A napi információáradatban leginkább önmagunkra nincs időnk. Még akkor is, nehéz ez, ha az önfejlesztést kiemelten fontosnak tartod!
Számos tényező akadályozhatja, hogy odafigyelj magadra és időt szánj arra, hogy tudatosítsd, hogyan érzed magad.

Íme néhány gyakori ok:

Elfoglaltság és időhiány:

A mindennapi élet kötelezettségei, mint a munka, iskola, vagy családi felelősségek, elvehetik az időt és energiát, amit magunkra fordíthatnánk.

Stressz és túlterheltség:

A folyamatos stressz és a mentális, fizikai túlterheltség megnehezítheti az önmagunkkal való foglalkozást és az érzéseinkkel való szembenézést.

Elvárások és társadalmi nyomás:

A társadalom gyakran elvárásokat támaszt velünk szemben, amelyek arra ösztönözhetnek, hogy mások igényeit helyezzük előtérbe a sajátjainkkal szemben. Különösen a nők jeleskednek ebben, hiszen a társadalmi szerepeik (feleség, anya), szükségessé teszik, hogy másokkal törődjenek.
A neveltetés is abba az irányba teszik a nőket, hogy engedelmes, szófogadó, mások kívánságait előtérbe helyező felnőttek legyenek!

Alacsony önértékelés:

Az alacsony önértékelésű emberek hajlamosak lehetnek elhanyagolni saját szükségleteiket, mert úgy érzik, nem érdemlik meg az időt és energiát, amit magukra fordítanának.
Lehet az is, hogy az alacsony önértékelés mögött olyan félelem van, hogy, ha nem szolgál másokat, akkor elveszítheti a szeretetüket.

Nehézségek az érzelmek kifejezésében:

Néhány ember nehezen fejezi ki érzéseit, ami megakadályozhatja őket abban, hogy megértsék és kezeljék belső állapotukat. Ha ez a problémád, mindenképp érdemes dolgozni vele, hiszen az emberi kapcsolatok az érzelmek kifejezésével könnyebben megy.
Ha az érzelmek észlelésével és kifejezésével van probléméd a Wholeness Work módszer hasznos lehet neked!

A segítségkérés nehézségei:

Sokan nehezen kérnek segítséget vagy támogatást, ami akadályozhatja őket abban, hogy megfelelő ellátást és támogatást kapjanak érzelmi és mentális egészségi problémáikra.

Kulturális tényezők:

Bizonyos kultúrákban tabunak számíthat az érzelmek megosztása vagy az önvizsgálat, ami korlátozhatja az embereket abban, hogy odafigyeljenek saját érzelmi állapotukra. Már pedig, ha nem tudsz magadra figyelni, az önfejlesztés, a fejlődés akadályba ütközik!
Az ilyen akadályok leküzdése érdekében fontos felismerni, hogy az öngondoskodás és az önismeret kulcsfontosságúak a mentális és fizikai jólét szempontjából. Az idő beosztása, prioritások állítása, a támogató közösségek keresése és szükség esetén szakemberhez fordulás segíthet ezen akadályok leküzdésében.

Itt van néhány kérdés, amely segít neked elmélyülni a napi JÓL-LÉTED érdekében. A 4 hetes program 1-1 hétre való feladatot tartalmaz, amely segít abban, hogy kíváncsi legyél magadra!

ITT TÖLTHETED LE

a Kérdések, amik megváltoztatják az életed
Öncoaching a mindennapokban

 

 

 

Hozzászólások