Azt gondolod, hogy a korod miatt nem találsz új munkát és ez önbizalomhiányt okoz benned?
Az önbizalmaddal azért van problémád, mert nem ismered eléggé magad. Ha fogalmad sincs merre van az utad és a jelenlegi már nem visz sehova, akkor az a javaslatom, ne csak az önismereti teszteket kövesd! Tekintsd át ezt a 3+1 pontot,  hogy sikeresen megtaláld álmaid munkáját.
Az első lépés, hogy hidd el magadról, hogy értékes vagy, egyből helyrebillen az önbecsülésed!

1. Alulértértékeled a tapasztalataidat

Ha elmúltál már 40, akár 50 is, rengeteg tapasztalattal rendelkezel. Nemcsak a munka területén, hanem a magánéletedben is. Lehet, hogy családod van, a különböző szerepeidben megszerzett és folyamatosan fejlesztett készségeid vannak, amelyeket az új munkaterületeken is hasznát veszed!

Az évek során megszerzett tapasztalatod és szakértelmed értékes erőforrásaid. Kommunikáld hatékonyan, hogy milyen konkrét eredményeket értél el korábbi munkahelyeden, és hogyan járulnak ezek hozzá az új munkakörhöz. Ne felejtsd ki a magánéletedben, esetleg a hobbid során összegyűlt tapasztalataidat, ha az új munkaköröd úgy kívánja!

2. Nem használod a kapcsolatrendszeredet

Ahogyan a tapasztalataid is összegyűltek, úgy a kapcsolataid száma is több, mint egy húsz évesnek.  Akár több munkahelyed is lehetett, ahol a régi kollégáid potenciális lehetőségek lehetnek, hogy állást találj. A magán kapcsolati hálód sem kicsi. Gondold át az iskolatársaidat, szomszédaidat. Egy tanárnak például a hosszú évek alatt hatalmas kapcsolati hálója alakulhatott szülőkből.
Gondold át melyek a mozgósítható ismerőseid és keresd meg őket! Mesélj nekik arról, hogy munkát, munkahelyet szeretnél váltani!

E mellett, hogy átgondolod a régi kapcsolatrendszered, helyezz arra hangsúlyt, hogy új kapcsolatokra is szert tegyél. Ha már tudod milyen iparágba szeretnél váltani, kapcsolódj be szakmai közösségekbe – ezt online könnyedén meg tudod tenni.Keresd a lehetőséget a szakmai konferenciákon, üzleti találkozókon, informális meetupokon. Használd a kapcsolatépítés erejét! A munkavállalóknak 70-80 %-a kapcsolatokon keresztül talál új munkát!

3. Hiányzó önmarketing

A mai negyvenesek, ötvenesek nem arra voltak szocializálva, hogy erény a saját értékeikről beszélni!

Ezt most mindenképp meg kell tanulnod! Hiszen ki fog téged képviselni az állásinterjún? Magadat kell eladnod!

Az első lépés, hogy gondold át a saját értékeidet és az elért eredményeidet. Ha mindezt összeírtad és tudatosítottad magadban, akkor már csak hatékonyan el kell mondanod! Ha nem hiszel abban, hogy hozzá tudsz járulni a cég / vállalat sikeréhez, hogyan hihetnék ezt el rólad?

Ha ez nehezen megy, kérj segítséget! Ez is egy olyan készség, amely tanulható!

4. A rugalmatlanság bizonytalanná tehet

Nagy hiba, ha ugyanazokat a körülményeket, munkatársakat, érzést keresed, amit ott hagytál, netán az elképzelt ideálisat kergeted, amelyben nem volt részed!

Az alkalmazkodás és rugalmasság kulcsfontosságú, hogy a felkínált lehetőséget elfogadd, akkor is, ha nem 100 %-ban egyezik azzal, amit elképzeltél!

Legyél nyitott az új lehetőségekre, és mutasd meg, sőt kommunikáld, hogy képes vagy alkalmazkodni és tanulni az új területen.
Lehetnek elképzeléseid, hogy mit szeretnél – home office, rugalmas munkaidő, közeli munkahely stb. …, de ne ragaszkodj mereven az előző munkakörhöz vagy a megszokott módszerekhez. Kezdj tiszta lapot, tekints kalandként, kihívásként az új munkára!

Az elfogadó attitüd hozzá fog segíteni ahhoz, hogy megkapd az állást és hamarabb beilleszkedj!

Ha úgy érzed hát, hiányzik az önbizalmad ahhoz, hogy lépj és a képességeidnek megfelelő munkát keress és találj, indulj el lépésról lépésre a fenti pontok szerint.

Ha az életutadat áttekintenéd, a DÉT (Digitális Életpálya Térkép) módszer alkalmas arra, hogy a saját értékeid tudatosodjanak benned és nőjön az önbizalmad is!

 

Hozzászólások