Érezted már úgy, hogy összejöttek a dolgaid? Mintha az egész világ összefogott volna ellened? Elkésel egy fontos találkozóról, aztán nem sikerül időben leadnod a határidős munkádat. A gyerek beteg lesz, amikor a legfontosabb tárgyalásod lesz, amit most le kell mondanod! Aztán miközben rohansz, hogy edzésre is odaérj, elbotlasz az ajtóküszöbben és megsérted a térded. Naná, hogy a harisnyád elszakad, haza kell rohannod, így mégsem mehetsz színházba!

Ez akár egy nap rémtörténete is lehet(ne). Most játszottam kicsit a képzeletemmel, de ugye ismerős neked?

Jó két hónapja jómagam is egy szerencsétlen véletlenspirálba kerültem, úgy éreztem minden összefogott ellenem.
Jelenleg is technikai problémával küzdök, amely önhibámon kívül keletkezett. A technikai problémák egymás után és több síkon jelentkeztek. A probléma érintette a munkamenetemet, lassítottam e miatt a munkámban és nem kevés anyagi áldozattal járt az elhárítás. A legnagyobb probléma, hogy úgy érzem nem tehettem semmit a megelőzésért, azaz tehetetlennek éreztem magam!

A tehetetlenség érzése, a bosszúság igen erőteljes frusztráció. Mit tehetünk egy olyan helyzetben, amikor úgy érezzük, hogy nem tartjuk a kezünkben a folyamatok gyeplőjét?

A spiritualitás nagyrészt hiányzik az életemből, talán túlságosan is, ezért egy másik irányból fogom megközelíteni a balszerencsés véletlenjeimet. Persze a szinkronicitás nekem is ismert fogalom, időnként meglepődök a véletlenek összjátékán, de nem igazán hiszek az előre megírt forgatókönyvben.

Amikor a spirál közepén vagyunk és szív lefelé a negatív energia, egyet tehetünk. Próbáljunk lelassulni és kijjebb lépni a problémahalmazból. Nem mondom, hogy ez könnyű, nekem ez egy vezetett meditációval sikerült.

Választhatsz más utat is, például ültesd ki magad képzeletben egy székre és kezdd el kérdezgetni, hogy mi történt vele, úgy mintha Te lennél. Nagyon tanulságos lesz!

A másik út, egy olyan emberrel beszélsz, aki nincs benne a történetedben. Ő kívülről tudja nézni, az ÁLTALAD átélt eseményeket. Az NLP – Neuro Lingvisztikus Programozás – legfontosabb előfeltevése szerint a TÉRKÉP nem a terület. Azaz, a világot, a saját szemünkön – a saját szűrőnkön keresztül érzékeljük. A külső szem azt fogja észrevetetni veled, amit Te nem veszel észre.

Válaszd bármelyik módszert, majd a következő kérdéseken érdemes elgondolkodnod.

Valóban, a véletlenek összjátékáról van szó? Mi volt a Te szereped abban, hogy, hogy ezek a baljós, hátráltató események bekövetkeztek?

Lehet-e az oka, a sok szerencsétlen eseménynek, hogy állandóan rohansz? Nem tervezed meg a napod? Lehet, hogy túl sok mindent szeretnél belezsúfolni egy napba? (Persze a gyerek betegségéről nem tehetsz, de a gyerek mindig tükör, a lelke kapcsolatban van a szülei lelkiállapotával. )
Ha nem találod magad a történetben – velem ez történt, hiszen MINDEN általam belátható óvintézkedést megtettem, hogy a technikai problémákat megelőzzem, akkor érdemes előre nézni és a megoldásokon gondolkodni.

Mit tehetsz még?

Elfogadod, ami nem rajtad múlik

Bizony az ember sokszor kudarcélményként éli meg, ha nem tudja kontroll alatt tartani a dolgait. Már pedig lelkibékénk múlhat rajta, hogy elfogadjuk, amit nem tudunk befolyásolni. Ilyenek például az érzelmeink, vagy azok a dolgok, amik megtörténnek, de nincs benne szerepünk.

Keress támogatást!

Ha nem érted mi történik veled, hol vagy a folyamatban, vagy nem értesz valamihez érdemes támogatást keresni. Én több szakembert is megkerestem, mire megoldódott a probléma (legalább 80%-ban).

Keretezd át a történetet!

Itt van az a pont, amikor érdemes mögé nézni, min lehetne változtatni. Én azt a következtetést vontam le, hogy túl nagy hangsúlyt fektetek olyan folyamatokra, amelyek egy pillantás alatt megsemmisülhetnek. Külön sikerélmény számomra, hogy a technikai krach ellenére is el tudtam indítani a programomat – bár kicsit késett a tervezetthez képest, de elindult.

Higgy magadban!

Ha problémád támad a véletlenek összjátékával, az a tudat megerősítő tud lenni, ha már túl vagy a kezdeti bosszankodáson, hogy megoldod (segítséggel, vagy a nélkül, de megoldod a problémát.) Megerősödve fogsz kijönni a krízishelyzetből és ez növeli az önbizalmad.

Megoldottál már kétségbeejtő helyzetet? Gondold át az életedet, idézd fel, mikor történt hasonló történet veled, hogy úgy érezted összeomlik a világ veled! Megoldottad?

Fog menni legközelebb is!

Hozzászólások