tesz arra, hogy minden nap futni fog, de megsérül, a merev hozzáállás miatt nem tud alternatív edzésmódokat keresni.

2. Túl nagy nyomás és stressz: A rugalmatlan célok gyakran túlzott nyomást és stresszt jelentenek. Amikor nem engedsz teret a hibázásra vagy a változtatásra, minden kis eltérés vagy akadály óriási csalódást okoz!

3. Elveszted a motivációt: Ha az emberek szigorúan ragaszkodsz az eredeti tervedhez, és nem látod az előrehaladást, gyorsan elveszítheted a motivációdat. A rugalmatlanság megakadályozza abban, hogy újraértékeld és módosítsd a céljaidat, így könnyen feladhatod az egészet.

4. Sikertelenség érzete: A merev célok gyakran irreálisak vagy túlzottan ambiciózusak. Amikor nem tudod ezeket teljesíteni, kudarcot érezhetsz, ami negatívan befolyásolja az önértékelésedet és csökkenti a jövőbeni próbálkozások iránti hajlandóságodat.

Ha úgy érzed neked az akaraterőddel van probléma, olvasd el ITT és ITT.

Ha szeretnéd megvalósítani, amit elterveztél, ez a workshop neked való: Nem csak megálmodom, meg is csinálom! Rendhagyó évtervezés 2024.

Folytatása következik.

Hozzászólások