Egy selfcoaching tehnikával 21 napon át dolgoztunk a Facebook csoportom önként jelentkező tagjaival online formában, amely átalakítja az érzelmeket, és megoldást hozhat egy régóta fennálló problémára.

Érzelmek átalakítása

Az elakadásaink nagyrészét az okozza, hogy leragadunk és fogva tart az érzelmi állapotunk.

  • Félünk munkahelyet változtatni
  • Az egykori kudarc megismétlődése van a szemünk előtt, ezért nem indulunk el
  • Szégyent, bűntudatot érzünk, mert a szüleink másképp tennének egy bizonyos helyzetben, vagy másképpen tettek volna. (Az sem ritka, hogy a szülők halála után is múködnek a belénk kódolt minták.)

Az érzelmek átalakításáról még itt is olvashatsz.

A folyamat, ami fókuszban tart

Egy speciális artcoaching rajzolási technikával, kitartóan, napról napra azonos algoritmus szerint dolgozott mindenki a saját problémáján.
A cél az volt, hogy a problémával kapcsolatos érzelmeket megdolgozzuk, átalakítsuk. Az érzelmek transzformációja után, jöhet az agymunka, a felismerések és a lépések meghatározása, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz is, majd a megvalósítás lépései.

Egy erre a célra létrehozott Facebook csoportban minden nap este 8-kor feltette a saját rajzát és a problémájával kapcsolatos felismerését, amely napról napra előrevitte a megoldás azonosításában.

Itt kapott minden eges résztvevő javítást, korrekciót, kérdést, amely továbbvitte a résztvevőt a saját válaszai megtalálásában.

3 élő adásban mutattam be az algoritmust, segítettem a célok pontosításában, javítottam a rajzokat, lehetőségeket mutattam a megvalósításra, és lehetőség volt élőszóban online megosztani a felismeréseket és az élményeket is.
A résztvevők a legkülönbözőbb célokon dolgoztak, az önfejlesztéstől, a saját kapcsolatának javításán keresztül a vágyak manifesztációjáig.

A folyamatot mutatja a következő két videó:

Ebben a videóban Mitruly Anikó nemcsak a folyamatáról, hanem a folyamat végén tapasztalt eredményéről is beszél:

Eredmények:

A rendszeresen, a 21 napon rajzolók valamennyien lenyugvásról, az érzelmek megszelidítéséről számoltak be.
A harag, ingerültség, frusztráció lenyugodott, átváltott reménnyé, örömmé, elfogadássá, megjelent az önszeretet érzése is.
Több résztvevő kiemelte, hogy az adott napon erősödött az az érzése, hogy elfogadja a saját érzéseit, elfogadja a gondolatait, elfogadja saját magát.

Néhány reflexió a résztvevőktől – a napi naplózásból:

„Nem kell tökéletesnek lenni”, „Könnyedén, lazán- merjem magamat rábízni a belső sugallatokra.”, „Elfogadom, hogy néha hibázok, rosszul döntök.”, „elfogadom a másképp gondolkozást és átölelem a hibáimat.”, „Bízom magamban, és elfogadásban vagyok bármi is történik! Boldog vagyok!”,”a hibák átgondolása mellett a sikerek felismerése is fontos, örülök a sikereimnek.”, „A wao az volt, hogy végignéztem a 21 napot és azt vettem észre, hogy jééé én folyamatosan haladtam a megoldás megtalálásában. Minden nap találtam olyan gondolatot, amivel tovább tudtam lépni,”

Az önreflexió, az önmagára figyelés és elmélyülés azonban nem volt könnyű mindenkinek.

A folyamat közepéig, van akinek egészen az utolsó napokig tartott, mire bele tudta engedni magát a folyamatba, el tudta engedni a saját maga, a témája, a folyamat kimenetele iránt támasztott elvárását.
Az érzelmek elnyomása, a kifelé figyelés a befelé fordulás helyett megmutatkozott a rajzokon. Ilyenkor nagyon jól működött a csukott szemmel rajzolás.

A résztvevők egyöntettűen szerették a csoportban a véleménymegosztást, mert érezték nincsenek egyedül, erőt, ötletet, inspirációt merítettek egymás posztjaiból, húzták egymást napról napra előre.

Néhány vélemény, amely a 21 nap zárásakor összegzésül született a résztvevőktől (kattints a képre, hogy könnyebben elolvasd!)

Mi gátolta a selfcoaching 21 napjának sikerességét?

Néhány ember vagy el sem kezdte, vagy nagyon az elején feladta a rajzolást.
Az énidő biztosítása nem mindenkinek ment. Nehéz kicsi gyerekekkel fontosnak tartani, hogy önmagunkra is szánjunk időt.
Van, akiből az iskolában megélt kudarcérzést hozta elő, hogy nem érti a folyamatot, nem tudja követni az algoritmust (videóban mutattam, vissza kellett volna nézni, esetleg kérdezni.)
És végül több embert elragadtak a mindennapok teendői, az élethelyzetük alakult másként – nyaralni mentek, határidős feladatuk támadt, kánikula volt stb. – nem tartották fontosnak, hogy belemélyedjenek a saját problémájukba, könnyű megoldásra vágytak.

Számukra nem működik a selfcoaching, több személyes segítség kell, ha változást szeretnének elérni.

Összefoglalás

Ez a típusú selfcoaching megnöveli az énhatékonyság érzését, közelebb visz belső fókuszunkhoz, az érzelmek transzformációjával könnyebb lesz a megoldásra koncentrálni.
A lépések meghatározására, amely cselekvéshez vezet szükség lehet segítségre, de tervezésben gyakorlatot szerzettek számára ez egyedül sem okoz problémát. Szükség esetén információk összeszedédével, vagy külső segítséggel ez is megoldható.

Résztvennél?

A következő esemény Rajzold meg a SZABADSÁGOD! Szabadulj a visszahúzó érzelmek fogságából! egy régóta megérett helyzettől, helyszíntől (munkahely, új lakhely stb.)  visszahúzó kapcsolattól könnyíti meg az elszakadást.

Jelentkezés az eseményben!

Hozzászólások