„Egykor sikeres voltál a munkádban, de mára teljesen elvesztetted az érdeklődésed. Meg egyébként a főnököd is megváltozott már. A mostani meg egyszerűen kibírhatatlan! A munkatársaid azt mondják te sem vagy a régi. Már nem lelkesítenek azok a dolgok, amik korábban. Lehet hogy munkahelyet kéne váltanod. Talán valamit tanulnod kéne.”

Sokszor segít, ha tudod, nem vagy egyedül. A munka válságát sokszor kíséri magánéleti válság is és sokszor egyszerre jelentkeznek a problémák.

Az életközépi válságban ez az életérzés  nagyon gyakori. Ismerős gondolatok? Mielőtt nekiugrasz a munkakeresésnek gondold végig, lehet, hogy csak a „megszokás” okozza a problémáidat. Nézzük miről is van szó!

Az evolúciós örökség

Hedonikus adaptációnak hívják azt a jelenséget, amely biztosította őseink számára a környezethez való alkalmazkodást, az életben maradást. Azaz, ha benne vagyunk egy állapotban, helyzetben azt nagyon könnyen megszokjuk. Ami korábban lelkesített, azt unalmasnak érezzük és elkezdünk másra vágyni, valami újra, érdekesre.

Hogyan tudunk túlkerülni ezen a helyzeten? Hogyan akadályozhatjuk meg hogy magától értetődőnek érezzük, amit elértünk? A munkakörülményeinket pedig újra reálisn lássuk? Hogyan tudjuk újra megbecsülni, amit elértünk?

Gondolj vissza a múltra!

Ha korábban nem keresnél ennyit, mint ma, gondold végig, milyen lenne az életed, ha kevesebb pénzből élnél újra? Próbáld ki!
Ha korábban éjszaka dolgoztál, mert nem tudtál végezni a korábbi munkahelyeden munkaidőben, akkor próbáld ki, milyen újra éjszaka dolgozni! Gondolj vissza a múltad egy szakaszára és hasonlítsd össze a mostanival. Ha rosszabb volt, próbáld ki megint milyen érzés volt rosszabb munkafeltételekkel, lehetőségekkel és juttatásokkal dolgozni! Ha újra átéled ezeket a nehézségeket meg fogod becsülni a jelenlegi állapotot!

Hogyan dolgoznak mások?

Biztos láttál már szuper irodát, kávé, tea fogyasztással, rekreációs szobával. A dolgozók, akár a háziállatukat is bevihetik. A kicsi gyerekek számára gyerekfelügyelet. Ott ez jelentheti a problémát például „megint ráksaláta van? Két napja is ez volt!” Mások a körülmények, mégis elégedetlenek lehetnek a dolgozók, mert megszokták hamar, hogy ötcsillagos munkafeltételek között dolgoznak!

Nézd meg, a barátaid, ismerőseid munkakörülményeit és hasonlítsd össze a tiéddel! Mit tapasztaltál?

Gondold át, lehetsz-e hálás a jelenlegi körülményeidért?

Hajlamosak vagyunk megszokni a jót. Rugalmas munkaidőben dolgozunk így bármikor el tudunk menni, ha úgy szervezzük…Biztosan Te is találsz irigylésre méltót a munkafeltételeidben és a munkádban. Légy hálás érte. Ha úgy érzed elégedetlen vagy, vezess hálanaplót, ami újra rányitja a szemed arra, ami örömet okoz. Lehset, hogy mást is észreveszel, amiért hálás lehetnél? Én is kipróbáltam, 21 napig vezettem. Még a napsütésnek is tudtam a vége felé örülni…
(Minden este gondold át miért lehetsz hálás és írd is le!)

Legyen ez a nap az utolsó a jelenlegi munkahelyeden!

