Sokan azért nem mernek vállalkozni, mert mi lesz, ha az az útirány, amit elképzeltek maguknak nem jön be. Nem keresnek vele annyit, amennyit elképzeltek, túl sok munkát kell beletenni és kevés lesz a nyereség, amennyit kivehetnek belőle…

És ezekkel az indokokkal csak a félelmek hányadát soroltam fel. Benke Évát régóta ismerem virtuálisan. A virtuális világban nincsenek titkok, a vállalkozóknak mutatniuk is kell magukat, hiszen nagy a konkurencia, a vásárlás folyamata többtényezős.
Azt vettem észre, hogy Évinek nagyon sokszínű arca van. Szinte hónapról hónapra valami újat vettem észre nála. Kíváncsivá tett honnan indult és merrefelé tart most.

KM: Évi, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést, kérlek mutatkozz be az olvasóknak!

BÉ: Benke Éva, arculattervező, webdesigner, online marketing menedzser vagyok. Teljes arculatot, arculati elemeket, logót és webdesignt készítek művészeknek és kézműveseknek. A vizuális és környezetkultúra területén szerzett tapasztalataimmal és az online marketing menedzseri szemléletemmel segítek abban, hogy az ügyfelek ötleteit, a tehetségét a legjobb módon illeszthesse be az üzleti világba. Ebben a munkában segít nekem időnként a lányom Kovács Maja Etna, aki jelenleg művészeti egyetemi tanulmányait végzi.

KM: Mióta vagy vállalkozó, mit csináltál korábban?

BÉ: Az első egyéni vállalkozásom 1998-ban volt, akkor még tanítottam egy középiskolában főállásban, első diplomám egy földrajz-rajz szakos tanári végzettség. Mellette vállalkozóként terveztem fürdőruhákat, táskákat, a textil mindig jelen van az életemben. A második diplomámat a MOME-n szereztem, erőteljes hatással volt rám, amit ott tanultam, abból (is) élek a textiles vonalamon. Majd pedagógiai szakértő lettem, tananyagokat írtam a magyarországi szakképző iskolák számára, vizuális és környezetkultúra tantárgyhoz.

KM: Mivel foglalkozol most?

BÉ: Az alkalmazott grafikai területet a REDBEEdesign fedi le, ami egy sikeres vállalkozás, sok-sok ügyfél építi a cégét az általam tervezett arculattal, és ez boldoggá tesz.

Van egy-egy tanév, amikor felkérnek középiskolába tanítani, művészetet, szakmai tárgyakat grafikusoknak, ha tetszik a feladat elvállalom. 2005 óta jelen vagyok az országos szakértői névjegyzékben, így a Nemzeti Felnőttképzési Intézetnek, a Tempus Közalapítványnak szoktam dolgozni, különböző pályázatok elbírálásában, projektfeladatokban szakértőként veszek részt. A szakértői munkám része az is, amikor egy-egy önkormányzat, vagy akár intézmény kér föl egy munkára. A szakterületem az alapfokú és a középiskolai művészeti nevelés, képző-, és iparművészet területen. Ezek a megbízások ebben a témakörben mozognak.

A velük való kapcsolattartás, az igények hívták életre azt, hogy a kreatív vállalkozásban tapasztaltakat megmutassam más művészeknek, kreatívoknak, alkotóknak, kézműveseknek. Online kurzusaimon megtanulhatják az alkotók, hogy hogyan indítsák el, majd fejleszthetik tovább művészeti vállalkozásukat. Az ARTECO House. – Művészet. Üzlet. Fejlesztés. A weboldalon online marketing menedzserként az art & business témában segítünk. Ebben a munkában a férjem, Kovács Viktor is jelen van, ő mérlegképes könyvelőként a vállalkozás indításakor, majd azt követően tud tanácsot adni.

A webshopban található tudásanyagok között található olyan is, amit közösen készítettünk, és egy hasznos útmutató a művészeknek és kézműveseknek. A Facebookon lévő Művészek Alkotók Kreatívok Klubja a MAKK csoporthoz lehet csatlakozni.

