Sokan úgy érzik hogy azért nem jutnak előre az életükben, mert állandóan akadályokkal találkoznak.
Mindenki másképpen érzékeli a világot. Egyeseket egy csapás összetör, egy másik embert egy hasonló probléma megerősít. A krízis a mélypont után új energiákkal tölt fel, esetleg még az élet célját is megtalálhatja, ahogyan Singer Magdolna az „Érző férfiak – 18 személyes történet veszteségekről és feldolgozásról” c. könyv egyik interjújában leírja.
Ezzel nem azt akarom mondani hogy mindenkinek krízisek és csapások kellenek, hogy elérje az álmait, csupán azt próbálom megmutatni ezzel az írással, hogy az elénk kerülő akadályok segítségünkre lehetnek, ha lehetőségként tekintünk rájuk.

Az én egykori akadályaim

Pályám elején általános iskolában tanítottam. Nagyon jól éreztem ebben a helyzetben, a tudásátadás végigkíséri az életemet, csupán a korcsoportok változnak. Egy bizonytalanság azért, már akkor is motoszkált bennem. Vajon jó helyen vagyok?

Ami engem kibillentett, változásra késztetett egy, az osztályomban bekövetkező sajnálatos esemény volt. Nem tudtam az eseményt követő döntéseket és következményeket elfogadni, ezért felmondtam. Elég hirtelen történt ez a döntés, pénteki nap volt. Hétfőn már nem mentem be tanítani.

Ez az esemény számomra fordulópontot hozott. Az egyik szülő – máig hálás vagyok neki -, megkérdezte, van-e kedvem egy informatikai cégnél dolgozni. Gondolkodás nélkül igent mondtam, hisz ismerkedtem a programozás alapjaival korábban is, csak tanítás mellett nem volt időm elmélyülni benne. Így lettem tanárból informatikus. Plusz négy év tanulás következett, programozói diplomát szereztem.

Ma már nem informatikusként dolgozom, de máig hálás vagyok, hisz olyan készségeket szereztem, amit később egy informatikai osztály vezetőjeként használtam és jelenleg is hasznosítom coachként.

A későbbi pályamódosításomra már másképpen néztem. Lehetőségként fogtam fel, mégpedig tanulási, fejlődési lehetőségként azt, hogy vállalkozó lettem. Szükségem volt olyan ismeretekre, amelyet meg kellett tanulnom. A marketing, közösségi média használat, az adminisztráció, a gondolkodás átállítása, mind megannyi utazással járt ismeretlen területekre, amelyeket ha maradok egy „nem szeretem a helyzetben”, nem élhettem volna meg.

Amikor beleragadsz egy olyan állapotba, amely sem testednek sem lelkednek nem jó, akadályozhatja a fejlődésed.

A lehetőségek felismerése lesz a kiút

Hogyan lehet innen kijutni?

  1. Először is észreveszed, hogy nem jó neked ez az állapot. Testi tünetek jelentkezése esetén – lehet ez stressz okozta betegségek, az autoimmun állapottól a gyomor- és fejfájásig. Akár a rendszeres balesetek előfordulása is jelezheti számodra azt, valami nincs rendben veled.
  2. Nézz szembe a helyzeteddel. Látod-e, hol a probléma? Vagy csak azt látod, mi az, amit nem szeretnél?
    Megoldás lehet, ha egy papírlapra leírod, mi az amit nem szeretnél mellé pedig írd le mit szeretnél helyette.
  3. Az előbbi pont nem vezetett eredményre. Ez esetben arra van szükséged hogy önmagadra figyelj.
    Mi az ami jó neked, mi okoz örömet. Próbálj ki új dolgokat, ismerd meg önmagad. Akár egy önismereti körbe is beiratkozhatsz.
  4. Ha már tudod mit szeretnél, szembenéztél a problémáiddal, jöhet az éber figyelem állapota.
  5. Most már észreveheted, hogy az eléd kerülő akadályok álruhás segítők lehetnek. Próbálj ezekre az akadályokra új lehetőségként tekinteni.

A változáshoz tett is szükséges!

Lehet a munkahelyeden az a kifogás, hogy nem elégedettek a teljesítményeddel abból fakad hogy nem tudsz megújulni, nem tudsz új dolgokat megtanulni? Bezáródtál egy évek óta ismételt rutint használsz, amiben nincs helye az újnak. A nyitás, az új helyzetek, nézőpontok befogadása még ott, abban a helyzetben is megváltoztathatja a környezeted véleményét. Rögtön másképpen fogod magad érzezni!

Sok 40 feletti inkább lecseréli a párkapcsolatát, ahelyett hogy a problémák mélyére nézne. Aztán csodálkozik, hogy az új kapcsolatban is előbújhatnak egy idő után ugyanazok a problémák. Miért lenne más a kapcsolat minősége, amikor nem változtattál?

A változtatás csak akkor fog menni ha úgy érzed nem máson múlik, hogyan érzed magad, mi lesz veled, merre tartasz. Felelősséget érzel magad iránt mert tudsz változtatni. Csak tőled függ, hogyan állsz hozzá egy történéshez. A szembenézés mindig segít.

Volt e szereped abban ami bekövetkezett?
Tudsz-e lehetőségként tekinteni a beálló problémára?

A balszerencsés véletlenek kezeléséről ITT írtam részletesebben. 

A szemléletváltást sokszor megkönnyíti hogy meglásd a lehetőséget a problémában (akár már most kicserélheted a szót. Probléma= FELADAT), ha megpróbálsz kívülről ránézni az adott szituációra.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🙈HELIKOPTERPERSPEKTÍVA🙈 Nézd mit hoztam mára! Tegnap egy minikiállításon fotóztam. Nézd távolról a képet. Kit ábrázol? Amikor nem látod a nagy egészet, mert benne csücsülsz a lavór közepében. Csak a körülötted lévő összetevőket látod… Mik az összetevők? Írd be kommentbe. Majd nagyíts bele a képbe! Nos, így👅 nem veszed észre a problémahalmaz közepén, a nagy rendezőelvet,👅 pedig ha kijjebb lépnél megláthatnád a lehetőségeket 🗝és az összefüggéseket! Hamarosan jövök a cikkel is. . . #életútkonzultáció #találjmagadra #nemmindenazamineklátszik #gyeresegítek #önismeret #tanuljmagadról #teremtsmagadnak #nekedisjár

Életút konzultáció (@eletutkonzultacio) által megosztott bejegyzés,

A helikopter perspektíva megoldást hozhat, segít magunkat eltávolítani a helyzettől, ha kiülünk egy székbe, független megfigyelőként. (Ezt a módszert egy gyászkezelés alkalmával magamon is kipróbáltam. Nagyon hatásos!)

Nézzünk rá arra, ami történt?
Hogy látod most?
Mi volt a szereped, hogy bekövetkezett?
Milyen új lehetőséget sejtet ez a probléma?

Ha ez megvan, felelősséggel felvállalod a helyzeted, mit fogsz most lépni, hogy változtass?
Mit fogsz másképpen csinálni, milyen rutint fogsz abbahagyni, Mi lesz az új helyette?

A változtatáshoz pozitív hozzáállás kell, hinni önmagunkban, hogy változtatni tudunk az életükön. Hit, hogy képesek vagyunk befolyásolni az eseményeket magunk körül.

HAJRÁ menni fog!

Ha úgy érzed hiányzik a hited, képtelen vagy lépni, keresed az erőt magadban, de nem találod, kérj segítséget.

Hozzászólások