A harmincas évek végén, negyvenes évek elején a legtöbb ember kialakította saját életformáját. Ideális esetben van munkája, egyedül, vagy családban él. Az emberek nagy része már nagyjából túl van a családalapításon.

Sokan ilyentájt gondolkodnak el azon, vajon jó irányba mennek-e? A korábban megválasztott életcéljaik kiüresedhetnek, a munka unalmassá válhat. Nem ritka az sem, ha ez egyén a pályaválasztás időszakában rosszul választott pályát. Családi karrierutat követ – jogász, orvos a szülő, vagy vállalkozást kell továbbvinni – a családi tradíció szerint és nem a saját érdeklődése hajtja. Előfordul, hogy a szülő választott pályát a gyereknek, a szülői be nem teljesített vágyak irányában indult el a fiatal, aki 40 felé döbben rá az örömtelen munkavégzésre. Találkoztam már olyan ügyféllel is, aki úgy választott iskolát, később munkát, ahova a barátai mentek.

Az első jelek akár kiégés jeleiként is jelentkezhetnek. Mások kedvetlenségről, motiválatlanságról panaszkodnak. Az egyén által fontosnak tartott értékek is megváltozhatnak. Például cserélődik a munkahelyi vezetés, új szemléletet, értékrendet visznek a vállalati kultúrába, amely az egyén számára nem elfogadható. A munkavállaló számára a munkahelyi lojalitás már nehezére esik, mert nem ért egyet az értékrenddel. Vezetőként ez ez a helyzet még nagyobb frusztrációval, lelki vívódással járhat. Esetleg a korábban kihívást jelentő feladatok már nem jelentenek kihívást, mert megváltoztunk.

Ha felfedezted Te is ezeket a jeleket, töltsd ki a HELYEDEN VAGY tesztet, amellyel meggyőződhetsz róla, valóban a megfelelő területen dolgozol-e.

Ha érdekel,

KATT a teszt letöltésére!

Ha meggyőződtél róla és úgy is érzed, hogy nem munkahelyet kell váltanod, hanem új pályát kell keresned, olvass tovább!

Út az álmaink felé!

A spirális karrierút karrierút azért tud nagyon sikeres lenni, mert a korábban, más területen felhalmozott tapasztalatokat, tudásokat az egyén egy másik területen kamatoztatja. Így az egyén sokszor újszerű szemlélettel áll bele a munkába és ez bizony sikereket hozhat, sikerélménnyel töltve el a pályaváltót. Aki szeret tanulni, új kompetenciákat elsajátítani megfelelő út lehet a váltásban a szakmacsere, pályacsere.

A hagyományos karrierfelfogásoktól (lineáris karrier, szakértői karrier) el lehet térni, de tisztában kell lenni azzal, hogy mindennek ára van.

Nézzük mire készülj, ha ilyen típusú váltáson töröd a fejed. Milyen képességek, feltételek szükségesek a sikeres pályaváltáshoz?

1. Önismeret, önbizalom

Tisztában vagy önmagaddal, azzal, hogy mit szeretnél. Ismered magad, tudod melyek az erősségeid, amelyekre építve meg tudod lépni a váltást. Hiszel magadban. Az átmeneti nehézségek, esetleg kudarcok nem kedvetlenítenek el. Az új ismereteket, helyzeteket nem csapásként éled meg, hanem a megújulást látod a folyamatban.

Ha nem igazán vagy tisztában a vágyaiddal, vagy több alternatíva felmerül, érdemes visszagondolni eddigi életutadra és elgondolkodni azon, mi okozott korábban örömet, mikor éltél át sikert. Milyen készségeid, tapasztalataid segítettek ebben? Az életút konzultációban ezzel a módszertannal dolgozunk. Így kerülhetnek elő rég elfelejtett vágyak, porolhatók le le rég elfelejtett képességek, hasznosítható tapasztalatok, amelyeket újraértelmezve önmagunkra találhatunk!

2. A tanulás, megújulás képessége

Felnőtt korban számtalan kötelezettségünk van. Gyerekeket nevelünk, a munka mellett szerzünk új ismereteket. Fontos, hogy élethelyzetünkhöz igazítsuk a tanulást. A korábban említett önismeret itt is jól jön – tudni kell melyik napszakban vagyunk a leghatékonyabbak. Érdemes a tanulási technikákat is önmagunkhoz igazítanunk. Lényeges, hogy legyünk tisztában a tanulási forma sajátosságaival. Az online tanulás, az e-learning típusú tanulás nagyobb önfegyelmet kíván, mint a jelenléti.

Ötleteket kaphatsz az egyéni tanulási módszer kialakításához ITT.

3. Új szokások kialakításának képessége

Ha szektorváltásra készülünk, sok új, korábban nem tapasztalt kihívással kell szembenéznünk. Ilyen, amikor alkalmazottból vállalkozóvá válunk. Erről ITT, meg ITT írtam.  Vagy vállalati szektorból nonprofit szervezethez igazolunk. Korábban az automatikusan elvárt idő és anyagi elvárásaink nem fognak teljesülni. Sok időt kell beáldoznunk, kevés pénzért! Ha nincs elkötelezettségünk az ügy iránt, bele se kezdjünk, feltéve ha nézőpontot váltunk, lecseréljük a korábbi beidegződéseinket, értékrendünket. 

4. Erőforrások

Mennyibe kerül a pályaváltás:?

Egy új hivatás, szakma megtalálásához egyrészt anyagi erőforrások, másrészről támogatók kellenek.

Az új ismeretek megszerzése, a tanulás pénzbe kerül. Ha nem alkalmazott leszel, szükséged lesz legalább fél év, de inkább egy év tartalékra, amiből megélsz. Az sem ritka, hogy évekig csak toljuk a pénzt a vállalkozásba, aztán egyszer csak belendül, nyereséges lesz.

Lendületet kaphatsz, ha inspiráló történeteket olvasol olyan emberekről, akik belevágtak és megvalósították a céljaikat. Az Újratervezés 40 felett cikksorozatomban  megismerkedhetsz néhány „kalandorral”, akik meglépték, megcsinálták, sikerre vitték amit elterveztek.

Ha sikeres emberek társaságát keresed, hatni fog a gondolkodásodra!

 

A pénznél még fontosabb, hogy legyen, aki támogat az utadon. Jó ha van mentorod, aki már átélte ezeket a nehézségeket mint Te, illetve tudja tartani benned a lelket, ha akadályokkal találkozol.

Ha szükséged van az úton segítségre, keress, segítek!

Hozzászólások