Hatalmasat változott a világ, akár 5 év óta is! Egy csomó segítséget kaptunk, hogy a szabadidőnket növeljük. A háztartásunk egyre gépesítettebb. Applikációkat használunk a pénzügyeink követésére, 5 másodpercen belül hozzáférünk a telefonunkon / számítógépen az interneten tartalmakhoz, ami megnövel(het)i a ráfordított időt például a személyes kapcsolatainkra, önmagunkra, tanulásra.

10 év óta nem változott, hogy mivel töltjük a 24 óránkat. Időnket nagyjából ugyanakkora arányban fordítjuk alvásra, munkára, önfenntartásra, mindennapi életünk szervezésére. Nem változott a magunkra fordított idő (fehér függőleges sáv).

Mi az ami változott?

Mivel töltjük a napunkat?

Forrás: amerikai Munkaügyi Hivatal statisztikái, Moment nevű applikáció

Változott azonban, hogy mivel töltjük azt a kevés szabadidőnket, ami van. A pirossal jelzett rész mutatja mennyi időt foglal el ebben az idősávban a digitális eszközök használata (okostelefon számítógép, tablet stb.).

Ha ez így megy tovább nem leszünk képesek önmagunkban lenni, önmagunkkal foglalkozni.
Kutatások bizonyították, hogy digitális eszközhasználatnál nem úgy működik az agy, mint amikor üres papír előtt, önmagadban vagy és gondolkodsz. (Olvasd el még ITT.)

Hogyan nyerhetsz időt?

1. Legyenek céljaid!

Vegyél elő egy tiszta papírlapot, vagy inkább füzetet és írd le, mit szeretnél az elkövetkező 6 hónapban elérni. Így:

1. Változtatni szeretnék az életemen
2. Le szeretnék fogyni
3. Munkahelyet szeretnék váltani
4. Több időt szeretnék tölteni a gyerekemmel
5. El szeretnék utazni, pihenni egy hétre

Most vizsgáld meg, hogy ezek mennyire konkrét, megvalósítható célok. A SMART célokról ITT olvashatsz részletesebben.

A felsoroltak közül egyik sem konkrét, mérhető cél.

Alakítsuk át a fenti célokat:

1. Ez a cél számtalan összetevőből áll, gondold át milyen területen szeretnél változtatni. Párt szeretnél találni? Munkahelyet szeretnél váltani? Fittebb szeretnél lenni? Ezen a területen több célt is kijelölhetsz.
2. Le szeretnék fogyni 2 kg-t, 3 hónap alatt.
3. Nem érzem jól a munkahelyemen magam, mert a főnököm nem kedvel, ezért más iskolába szeretnék menni dolgozni.
4. Minden nap 1 órát szeretnék a gyerekemmel játszani.
5. El szeretnék utazni Ausztráliába 1 hétre.

Ugye mindjárt más a megvalósítandó lista?

Most rangsorold, melyik a legfontosabb célod, erre kell a legtöbb időt szánnod. Jó ha meghatározod, hogy a napból/héten/hónapban hány órát szánsz erre a megvalósítandó célra.

2. Tervezd meg!

Tervezd meg minden hét végén a hetedet! Melyik nap, mennyi időt tudsz időt szakítani a céljaidra. Felkelhetsz minden nap 1 órával előbb, hogy munkahelyet keress, vagy hogy tanulj. Vedd figyelembe mikor vagy a legproduktívabb. Van aki késő este sokáig tud fennmaradni, ha összpontosítani kell, van aki hajnalban, vagy délelőtt. Figyeld meg magad, Neked melyik a jobb?

Ne tervezz túl sokat, csak amennyi belefér az adott időbe. Ha túl sokat tervezel, nem tudod majd megvalósítani, így állandóan elégedetlen leszel magaddal és hamarosan elveszted a motivációdat. Nem baj, ha nem sikerül elsőre, amit tervezel, fontos, hogy figyelj magadra és következő héten módosíts! Ehhez az szükséges, hogy minden hét végén nézd vissza, mit végeztél, így határozd meg a következő heted.

3. Nyerj időt!

Rossz hírem van, a 24 óra nem tágítható! De ahogyan a cikk elején írtam, a szokásaid megváltoztatásával felszabadulhat az időd egy része!

Érdemes bevezetni egy-egy „Magamra figyelek” napot, amikor vezeted, hogy mennyit töltesz különböző tevékenységekkel egy átlagos hétköznapon és egy átlagos hétvégén. Mi az, amit az énidődben mellőzni tudsz, vagy csökkenteni? (Közösségi oldal használat, céltalan szörfölgetés ideje?) Tömbösítheted a tennivalóidat is. Például egyszerre elintézhetsz egy útvonalra eső ügyeket, így itt is szabadul fel időd.
Az ügyintézős, utazós időszakot hasznosíthatod, ha közben hasznos előadásokat hallgatsz. Vagy akár lazíthatsz is, zenével, ahelyett hogy bosszankodnál, hogy sorbaállással töltöd az értékes idődet.

4. Változtass a rossz szokásaidon! Kerüld a multitaskingot!

Kerüld a multitaskingot!

Kerüld a multitaskingot!

Az egyszerre több dologgal való foglalkozás csökkenti a figyelmet. Ha nem tudsz eléggé figyelni, nem leszel eredményes abban, amit elhatároztál.

Ez sokszor apróságokon múlik. Például én nem mobiltelefont használok ébresztésre, mert tudom, hogy este könyv helyett a telefonon neteznék és a napom is ezzel kezdődne. Ez elvenné az időmet az értékes olvasástól. Ha később kelek fel, mert először még ágyban nézem meg a leveleimet, kapkodni fogok, a napom rosszul indul.

4. Önkontroll

Ha valamire rájöttél önmagaddal kapcsolatban és elhatározod, hogy változtatsz rajta, tartsd is be! Bevezethetsz hasonló szokásokat, mint én az ébresztőórával kapcsolatban. A Wifit is ki lehet kapcsolni éjszakára, akkor biztos, hogy nem használhatsz internetet. A gyereket az apja is el tudja vinni az óvodába, ha az idejébe belefér és neked ez a pár óra segítséget jelent. Bármennyire is fáj a szíved, hogy együtt legyél vele, céljaid érdekében teszed. Egyébként is a gyereknevelésen az együtt töltött minőségi idő fontosabb!

Válaszd meg a saját megoldásod, ami működik.

5. Vegyél igénybe segítséget!

Ha korlátozó tényezőid vannak, betegek a szüleid, vagy rendszeres támogatásra van szükségük, esetleg gyereked van, szükséged lehet énidőre, amikor csak a saját céljaiddal foglalkozol. Szervezd meg, hogy egy héten/egy hónapban összefüggően több órát magadban tölthess.
Honnan jöhet a segítség?
A gyerek apja, nagymama, barátok, kismamatársak, esetleg családi napközi, foglakozás a gyereknek, amire egyébként is elvinnéd. Légy leleményes, megéri! Mindig van megoldás!

A következő cikkemben arról írok majd, hogy vállalkozóként hogyan osztom be a napom és kerülök közelebb a céljaimhoz.

Ha tetszett az írás, iratkozz fel a hírlevelemre, kövesd a facebook oldalamat, vagy keress meg, segítek, ha elakadtál.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Források:
szöveg:  ITT ; képek: ITT

 

Hozzászólások