Hányszor, de hányszor utasítottál el egy olyan lehetőséget, egy megoldást, amelyet nem vizsgáltál meg alaposan?

Egyszerűen azért utasítottad el, mert nem illett bele a világodba, az általad ismert megoldások közé, mert lehetetlennek tartottad!

Azt gondolod lehetetlen a munkahelyváltás 40 felett, sőt 50-enen túl?

 • Miért, mert a környezeted azt mondja?
 • Nem hiszel magadban, hogy meg tudod csinálni?
 • Nem hiszed, hogy újat tudsz tanulni?
 • Te már nem lehetsz boldog, mert ez a sorsod…

Ilyen körülmények között nem lehet vállalkozni.

 • sorra húzzák le a rolót a vállalkozások.
 • Az adók elviszik a jövedelemed nagy részét.
 • Nem lesz rendszeres fizetésem!
 • Nem bízok magamban, hogy mindig változtatni tudok.
 • Úgy sem tudok annyi pénzt keresni a vállalkozással, amennyit szeretnék.

Nem tudok lefogyni

 • Állandóan éhes vagyok, ezért nem tudok dolgozni, ha éhezem
 • Ha idáig nem tudtam lefogyni, eztán sem fog sikerülni.
 • Egy refluxos nem fogyókurázhat.
 • Engem így szeretnek

Három példát írtam, vizsgáljuk meg a kijelentés mögött húzódó mintázatokat.

1. Amikor a környezeted határozza meg a gondolkodásod

Szeretnél valamit elérni, de az, amit mondanak róla nagyon befolyásolja a véleményedet. Ha nem vesz körül támogató közeg, teremtsd meg magadnak!

 • Keresd a támogató barátokat!
 • Olvass inspiráló könyveket, keress példákat, akinek sikerült meglépni, amit Te szeretnél!
 • Keress támogató közösségeket. Az internet korában akár virtuálisan is tudtok egymásnak támogatást adni.
  Ilyen a Megcsinálom – haladok a céljaim felé csoport is.
 • És nem utolsó sorban kerüld azoknak a társaságát, akik visszahúznak!

Lehet olyan is, hogy nem tudod igazán mit szeretnél, vagy nem tudod eldönteni, mit akarsz? Ez esetben az önismereti út a Te utad! Keress könyveket, lehetőségeket, csoportokat, feladatokat, tanfolyamokat, amelyek az önismeretedet növelik!

2. Nem látsz ki a problémáidból

Olyannyira benne vagy a gondolatspirálodban, hogy nem jut be a külvilág, így a lehetőségek sem hatolnak el hozzád! Vajon hogyan látsz ki a koszos ablaküvegen? Mit veszel észre kint? Bizonytalan körvonalakat látsz, vagy semmit, be vagy zárkózva, amíg nem nyitod ki az ablakodat, vagy nem mosod tisztára. Ki segít, hogy kiláss az ablaküvegen?

Olyan embert válassz, aki nem érintett a Te problémádban, mert ő nem tud elfogulatlanul véleményt mondani!

3. Növeld az önbizalmadat!

Az az érzés, hogy nem bízol magadban, nem tudod megcsinálni azt jelezheti, hogy leértékeled magad, alacsony az önbecsülésed.

Hogyan legyen önbizalmad?

Gondolj az életed egy sikeres szakaszára. Milyen képességeid tették lehetővé, hogy sikerült megtenned, elmondanod, meglépned egy olyan lépést, ami sikerhez vezetett?

Úgy érzed nem volt ilyen? De bizony volt! Apró sikerek mindenkinek az életében vannak. Ha nem találsz ilyet, akkor bizony számodra magas követelményeket állítottak, így az elvárt teljesítményt nem tudtad hozni. Ha a lótól repülést várnának el, akkor legalábbis repülőre kell szállnia! Ugye, hogy nem lehetetlen ez sem?

Kutass csak az emlékezetedben, biztosan lesz olyan momentum az életedben, ami boldogsággal, elégedettséggel töltött el. Nincs más dolgod, csak megkeresni, mi az ami rajtad múlt. Itt olvashatsz még az önbizalomhiány leküzdéséről.

4. Figyelj arra, hogyan fogalmazol!

Ha általánosságban fogalmazol, „azt mondják”, „az emberek azt hiszik” „X.Y mondja” (egyes szám, többes szám 3. személy, ő, ők, általános alany – bocs ez egy kicsit nyelvtan), azt mutatja, hogy nem a saját véleményed a fontos.

Ha így beszélsz, akár magadban, tudatosítsd magadban mi a Te álláspontod!

Hallgass magadra, a belső hangodra. Ez nem jelenti azt, hogy ne kérdezd meg mások véleményét, hanem azt jelenti, hogy formálj ki saját véleményt, amit aztán igaznak gondolsz, belsővé teszel!

5. Nincs elég információd

Azért mert a Te világodban nincs megoldás a problémádra, azaz lehetetlennek hiszel valamit, attól még létezhet megoldás! Hajlamosak vagyunk arra, hogy igaznak, kizárólagosnak higgyük a saját világunkat és gondolatainkat, beleértve a lehetőségeinket is. Gyűjts információt, kérdezz meg olyan embert, aki járatos a témában, vegyél igénybe segítséget!

6. Túl sok az információ

Bizony ilyen is van, az internet korában, egyrészt a sok ellentmondó információ között elveszhetsz, másrészt, ha nem vagy járatos a témában, nem tudod mi a hiteles információ. Mit lehet elhinni és mit nem. Nem tudod feltétlenül elkülöníteni a fontos elemeket, a lényegtelenektől.
Ebben az esetben is érdemes segítséget igénybevenni!

+1 Feladod

Ha megadod magad a sorsnak, beletörődsz, hogy valami nem megvalósítható, nem fog valóban menni. Ha ennél a pontnál tartasz és igaznak érzed magadra, kezdd előlről az 1. pontnál!

Most van, olyan, hogy lehetetlen, vagy nincs?

Igen van, ha az első pontokon túljutottál, ha tudod mit szeretnél, de lehetetlennek érzed, módosíts irányt, ami a legközelebb áll az eredeti célodhoz!

Ha szeretnél változtatni, a „Gombold újra – online kanapéestek” – segítséget nyújtanak majd a lehetetlennek hitt lehetőségek megtalálásában!

Itt nézheted meg a videót:

Ha egy másik szemre van szükséged, írj bátran, vagy foglalj időpontot nálam.

Hozzászólások