Minden életkornak megvan az életfeladata, amelyet ha nem tudunk teljesíteni krízis következik be. Az életünk közepén, 35 és 60 év között elérkezünk arra a pontra az életünkben, amikor visszanézünk és számvetést készítünk.

Életközépi válság egy új élet kezedete lehet

Hol tartunk a fiatalkori terveinkkel? Mit értünk el a munkában, a magánéletünkben?

Fiatalabb éveinkben többnyire elsodor az élet, a nők nagy részének gyerekgondozással, munkával telnek a fiatalabb évei, nincs időnk foglalkozni magunkkal. Egyszercsak a gyerekek kirepülnek, nincs kiről tovább gondoskodni. Egyszerre üressé válik az életünk, hogyan tovább? Megkérdőjeleződnek a korábbi célok, átalakulnak az érzések. Aki a 40-es, 50-es éveiben nem él tartós kapcsolatban, különösen veszteségesnek élheti meg a fiatalság elmúlását.

Ha addig nem építettünk karriert, nem találtuk meg az életfeladatunkat, most különösen fontos lesz, hogy értelmet találjunk az életünknek.

Az élet értelmét több területen is meglelhetjük, vagy újrateremthetjük. Sokan a negyvenes évek végére váltanak hivatást, találják meg az életfeladataikat. (Itt találsz egy cikksorozatot 40 feletti pályaváltókról)

Célokat találhatunk az intimitásban és a kapcsolatainkban is. A kirepülő gyerekek családalapításával a nagyszülői feladatok is megtalálnak majd, az unokák ismét feladatokkal, gyönyörű percekkel ajándékozhatnak meg bennünket.

A kapuzárási pánikban a középkorú férfiak és nők új kapcsolatukban látják a reményt az új élet kezdetére, sokszor fiatalabb partnerrel. Leginkább csalódás lesz az ára annak, ha nem vesszük tudomásul az idő múlását és megrekedünk ebben a megoldásnak hitt helyzetben.

Megtalálhatjuk az élet értelmét az önmegvalósításban és a közösség szolgálatában is, és a spiritualitás is teljessé teheti az életet. Nézzünk körül, tágítsuk a perspektívát, mert mindig van több megoldás!

Boldogságtérkép régi-új elemekkel bővítve

Forrás: http://www.runningforcrayons.co.uk/

A krízisből úgy jöhetünk ki leghamarabb, ha megtaláljuk az új értékeinket, (újra) felfedezzük az erőforrásainkat az életünkben, átértékeljük a céljainkat és új térképet rajzolunk. Honnan, hová szeretnénk eljutni. Hiszen még legalább ennyi hátravan az életünkből, mint amennyit eddig éltünk. Nem mindegy milyen lelkiállapotban, megerősödve indulunk felfelé a boldogság U betűjének aljáról.

Egy 1938 év óta folyó kutatás szerint, amelynek az volt a célja, hogy megtalálják a boldog és egészséges élet kulcsát, azt kapták, hogy a szoros társas kapcsolatok sokkal jelentősebben járulnak hozzá a boldog élethez, mint a pénz vagy a hírnév. Az, hogy valaki mennyire elégetett a társas kapcsolataival 50 éves korában, előrevetíti 80 éves korában elért fizikai szintjét.

Gyere, alakíts ki újabb kapcsolatokat, rajzold meg újra a Boldogság Térképed, találd meg az erődet magadban, az élet csodálatos ebben az életszakaszban is!

Itt tudsz regisztrálni a Barátságban önmagammal 40 felett is! kreatív boldogságnövelő, nők számára szervezett kiscsoportos workshopra. Kreatív eszközökkel fedezzük fel saját értékeinket és megerősödve fordulunk az előttünk álló életszakasz felé.

Többet szeretnék tudni, regisztrálok!

 

Hozzászólások