Az alkalmazotti létemből azt sajnálom leginkább, hogy el tudtam engedni a munkát, a szabadság ideje alatt és nem gondoltam a munkahelyen elvégzendő feladatokra. Mióta vállalkozó vagyok, elég nehéz kikapcsolódnom, OFF állapotba tenni magam. Rugalmasan tudom szervezni az időmet, de pontosan ezért a napi munka megmarad, ha nap közben nem dolgozom (eleget) és bizony sokszor kiesik a billentyű a kezemből este. Ha hasonló cipőben jársz, itt vannak az ötletek arra, hogyan kapcsolj ki.

Nézzük a kérdéseket, amelyeket ha megválaszolsz könnyebben megy a munka elengedése.

1. Milyen állapotban és napszakban vagy a legkreatívabb, legmunkaképesebb állapotban?

Bizony előfordul, hogy akkor hajtjuk a munkát – nem feltétlenül a határidő miatt, akkor kell…-, amikor nem vagyunk a munkához legmegfelelőbb állapotban. Lassabban megy minden, lassan jönnek a betűk, nullához közelít a hatékonyság. Akkor minek is dolgozunk?
Nekem reggel, délelőtt megy legjobban a munka. Erre az időszakra nem szivesen teszek olyan munkát, amelyet fáradtabban is meg tudok csinálni.
Te melyik időszakodban vagy a legeredményesebb, a legkreatívabb? Ráadásul a kreativitás parancsra nem jön elő, különösen kegyelt állapot a kreativitás szempontjából a semmittevés időszaka, amikor bevillannak a szokatlan gondolatok, amit ilyenkor kell leírni, nehogy elillanjon!

2. Mi az ami energiával tölt fel?

A kreatív feladatokhoz, a munkavégzéshez jövő energia fontos a haladáshoz. Ha le vagy merülve, még jobban elfáradsz, mókuskerékbe kerülsz, a munka fog a legkevésbé menni.
A legjobban engem a szakmai fejlődés lehetőségét biztosító lehetőségek (tanfolyam, rendezvény, találkozó, meetup) töltenek fel. Rengeteg ötlet fogalmazódik meg ilyenkor bennem, ez nagyon jót tesz a munkakedvemnek.

Számodra melyek azok a tevékenységek, amelyek feltöltenek? Az ezekből jövő energiát tudod munkába beforgatni.

3. Milyen szokásokat kell kialakítanod, hogy tudatosan törekedj arra, hogy ki tudj kapcsolódni?

  • A közösségi médiahasználat, a netezés lefáraszt, túlterhel az információdömping. Ez biztosan nem használ a munkaképességnek. Ha ki akarsz kapcsolódni, határozd el, hogy OFF állapotba teszed magad időnként.
    Kapcsold ki a telefonodat próbaként hétvégére (persze csak ha a munkádat nem akadályozza. Biztosan mindig elérhetőnek kell lenned?). Később kisérletezhetsz hosszabb idővel is, például, ha szabadságra mész.
  • Tervezd meg a kikapcsolódás napi idejét, írd be a naptáradba, akár egy hétre is előre. De ha ez nem megy, legalább 1 nappal előtte határozd el, mikor lesz az énidőd. (Énidő az, amit jólesően, kényszermentesen magadra tudsz fordítani. Ha bámulod a felhőket, az esik jól, tedd azt. Ha olvasol egy jó kis lektűrt, tedd azt. Ha kényezteted magad a masszőrnél, tedd azt.) Döntsd el Te mi esik neked a legjobban. Ha fél óra, fél óra. Ha egy egész nap megteheted, miért ne? Te döntesz. Majd dolgozol másnap, a jövő héten intenzívebben és hatékonyabban.
  • Alkalmazz, tanulj meg relaxációs technikákat (Mindfulness, meditáció, autogén tréning, kibámulás a fejedből, szabadírás, mind jó.) Próbálgasd őket, melyik lesz jó neked? A Youtube-on találsz videókat, amivel próbálkozhatsz, vagy iratkozz be egy tanfolyamra, ahol megtanítják neked.
  • Tervezz be a hetedbe rendszeres testmozgást! A sport kapcsolja ki leginkább az agyat, ráadásul jó néhány egészségügyi problémát is megoldhat a heti rendsyeres mozgás a magas vérnyomástól a vércukorszint beállításáig. Ráadásul az endorfin felszabadulásával boldogabbá is válsz. Miért ne csináld? Ne mondd, hogy lusta vagy! Én is az edzés után, a zuhany alatt töltött időt élvezem leginkább és az utána bekövetkező kellemes érzést szeretem a sportban, nem a sport közbeni erőfeszítést. Keresd meg magadnak azt a mozgásformát, amit szivesen csinálsz!

4. Milyen meglepetést tudnál okozni önmagadnak?

Ha fenti ötletek nem hoztak megoldást, akkor az önismereteddel kell dolgoznod. Ismerd meg magad, próbálj ki új dolgokat, merj próbálkozni. Lehet, hogy ráakadsz nem csak egy új módszerre, ami kikapcsol, hanem nő az önismereted is. Talán még egy szuperképességedre is ráakadsz a próbálkozás közben, amit eddig nem tudtál magadról!

5. Milyen érzésed van, amikor megengeded magadnak a pihenést?

Figyelj befelé!

Figyelj befelé!

Bele tudod vetni magad a szabadidős tevékenységbe? Lemaradok valamiről érzésed van? Esetleg rossz érzésed, bűntudatod van, mert nem haladsz. Tisztázd magadban, kinek az elvárása, hogy a kimerülésig dolgozz?
Ha másé, akkor gondold át a viszonyodat azzal a személlyel. Ha saját magadnak diktálod a tempót, akkor dolgod van önmagaddal.

De ez már egy másik történet. A saját belső gondolataid tudatosításáról és átírásáról ebben a cikkben írtam.

Ha nem boldogulsz, várom a jelentkezésed, szívesen segítek.

Hozzászólások