Klára, a sikeres HR menedzser, jóval 40 felett volt már, amikor a karrierje csúcsán úgy érezte, valami hiányzik az életéből. Szembesült azzal a belső vágyával, hogy valami mást kellene csinálnia, valamit, ami sokkal több örömet és személyes elégedettséget nyújt számára. Simon Sinek „Miért?”  elméletének segítségével Klára elindult azon az úton, hogy felfedezze, mi hiányzik az életéből, és hogyan találhat rá az igazi szenvedélyére. Ebben a folyamatban úgy döntött, hogy a karriertanácsadás helyett a karriercoaching felé fordul, hogy mélyebb megértést és irányt kapjon életútjával kapcsolatban.

Először a MIÉRT-re derített fényt úgy, hogy átgondolta segítséggel az eddigi életét.

Az önismeret útja a jó irány, ha nem tudod merre indulj!

Klára útja tehát egy mély önvizsgálattal kezdődött, ahol felidézte azokat a pillanatokat az életéből, amelyek érzelmileg a leginkább megmozgatták, akár pozitív, akár negatív irányban. Emlékei során rádöbbent, hogy a legpozitívabb pillanatok, nem a HR sikereihez kapcsolódtak, hanem ahhoz az időszakhoz, amikor aktívan részt vett otthona átalakításában.

Ez a motiváció már a gyermekkorában is jelen volt, hiszen kiemelkedő élményei közé tartoztak a rajzórák és a kisérletezgetés otthon az édesanyja varrógépén az anyagokkal és a színekkel.

A sok hasonló történetben rátalált a saját személyes „miért”-jére:

  • Számára az okoz örömet, hogy teremtsen és formáljon, hogy a kreativitásán keresztül közvetlen, pozitív hatást gyakoroljon mások életére.
  • A kreativitás, az új terek megteremtése és a színek, textúrák játéka mindig is lelkesítette, de azonban sosem gondolta, hogy ebből karriert építhet.

A coachingbeszélgetések során Klára ráébredt, hogy a karrierútjának újraértelmezése és a lakberendezés felé való fordulás az ő személyes „Miért?”-jének megvalósítása lehet.

Egy új szakma felé

Ahogy Klára elmerült a lakberendezés világában, rájött, hogy ez az a szenvedély, amely valóban élteti. Döntése, hogy ezt az új irányt választja, nem jött könnyen. Sejtette, hogy a váltás jelentős tanulási ívet és kezdeti bizonytalanságot fog magával hozni, a stabil HR karrierjét hagyva maga mögött. A karriercoaching segítségével Klára felfedezte, hogy a életút irányának módosítása mélyebb önismeretet és örömöt hozhat az életébe, mint korábban gondolta.

A buktatók és kihívások Klára karrierváltásánál

A lakberendezés iránti szenvedélye ellenére Klára szembesült a karrierváltás számos buktatójával.

Szakmai átállás nehézségei: Klára tudta, hogy a lakberendezési szektorban való elismeréshez új készségeket kell szereznie és releváns tapasztalatokat kell gyűjtenie.

  • Bizonytalanság és pénzügyi kockázatok: A HR területről való váltás kezdeti pénzügyi bizonytalanságot jelentett, ami aggodalomra adott okot Klára és családja számára.
  • Piaci verseny: Klára tudta, hogy a lakberendezési piacon ki kell tűnnie a tömegből, hogy sikeres legyen.
  • Személyes kételyek: A váltással kapcsolatos bizonytalanságok időről időre felülkerekedtek, és Klára gyakran kételkedett döntésének helyességében.

A siker útja a MIÉRT-en keresztül vezetett ahhoz, hogy MIT csináljon a jövőben.

Klára szembe nézett ezekkel a kihívásokkal, és kitartóan dolgozott azon, hogy szenvedélyét napi valósággá tegye. Részmunkaidőben folytatta HR munkáját, miközben lakberendezési kurzusokra járt és gyakorlatokat szerzett ezen az új területen. Ahogy nőtt a tudása és tapasztalata, úgy építette fel fokozatosan saját lakberendezési vállalkozását. A coaching nem csak abban segített Klárának, hogy újra meghatározza az irányt az életében, hanem abban is, hogy felszámolja a változástól való félelmét, és megerősítse önbizalmát az új területen való sikeres működéshez.
Az önbizalomerősítésról itt olvashatsz még.

A tanulság

Klára története rávilágít arra, hogy a szenvedélyünk követése nem mindig zökkenőmentes, de karriercoach segítségével a karrierút újraértelmezése mélyebb személyes és szakmai elégedettséget hozhat. Az új karrier iránti elköteleződés, a kihívásokkal való szembenézés, és a buktatók leküzdése nélkülözhetetlen részei az újrakezdésnek. Klára sikerrel járt, mert hajlandó volt szembenézni a nehézségekkel, és mert hisz abban, hogy a valódi szenvedély megtalálása életünk egyik legértékesebb utazása.

Örülök, hogy részese lehettem.

Hozzászólások