Hányszor lehet életpályát váltani?

Az ember változik, előfordulhat, hogy 10-20 éve elkezdett munkájából elege lesz. Megváltozhat a munkahelyi környezet, esetleg más munkát kap, amelyért már nem tud tovább lelkesedni. Az sem ritka, hogy felerősödnek az egyén önmegvalósítási vágyai. A szakmai életút akár többször is változhat 40-50 év alatt, amelyet munkával töltünk.
A sikertelenség oka lehet, ha fiatal korban az egyén nem önmaga választotta magának a pályát, hanem a szülei elvárása szerint döntött a továbbtanulásról. Az sem ritka, hogy valaki abba az iskolába megy, ahova a barátai – csakhogy aztán a barátai másfelé veszik az irányt, ő pedig ott ragad abban a munkában, amit nem szeret csinálni.

35 év körül beköszönhet az életközépi válság – egyénenként különbözhet a krízis kezdete -, amikor megkérdőjeleződhetnek az addig fontosnak hitt értékek. Van aki válik, mert azt gondolja, egy másik párkapcsolatban lehet újra fiatal. A gyerekek kirepülése –az „üres fészek” szindróma is próbára teheti a párkapcsolatot. A házasság kiürül, a gyerekek elköltöznek, ha a pár nem talál vissza egymáshoz, a házasság is véget ér. Amikor minden összejön, otthon sem harmonikus a kapcsolatunk, a munkában sem találjuk a helyünket, összecsaphatnak a fejünk felett a hullámok. Nem szabad egyszerre mindent felrúgni, fontos, hogy maradjanak kapaszkodók, amihez visszatérhetünk. Ha tanácstalanok vagyunk, hogyan hozzuk helyre a kapcsolatunkat, mert fontos nekünk, akivel 20-30 év élünk, forduljunk szakemberhez.

„A pszichológus szerint mindenki másképp éli meg a krízishelyzeteket, de általánosságban azokat viseli meg a legjobban az életközépi válság, akik ragaszkodnak az addigi értékrendjükhöz, és mindenképpen a fiatalkori mércéjükkel akarják mérni magukat.” – írja a Divány.hu.

El kell fogadnunk, hogy nem csak az élet változik, hanem mi is. Új értékekre, örömökre, izgalmakra vágyunk. A lehetőségek észrevétele, is felkészülést igényel. Az kap állásajánlatot, aki mutatja magát, észreveszik.

Az első lépés, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy mi a probléma.
Oda kell figyelni magunkra, hogy mit érzünk. A folyamatos rossz kedv, ingerültség, a már állandósuló fáradtság azt jelzi, változtatnunk kell.
Ha a munkánkban nem érezzük, hogy a helyünkön lennénk, érdemes változtatni. Hosszú hónapokig húzhatjuk egyre rosszabb lelkiállapotban a döntést. Ha kis lépésekben közelebb kerülünk a vágyott élethez, erőre kapunk és a kapott energia, egyre nagyobb lépésekre sarkall majd bennünket.

Az erőt adó történetek is segíthetnek. Ha nekik sikerült, miért ne sikerülne Neked?

Pályaváltók, akik megtalálták a helyüket

Csontvári Kosztka Tivadar: Önarckép

Csontvári Kosztka Tivadar: Önarckép

Csontváry Kosztka Tivadar 41 évesen kezdett el festészetet tanulni. Patikáját bérbeadta és a művészetnek szentelte az életét. Tehetsége egy vény hátuljára rögtönzött tinós szekér alapján vált láthatóvá környezete számára, amikor is patikustársa felkiáltott: „Mit csinál: hisz’ maga festőnek született!” Ha kételkedett volna elhivatottságában, számos műremekkel lettünk volna kevesebbek!

A vállalkozás új életcélt adhat

Sohasem késő vállalkozni ezt bizonyítja a 40 feletti vállalkozók sora.

Estée Lauder

Estée Lauder

Estée Lauder 54 éves volt, amikor családi vállalkozásukat megalapították a férjével. 1998-ban ő volt az egyetlen nő a Time Magazin 1998-as legbefolyásosabb üzletemberei listáján.
A kislány, akit otthon Esztinek becéztek (édesapja magyar volt), minden szabad idejét anyai nagybátyjánál, egy Miskolcról származó patikusnál, Schotz Jánosnál töltötte. Dr. Schotz, ahogy hívta magát, mesterien értett a különféle kenceficék keveréséhez. Mellette Eszti is megtanulta a krémek keverését, arcra masszírozását, sőt, a krémeket elvitte az iskolába is, s ott azokat a barátnőin tesztelte. Eszter ezekkel a krémekkel házalt, majd második férjétől sok mindent eltanult a kozmetikai bizniszről. Végül teljesült az álma, első férjével 1946-ban nem csak vállalkozást, hanem Estée Lauder néven márkát is indított.

A vállalkozás indításának kezdete
Kinagyítható interaktív infografika ITT.

 

Baritz Sarolta Laura

Baritz Sarolta Laura

 

 

Baritz Sarolta Laura a Pepsi kereskedelem-fejlesztési menedzsereként dolgozott. 2001-ben a a külkeres pályát cserélte fel a domonkos renddel. Amíg édesanyját ápolta döbbent rá, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak, mint a világi dolgok, az utazás, az üzlet.
Jelenleg alternatív közgazdász, előadások, konferenciák rendszeres előadója, a Sapientia Hittudományi Főiskola tanára, szakanyagok szerzője.

További inspiráló történeteket olvashatsz az Újratervezés 40 felett cikksorozatban.

 

 

 

„Ha van egy álmod, soha nincs késő, hogy belevágj, és megvalósítsd!” üzeni nekünk Susan Boyle aki egyszerű szociális munkásként élt, mielőtt egy brit tehetségkutató felfedezte.

Sohasem késő újrakezdeni, sohasem késő, hogy kövesd az álmaidat!

Ha megtisztelsz a bizalmaddal, segítségedre leszek az változás útján. Az életút konzultációról ITT olvashatsz.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Képek forrása:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Estee_Lauder_NYWTS.jpg
http://www.agt.bme.hu/balassi/Baritz_Sarolta_elemei/image014.jpg
https://hu.pinterest.com/pin/151292868712773861/

Visual Startup Blog – Writing On Startups an Entrepreneurship


https://hu.wikipedia.org/wiki/Csontv%C3%A1ry_Kosztka_Tivadar

Hozzászólások