Amikor utoljára lehet részünk valamiben, akkor úgy érezzük, mintha most kezdenénk. Ez a retro érzés vissza hozhatja egykori önmagunkat. Tegyél így egy meghatározott napon. Mit sajnálnál otthagyni? Kitől búcsúznál nehezen? Milyen munkáidra emlékeznél majd, ha többé már nem csinálhatod?

Vizsgáljuk át az elvárásainkat!

Magasak az elvárásaid a munkával kapcsolatban, ez jár a fejedben nap, mint nap: „én többet érdemlek”, vagy „többet kellene keresnem ebben az életkorban”, vagy „a másik cégnél izgalmasabb feladatok vannak”. Ilyen gondolatok esetén érdemes átkeretezni a vágyainkat. Az általános kijelentéseidet vidd el konkrét irányba!
Próbáljuk meg inkább a munkahelyi teljesítményünket növelni. Tökéletesítsük a bemutatónkat a közelgő előadásra, vagy tegyünk bele többet a munkába. Hamarosan az eredmények is megjönnek. Na ugye, jobban érzed magad egy kis sikerélménytől!

Az út boldogít, nem a cél elérése

Biztosan tapasztaltad már érzést, amikor elértél valamit, hogy az elégedettséged és a boldogságod nem tartott sokáig. Én például vizsga után mindig leeresztettem és ürességet éltem meg. Ez mindig addig tartott, amíg nem láttam a következő állomást (a következő vizsgát, következő próbatételt.)

Az út, ami boldoggá tesz, nem a cél

Az út, ami boldoggá tesz, nem a cél

Ugyanehhez hasonlítható egy új munka és a munkahely megszerzése is. Az első pár hét, hónap nagyon új, nagyon érdekes lesz, de az újdonság varázsa, hamar elszállhat.

Ha az utat nem élvezed, ha eléred a célt, mit sem ér, nem vezet bologsághoz, megelégedettséghez. Hamarosan ezt is megszokod és keresed majd az újabb lehetőségeket. A munkában sokszor az jelentheti a frusztrációt,  ha nem élvezzük az utat, csak az akadályokat és a problémákat látjuk. Légy inkább problémamegoldó!

Ha továbbra is úgy érzed elégedetlen vagy a munkáddal, akkor lehet, hogy nem a Te hozzállásoddal van baj, hanem a munkát kell megváltoztatnod! Érdemes pontról pontra végiggondolni a következőket!

Melyek az alapmotivációid? Mi lelkesít a mindennapokban? Milyen munkát szeretnél, vagy szerettél valaha végezni? Volt-e olyan hobbid, ami kitöltötte egy rövid időre az életed? Itt írtam arról, hogy boldogít-e a pénz , itt pedig arról, boldogít-e a siker. Mi a Te miérted?

Gondold még át:

  • Mik a céljaid mit szeretnél elérni?
  • Ez a cél a Tiéd, vagy valaki másé?
  • Ütközik-e ez más értékekkel?

Például vállalkozást szeretnél, de ugyanakkor fontosnak tartod a családi életet is.
Vagy szeretnél egy olyan munkát, ahol gyakran utazol. De neked kisgyereked van és fontosnak tartod, hogy harmonikusan nőjön fel és nem tartod helyesnek a folyamatos lakóhelyváltást a gyereked számára.
Ha fő értékek nem férnek meg egymással, konfliktusba kerülsz magaddal.

  • Akkor is csinálnád  a munkát, ha kevesebbet fizetnek érte?
  • Fontos neked a tanulás, fejlődés, képes vagy rendszeresen új helyzetekbe kerülni?

Váltani sohasem késő, sikeres 40 feletti sikeres és híres pályavátókról, vállalkozásindítókról itt olvashatsz.

Ha átbeszélnéd maradj-e, vagy kezdj új életet, gyere segítek! Több módszerrel tudok neked segíteni, itt nézheted meg és itt.

Forrás: Sonja Lyubomirsky: Boldogságmítoszok, kép: Pixabay.com

Hozzászólások