A férjemmel Kovács Viktorral együtt alakítjuk ki, együtt terveztük, és folyamatosan ötletelünk és csináljuk a Kicsiházat. Én vagyok, aki az oldalon a blogot is írom, emellett BanDan megálmodója, kötött és horgolt modelleket tervezője, amelyeket tiszta, természetes fonalakból készítek. Szeretek kérdezni és megválaszolni kérdéseket. A két szál itt össze is sodródik. Sodródásokról olvashatsz a Kicsiház blogban.

A BanDan design darabok főleg táskák, zoknik, tutyik. Ennek apropójaként hívtak meg a TV2 Ötletgazdag Magazin műsorába is, ahol erről a munkámról, a hagyományokról beszélgettünk.
Először egy kicsi házikót vettem meg, egy présházat a Tolnai-dombság lankáin.. Azt szoktam mondani, hogy ezt a házat „megrajzoltam”, mert a grafikai munkáimból gyűjtöttem rá össze a pénzt, ami viszonylag gyorsan ment. Azóta csatlakozott hozzá 3 másik ház is és a terveink szerint 2020-ban indítjuk el a vendégházat a Kicsiházban. Ezek 2-4 fős házikók, melyeket felnőttbarát szállásokként tudnék legjobban leírni, és kutya is hozható.

KM: Milyen változáson ment át a tevékenységed?

BÉ: Nálam az az alaphelyzet, hogy nem csak egy dologban találom meg magam, azt hiszem, egy dologgal foglalkozni nekem túl unalmas lenne. Számomra nem telik el nap alkotás nélkül. Ez a munkám és hobbim. Ami sokszor nehéz terep, mert az idő egybefolyik, már szét sem választod a kettőt. Rajztanárként művészeti pályára, felvételikre készítettem fel a fiatalokat, bár ezt a részt éppen kezdem leépíteni már.

Megmutatom, hogyan fordítsd saját épülésedre a rajzolást és a festést. Egyre inkább a slow life felé fordulok, így a lassú kötés, horgolás is vonzó számomra. Ha BanDan kötöttet, vagy horgolt darabot veszel, nem támogatod a túlfogyasztást sem, és a környezeted is véded. Megtanítom a nőket, hogyan tudnak zoknit, vagy tutyit kötni.
A Kicsiházban alkotunk, együtt vagyunk azokkal, akik ugyanazt szeretik. Sok nőnek lenne szüksége arra, hogy megtanulja az “énidőt” használni, és azt magára fordítani. Erre egy nagyon jó, kellemes hely a Kicsiház.

KM: Mi volt az oka a váltásoknak?

A középiskolai tanítás után csináltam egy rajztanodát, ahol képzőművészeti tehetségfejlesztéssel foglalkoztam. Tehetség pont is lett ez a rajziskola, és egyik tanítványom tehetség díjat kapott (aki egyébként a lányom…) A rajziskola offline működött, kb 32 gyerek járt a suliba. Ehhez kapcsolódott a weboldal és webshop, a www.uristenrajzolok.hu. Kb. 2 éve kezdtem azt érezni, hogy túl gyors a tempó, túl kevés az az idő, amit magamra fordíthatok, és ebben az az alkotás is benne van, hogy azt alkotok, amit én akarok. Mert sok éven keresztül más álmait valósítottam meg az arculatokkal, a logókkal, vagy egyéb kreatívokkal. És másokat segítek az álmaikhoz, amikor a felvételire felkészítem őket. És keveset is pihenek. Elfáradtam, de arra azért figyeltem, hogy a kiégés ne következzen be. Ekkor jutottam el oda, hogy a művészeti pályára felvételizőknek kitalált Úristen, rajzolok! projektet elengedem. Offline és online területen egyaránt. Mostanra sikerült is, így ez a felépített weboldal, webshoppal és mindenével együtt eladó egy jelképes összegért.

A művészeti üzletfejlesztés kapcsán sokan marketinges kéréssel, kérdéssel is kerestek az ügyfelek. Az ember a tapasztalatai, a bevált gyakorlatai által tud adni tanácsot, de úgy éreztem, hogy még teljesebb az, amit nyújtani tudok, ha képzem is magam. Így 2017-ben online marketing menedzser diplomát szereztem. Egy volt csoporttársam megkeresésére kezdtünk el együtt dolgozni az online marketing területen, ahol én a kreatívokat, arculatokat és a webdesignt készítem továbbra is.
Az új családi projektünk pedig a Kicsiház. A Kicsiház projekt a falusi turizmussal, a slow living életmóddal, az elvonulással, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos. Sok kapcsolódási pont van a grafikai munkámmal persze ebben is, ezekre szükség is van. Később majd meglátjuk, hogy mi marad mellette még meg. Az arculattervezés, logótervezés, webdesign továbbra is megy és az online anyagok is elérhetőek a művészeknek, kézműveseknek.

