• Fordult már veled elő, hogy egy fontos találkozóra készültél napok óta, mégis elkéstél? Ezért hiúsult meg egy találkozó, ezért nem kaptad meg az állást, vagy ment szét egy kapcsolatod.
• Fogyókúrázol már hetek óta, egyszercsak elfog a visszautasíthatatlan vágy és megrohanod a hűtőt? Ismét visszahízod azt a 2 kg-t, amit sikerült hetek alatt leadnod.
• Hónapok óta halogatsz egy fontos lépést, amely megváltoztatná az életed?

Minden bizonnyal az önsorsrontás játszik szerepet abban, hogy öngólt rúgsz sorozatosan magadnak.

Az önsorsrontás az a viselkedés, amelyet saját céljaink útjába állítunk.

Mi okunk lehet arra, hogy meghiúsítsuk a céljaink felé vezető utat?

Az önsorsrontó viselkedés mögött mindig tudattalan tartalmak húzódnak meg. Ezek a gondolatok sokszor hiedelmekhez, téves gondolatmintákhoz kapcsolódnak és elsősorban énképünk, önbecsülésünk megóvását szolgálják.

What would happen if one of Antartica's biggest glaciers collapses?

Hiszen, ha a kudarcot a véletlennek, a körülményeknek tulajdonítjuk, az védi az énképünket. Ha a felelősséget külső okokra toljuk, önigazolást jelentenek számunkra, hogy a sors szólt közbe, pedig mi aztán csinálnánk, vinnénk, tennénk a dolgunkat. Hiszen akarjuk, de mindig történik valami…

Nem is egy olyan ügyfelem volt már, aki azzal jött hozzám, hogy fél a sikertől, ezzel megakadályozza a saját boldogulását. A félelem oka pedig nem a sikertől való félelem, hanem a KUDARC elkerülése. A félelem tudatosítása már fél siker.
A vállalkozásban például azért nem tud valaki szintet lépni, mert fél a megteendő lépésektől, vagy annyira bizonytalan abban, hogy mit kell tennie, hogy halogatja a lépéseket amely előrevinné.
(A bizonytalanság sokszor információhiányból, tudás hiányából fakad.)
Sokszor szerepel a halogatás okaként, hogy nincs elég önbizalmad. De mitől legyen önbizalmad, ha bele se kezdesz?

Hiedelmek és téves gondolatminták

Gondolataink sokszor akadályoznak bennünket az előrelépésben. A szüleink által belénk kódolt minták meghatározhatják azt, hogyan reagálunk helyzetekben, tudunk-e lépni, tudjuk-e előtérbe helyezni magunkat. Tudunk-e nemet mondani saját magunk védelme érdekében? Ezek a tudattalan viselkedésminták hatással vannak a tudatos döntéseinkre.

Mit tudunk tenni, ha úgy érezzük önmagunk akadályozzuk a saját boldogulásunkat?

1. Tudatosítsuk magunkban az ismétlődő önsorsrontó mintázatokat, keressük a magyarázatokat. A tudatosítással nem oldódnak meg a problémáink, de ha már tudjuk „hol van a kutya elásva” léphetünk is előrébb. Ha megfigyeled a negatív gondolataidat, önmagad is át tudod írni ezeket a mintákat. Itt írtam erről.
Érdemes utánajárni annak is, mitől félünk, mi állhat a halogatás hátterében. Ha megvan a félelem, könnyebben meg tudunk küzdeni vele.

Tegyük fel magunknak ezeket a kérdéseket:

 • Mi a valószínűsége, hogy amitől félünk bekövetkezik? Mitől fogod elhinni, hogy sikerülni fog?
  Milyen alternatív kimenetele lehet annak, amitől félünk?
  Például halogatjuk, hogy belekezdjünk egy képzésbe! A félelem lehet, hogy nem tudjuk majd megtanulni az anyagot, mert nem értjük. (Ha fizikáról van szó, elhiszem ezeket a félelmeket, azaz én, bele sem kezdenék…) itt a realitásérzékünk jól jöhet. Ami megvizsgálandó, hogy valóban nem vagyunk képesek megtanulni a tananyagot, a kudarctól félünk, vagy egyszerűen nincs önbizalmunk, hogy belefogjunk.)

Félünk a megmérettetéstől?

 • Gondoljunk végig, hogy reálisan félünk-e a megmérettetéstől. Ha igen, mondjunk le róla. Ha csak az önbizalmunk akadályoz bennünket, akkor gondoljuk végig a lehetséges kimenetet, hogyan végződhet, ha elkezdjük a képzést.
  – sokat kell, tanulnunk, akkor sikerül
  – nem akarunk sokat tanulni, ez esetben nem biztos hogy sikerül (Van elég motivációd?)
  – nem sikerül – bujkod az első félév árát – mit tanulsz ebből? Hogyan csinálod legközelebb?
  – segítséget kérsz, tanárhoz jársz, már az első órától kezdve, hogy mindent érts. Ez esetben sikerülni fog.
  – milyen kimenete lehet még? …..
 • Gondoljunk optimistán és rögzítsük magunkban, hogy sikerülni fog! Technika lehet meditáció, vizualizáció.
 • Cselekedj!
  Ha nem hiszed el, hogy sikerül, nem teszed meg.
 • Kezdjük kicsiben!
  Ha mindent ugyanúgy csinálunk, semmi sem fog változni. Hagyd el sokszor kicsit a komfortzónádat, vállalj kicsi kockázatokat, tanulj. Tanulni, csak a komfortzónán kívül lehet.
  Gyúrj a változásra. Itt írtam arról, hogy ha kis lépésekben változtatunk, az agy számára nem lesz olyan félelmetes a változás.

Kérj segítséget ITT, ha azt gondolod TE vagy önmagad akadálya.

Források: Az önsorsrontás pszichológiája, Matyi Csongor előadása, Lurdy Ház, 2019. december 16.
Kép: https://hu.pinterest.com/pin/696017317391957015/, Unsplash.com

Hozzászólások