Kétségtelen, hogy az ageizmus akadályozza a korosabb munkavállalók elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Jómagam 54 évesen váltottam munkát, sőt munkaformát is. Közelről ismerem ezt a helyzetet!

Ebben a cikkben azokat a belső gátakat veszem sorra, amik a külső nehezített pályához hozzáadva még inkább elveszik a munkavállaló kedvét, hogy megmozduljon egy évek óta nem szeretem munkahelyről.

Az 50 év felettiek munkaváltásának vagy pályaváltásának belső akadályai számos tényezőből eredhetnek. Ezek a belső gátak gyakran pszichológiai és érzelmi természetűek, amelyek visszatarthatják őket attól, hogy új lehetőségeket keressenek vagy változtassanak a karrierjükön.

7 belső gát, amely megakadályozza, hogy 50 pluszosan új munkára pályázz!

1. Önbizalomhiány: Az idősebb munkavállalók gyakran kétségbe vonják saját képességeiket és alkalmasságukat az új szerepkörökre. Félhetnek attól, hogy nem tudják felvenni a versenyt a fiatalabb kollégákkal.
Itt van néhány mód, amivel javíthatsz az önbizalmadon!

2. Félelem a változástól: A hosszú évek alatt kialakult szokások és rutinok megváltoztatása nagy stresszt okozhat. Az ismeretlen jövő és a változással járó bizonytalanság gyakran visszatartja őket.

3. Ragaszkodás a megszokotthoz: Az évtizedek alatt kialakult komfortzóna elhagyása nehéz feladat lehet. A megszokott munkakörnyezet és munkafeladatok biztonságot nyújtanak, amihez ragaszkodnak.

4. Félelem a kudarcoktól: Az új helyzetekben való kudarc lehetősége különösen rémisztő lehet az idősebb munkavállalók számára, mivel úgy érezhetik, hogy már nincs annyi idejük helyrehozni a hibákat.
Ha a régi kudarc érzése még nagyon eleven benned, érdemes ezt különböző technikákkal oldani. A Wholness Work csodára képes.

5. Félelem az új technológiáktól: Az új technológiai eszközök és rendszerek elsajátítása kihívást jelenthet. Félhetnek attól, hogy nem tudnak lépést tartani a technológiai fejlődéssel.

6. Kényelmi szempontok: A megszokott munkarend, a munkahely közelsége vagy a kollégákhoz fűződő baráti kapcsolatok miatt kényelmesebbnek tűnhet a jelenlegi helyzet fenntartása.

7. Pénzügyi aggodalmak: A pénzügyi stabilitás elvesztésétől való félelem, különösen ha a karrierváltás idején átmenetileg alacsonyabb fizetéssel kell számolni, vagy bizonytalanabb jövedelemmel.

Látható, hogy az első 6 szempont egy kis támogatással orvosolhatók. Ha ott a párod, egy jó barátnőd, esetleg egy jó szakember, aki megadja neked a biztonságot, hogy jó úton jársz, segít, amikor kételkedsz magadban, megbirkózol a kétségekkel.
A pénzügyi aggodalmak pedig tartalékkal is kiküszöbölhetők.

Arra biztatlak, kezdj bele!

Ezek a belső gátak erőteljesen befolyásolhatják az idősebb munkavállalók döntéseit – pedig az 50 az új 30! 50 felett is érdemes új kihívásokat keresni. Meglátod, ez számtalan sikerélménnyel fog járni. De ha nem kezdesz bele, akkor az örökös őrlődés marad.

és viselkedését, és jelentős pszichológiai akadályt jelenthetnek a karrierváltás vagy munkakeresés során. Az önismeret és a pozitív gondolkodás fejlesztése, valamint a megfelelő támogatók segíthetnek leküzdeni ezeket az akadályokat.

A következő cikkben olyan szakmákat ajánlok, amely kifejezetten tapasztalt munkavállalóknak ajánlok, ha pályát szeretne váltani!

A cikk első részét itt olvashatod!

50 felett pályát váltani?

Szeretnél cikkeket kapni a levelesládádba, amelyek az 50 feletti munkavállalók pályaváltásával, munkahely váltásával foglalkoznak? Nincs más dolgod, csak az e-mail címed megadni és hamarosan érkeznek ilyen témájú levelek is.

Adatkezelési nyilatkozat(Kötelező)
Hozzászólások