Ha úgy érzed, fogalmad sincs mit szeretnél, de abban vagy a legbiztosabb, hogy a jelenlegi munkádból eleged van, akkor olvass tovább, mert lehet, hogy a kiégés szélén állsz.

Vezetők veszélyben!

Csilla ambiciózus vezető egy nagy multinacionális vállalatnál, ahol a marketing részlegét irányítja. Mindig is híres volt arról, hogy a céljaiért hajlandó volt sokat áldozni, és gyakran dolgozott túlórában, hogy biztosítsa csapata sikereit. Csilla perfekcionista természete és az, hogy nehezen tudott nemet mondani, még több feladatot és nyomást rakott a vállára.

Csilla rendkívül elkötelezett és erősen motivált személyiség, ami vezetőként előnyös tulajdonság. Ugyanakkor ez a magas elvárás, amit önmagával szemben támaszt, és a kontroll iránti igénye hajlamosítja a burnoutra. Nehézséget okoz számára a feladatok delegálása, mert úgy érzi, csak ő tudja megfelelően elvégezni azokat. Ez a mikromenedzselési hajlam fokozza a stresszét, mivel túl sok felelősséget rak magára.

A fordulópont akkor következett be, amikor Csilla egy fontos prezentációnál érezte, hogy nem tud koncentrálni, és a szokásos magabiztossága eltűnt. Ezen a ponton ismerte fel, hogy fizikailag és mentálisan is kimerült. Egyre rosszabbul aludt; gyakran ébredt éjszaka, és reggelente kimerülten ébredt. Ráadásul egyre türelmetlenebbé vált otthon a családjával, és azon kapta magát, hogy apróságokon is felkapja a vizet.

Egy este, amikor Csilla későn ért haza az irodából és látta, hogy gyermekei már aludtak, rájött, hogy sürgősen változtatnia kell az életmódján. Megtanult hatékonyabb időgazdálkodási technikákat, és kezdett több időt szánni a pihenésre és a regenerálódásra. Bevezetette, hogy a munkaidő után nem néz üzleti e-maileket, és elkezdett jógaórákra járni, hogy jobban kezelje a stresszt.

Belső tulajdonságok, amelyek hajlamosítanak a kiégésre, azaz burnouthoz szindrómához vezethetnek

A burnout különösen hajlamos emberek több jellemző vonásuk van, amelyek fokozzák a burnout esélyét. Ezek a vonások közvetlenül kapcsolódnak ahhoz, hogyan reagálnak az egyének a munkahelyi nyomásra és stresszre. Íme néhány jellemző, amelyek különösen hajlamosíthatnak a kiégésre:

1. Perfekcionista hajlam:
Azok, akik mindig a tökéletességre törekednek, hajlamosak lehetnek arra, hogy túlterheljék magukat, mivel soha nem érzik elégedettnek magukat a munkájukkal. Ez a folyamatos elégedetlenség és az állandó önkritika elősegítheti a kiégés kialakulását.

2. Nehézség a „nem”-et mondásban:
Azok, akik nehezen mondják ki, hogy „nem”, gyakran vállalnak túl sok feladatot, amelyek túlterhelhetik őket. Ez a túlzott elkötelezettség fokozza a kiégés kockázatát.

3. Nem reális elvárások önmagunkkal szemben:
Azok, akik folyamatosan magas teljesítményre törekednek, és nagyon magas elvárásokat támasztanak magukkal szemben, fokozottan ki vannak téve a kiégés veszélyének. A magas elvárások gyakran nem reálisak, ami stresszhez és kiégéshez vezethet.

4. Alacsony stressztűrő képesség:
Azok, akik nehezebben kezelik a stresszt és a változásokat, hajlamosabbak lehetnek a burnoutra. Ez a típusú személyiség kevésbé alkalmazkodik a munkahelyi nyomásokhoz és kihívásokhoz.

5. Igény a kontrollra:
Azok, akiknek szükségük van arra, hogy minden körülmények között kontrollálják a helyzetet, hajlamosak lehetnek a kiégésre, ha úgy érzik, hogy elveszítik az irányítást a munkájuk felett.

6. Magas empátia:
Azok, akik magas empátiás készséggel rendelkeznek, mint például az egészségügyi szakemberek vagy a szociális munkások, tanárok hajlamosak lehetnek magukra vállalni mások érzelmi terheit, ami hosszú távon kiégéshez vezethet.

Hogyan tudsz visszafordulni, ha már elindultál a burnout felé vezető úton?

Az előző listából látható, ha a személyiséged és a hivatásod is hajlamosít a kiégésre több a teendőd.

Amit már most meg tudsz tenni, hogy a stresszkezelési technikákat kezdesz tanulni és tudatosan alkalmazod, napi szinten.

A következő részekben azokat a technikákat vesszem sorra, amelyekkel védettebbé válhatsz, hogy le tudj szállni a burnout szindróma felé vezető robogó vonatról!

Sokszor nehéz észrevenni, hogy baj van! Itt van néhány kérdés, amely segít neked elmélyülni a napi JÓL-LÉTED érdekében. A 4 hetes program 1-1 hétre való feladatot tartalmaz, amely segít abban, hogy kíváncsi legyél magadra, észrevedd az állapotodat és ha kifáradtál, tenni is tudj a pihenés érdekében!

ITT TÖLTHETED LE

a Kérdések, amik megváltoztatják az életed
Öncoaching a mindennapokban

Hozzászólások