Kicsiház projekt

KM: Mit tanácsolnál egy vállalkozás előtt álló embernek, aki nem mer belevágni, nem meri elkezdeni a vállalkozást?

BÉ: Ha nem próbálod meg, nem tudod, hogy ez neked menne-e. Én anno főállású munka és két kicsi gyerek mellett kezdtem, kemény volt, de működött, igaz sok éjszakázás volt benne, kevés szabadidővel. Nekünk nem volt segítségünk, nagyszülők messze voltak, és más rokonok is. Vagy együtt mentünk mindent intézni, a két gyerekkel együtt, vagy csak egyikünk. A gyerekek munka közben mindig velem, velünk voltak, ott voltak mellettem akkor is, ha én dolgoztam. Ha épp textilmintát rajzoltam meg egy filmre a szitanyomáshoz, akkor ők ott rajzoltak, festettek mellettem. Ha varrtam, akkor az anyagokkal játszottak. Oké, ez több pakolással, vagy még megosztottabb figyelemmel járt, de az évek alatt megtanultam úgy dolgozni, hogy közben mindig rájuk is figyelek. Soha nem tettek tönkre egy munkát, vagy nem firkáltak bele semmibe, amibe nem volt szabad.

A saját vállalkozásodban az a jó, hogy magadat kell próbára tenni, nem más mondja meg, mi a következő lépés. Persze hívhatsz egy-egy részfeladatra magad mellé olyan segítőt is, aki azon a területen sokkal tapasztaltabb, mint te, ő segíteni fog. Nem kell mindennel egyedül megküzdened.

Akinek nincs valamennyi önfegyelme, az sok nehézséget fog tapasztalni, és az is lehet, hogy elúszik a határidőkkel, mindennel, nem lesz sikerélménye. Bár szerintem az időszervezés is megtanulható.

Az nagyon jó, ha képes vagy fókuszálni mondjuk fél óráig valamire, de akkor nagyon. Ez idő alatt iszonyat sok mindent meg lehet oldani, csinálni. be lehet a munkaidőt több fél órára osztani, ha ez működik, hatékony tudsz lenni.
Jó, ha képes vagy gyorsan reagálni egy-egy kihívásra. Ha „kicsi” vagy, ez menni fog, és ezt a vállalkozásod előnyére is fordíthatod.

Ha rugalmas tudsz lenni, és így a változásokra, vagy a váratlan dolgokra is tudsz megoldást találni, az szintén nagy előnyöd lehet, mert van, aki ilyenkor pont leblokkol.

KM: Volt-e zsákutca az eddigi életpályádon? Hogyan élted meg?

BÉ: 2007-ben lemondtam a közalkalmazotti jogviszonyomról. Ez azt jelenti, hogy otthagytam a középiskolai főállásomat. Utána volt 3 év, amikor több mindent kipróbáltam, és nem az alkotással volt kapcsolatos. Visszatekintve ez idő alatt olyan dolgokat tanultam meg, amit ma is használok. Zsákutca nem volt, mert ezeket az éveket arra szántam, hogy kitaláljam mit akarok csinálni, tudtam, hogy ez nem egy végleges állapot. Azt vettem számba, hogy mi az, amihez értek, és mi az, amit szeretek is csinálni. Mindeközben azt is kezdtem figyelni, hogy mit keresnek az emberek, mire van igény, de közben olyan nincs ott, hol én élek. Így kezdtem az arculattervezéssel, logótervezéssel, webdesignnal foglalkozni.

KM: Köszönöm a beszélgetést!

Ha a vállalkozást fontolgatod, érdemes felkészülni a döntésre!  5 hetes online program azoknak a nőknek, akik vállalkozóvá szeretnének válni! ITT tudod megnézni! Indulás június 26-án.

Hozzászólások