Leginkább azt szeretem a coachingban, amikor az ügyfeleim felismerésekkel, tetterősen, motiváltan kezdenek bele az életükben a karrierváltásba.

Karrierváltás 40 felett, akár karrierváltás 50 felett is?

Az egyik bevált módszerem szerint átbeszéljük az életpályádat és a karrier váltásához akkor jutunk el, ha más lehetőséget nem találunk a jelenlegi helyzetedben.

Azonban nem mindig végződik sikerrel a folyamat. A sikertelenség okait kutatva néhány esetet átgondolva vontam le a tanulságokat.

Mikor nem vezet eredményre, ha coachingba kezdesz? Olvasd végig neked is tanulságos lehet, hogy gyorsabban és könnyebben juss el a saját megoldásaidhoz!

Néhol saját magamnak is ajánlásokat fogalmazok meg, hogy megkíméljelek a zsákutcától, ha engeded!

Ha kételkedő, szkeptikus vagy…

Meg tudod ítélni az általam alkalmazott módszereket, azt is, hogy neked ez hasznos-e vagy sem?

  • Ha mindent jobban tudsz, csak azt nem, hogy merre vezet a megoldáshoz vezető út.
  • Nem vagy kitartó, mindig találsz magyarázatot arra, hogy miért hagysz abba valamit.
  • Gyakran változtatod azt, mi az igényed, milyen célt szeretnél elérni. Ami az egyik alkalommal jónak látszott, 3 hét múlva, már nem jó út és ezt a mintát konzekvensen ismétled.
  • Örök elégedetlen vagy, semmi sem jó neked, csak a saját pillanatnyi véleményedről vagy meggyőződve.
  • Belefogsz ebbe, abba…egy ideig érdekel is, aztán elveszted az érdeklődésed, jöhet a következő ötlet.

Tanács Neked:
Bízz meg abban, akihez fordulsz, kérj próbacoachingot, olvasd el a coach cikkeit, nézd meg a videóit!
Tanács magamnak:
Aki nem mer szembenézni magával, azzal nincs dolgod.

Ha bátortalan vagy…

Követem a folyamatot igénybe vett ügyfeleimet a lezárás után is. Nagyon gyakran az önismeret hiánya akadályozza meg, hogy valaki megtalálja a neki megfelelő, örömet adó munkát. Ez sokszor már nem fér bele 5 alkalomba, ezért megbeszéljük, hogyan tudna az önismertben fejlődni, milyen utak, módok vannak tovább, hogy eljusson a saját vágyaihoz.
Meg is van az egyetértés közöttünk, aztán valahogy leáll ez az önismereti út, egyedül maradsz, leáll az önismereti munka, elveszted az érdeklődésedet. Ugyanabban a gondolati körben maradsz, hisz mentálisan is fejlődnöd kell, kipróbálni utakat, lehetőségeket, hogy tudd mi a neked való.

Tanács Neked:
Ha nehéz egyedül továbbmenni, az önismeretben tovább fejlődni, vegyél igénybe segítséget.
Válassz mentort, vagy folytasd a munkát azzal, akivel elkezdted.
Válassz magad mellé olyan társat, akivel együtt csináljátok a folyamatot. Ő önmagával, Te önmagaddal foglalkozol, aztán megbeszélitek!

Ha türelmetlen vagy…

Ez a típus mindent azonnal akar. Nem is érted, miért nem lehet ezt a kérdést egy pár teszttel elintézni! Nem az a fontos, hogy azt a területet találd meg, amire a képességeid alkalmassá tesznek?
Hát nem…. sok összetevője van annak, hogy a képességeid mellett még mi okoz örömet, megint az önismerethez érkeztünk, az eddigi tapasztalatid áttekintéséhez és ahhoz, hogy bizony ki kell próbálni sok mindent, mielőtt belefogunk.

Tanács Neked:
Válassz olyan szakembert, akire hallgatsz, megbízol a véleményében, tapasztalata van, nem Te vagy az első coachee, akivel dolgozik!
Tanács magamnak:
Ezt bizony még részletesebben meg kell értetni az ügyféllel, ha nem megy, elfogadni, hogy nem vagy rá hatással, nincs dolgod vele.

Ha bizonytalan vagy…

Tulajdonképpen már a folyamat elején eldöntötted, hogy mit nem szeretnél továbbvinni, a vállalkozásodat. Elfáradtál abban, hogy a vállalkozás nem csak szakmai munkából áll, hanem, olyan összetevőkből , ami meghatározza a jövedelmed. Például marketingfolyamatokból, időnként eladni is el kell magad, mint a buldog, minden nap utána kell menni, hogyan lesz jövedelmed. Belefáradtál ma…. most meg csalódott vagy, mert ez kiderült.
Az is kiderült, hogy nem is magad miatt vállalkoznál tovább, hanem egy kapcsolatot akarsz megjavítani vele, mert együtt csinálnátok.

Ugyanez a szituáció, ha alkalmazott vagy:

Eldöntötted, hogy nem és nem és nem változtatsz. Jó ez neked így a munkahelyeden, igaz, hogy sz….r, de legalább biztos. Minek neked a karriermódosítás? Biztosan kapod a fizetésed, meg akár még a szenvedés sem okoz akkora problémát, mint egy ismeretlen új helyzet…

Tanács Neked:
Meg kell fejlődnöd, alkalmassá kell válnod a változásra. Ezt ne várd egy ülés után, Neked is sok munkád van vele, elsősorban személyiségfejlődés előtt állsz. A döntés, azután következik!

Tanács magamnak:
A szembenézés, ha kellemetlen is, sokszor célravezetőbb, mint tapicskolni egy illúzióban, ami nem vezet eredményre! Ezzel van dolgunk, még hangsúlyosabban, ezt kell tudatosítanom az ügyfélben.

Sokszor segít, ha látod másoknak sikerült, nem csak munkát váltottak, hanem karriert is módosítottak!
Olvasd el a karrierváltók történetet ebben a cikksorozatban, hogyan lehet 40, sőt 50 felett is váltani!

A cikk a LEG-LEG-LEG cikksorozat folytatása. Olvasd el ezt is!

Hozzászólások