Előző cikkemben rózsaszín szemüvegen keresztül mutattam meg azt az eufórikus érzést, amelyet az első időszakban átél az ember vállalkozóként, miután maga mögött hagyta az alkalmazottként végzett munkáját.
Pedig a vállalkozóként sem fenékig tejfel a munka! Nézzük most mit fizetnek a vállalkozók a függetlenségükért. Vigyázat! Sötét szemüvegen keresztül szemlélődünk!

Sötét szemüvegen keresztül nézelődünk

A vállalkozók többsége nem az első vállalkozásával lesz sikeres. Jó esetben egy csőddel megússza. Ha talpra áll, immár dupla akkora esélye van a sikerre, hisz a kudarcból rengeteget lehet tanulni!

K. Rowling sikerkönyvének kéziratát 12 kiadó utasította vissza, mert túl bonyolultnak találták a meseszövését.
Colonel Sanders, a KFC étteremlánc alapítója, aki dolgozott jogászként, vasutasként, volt autószerelő műhelye és bukott étteremtulajdonos is. Kikisérletezett egy csirkereceptet, majd miután tönkrement, elkezdte járni az országot a csirkereceptjével. Nem a receptet adta el, hanem az eladott csirkék után kért százalékot. 69 évesen alapította meg étteremláncát, amely ma már a világ több országában megtalálható.

Nézzük a vállalkozói lét árnyoldalait a teljesség igénye nélkül!

1.  A bevétel ingadozó

Alkalmazottként akkor is volt fizetésed, ha elkávéztad a napot, vagy szabadságra mentél. Most úgy kell kalkulálnod, hogy megkeresd a bevételed az előző hónapokban, ha szabadságolod magad. Jó ha van legalább féléves tartalékod az indulásnál, mert az első hónapokban nem biztos, hogy lesz jövedelmed! Ha beteg vagy, rosszul jársz, mert az első időszakban Te alkalmazod magad, tehát Te fizeted a saját táppénzedet is.
Előre kell tervezned a bevételeidet, mert amíg egyik hónapban levegőt sem tudsz venni, esetleg két hónap múlva a járulékaidat sem tudod kifizetni.

2. Azt is csinálnod kell, amihez nem értesz!

Nem elég, hogy értesz a szakmádhoz. Kezdetben egy személyben kell értened a könyveléshez, az adminisztrációhoz, marketinghez…és még ki tudja mi mindenhez. A kisadózókat kivéve az adminisztráció az értékes szakmai munkától, az üzletépítéstől, stratégiai tervezéstől veszi el az időt.  Kezdetben ha kevés a pénz, kénytelen vagy magad végezni ezeket a „nem szeretem” munkákat, amely bizonytalanságot kelt benned, hisz nincs ezek végzésében tapasztalatod!

Ha már több a bevétel és nő a munka is, alkalmazottakról kell gondoskodnod, akkor a csapatépítés a kontroll, a motiválás is a válladon nyugszik.

3. Szorongás, álmatlanság, betegségek

A bizonytalan bevétel, a bizonytalanság, a gyakorlatlanság egyes területeken, teszi leginkább a vállalkozókat szorongóvá. Nyugalmukat még éjjel is megrontja, hogy állandóan azon agyalnak hogyan tudnák jobban csinálni. Nem tudnak igazán lazítani sem. Éppen ezért jobban ki vannak téve a depressziónak és a fizikai és szellemi túlterhelés okozta kiégésnek.
Évekig még az előre betervezett szabadság alatt sem tudnak pihenni, hisz a dolgok csak úgy mennek, ha rajta tartják a szemüket a bizniszen.

Rontja a helyzetet, hogy a bizonytalanság, szorongás ellenére magabiztosnak kell látszani, hisz magabiztosság nélkül nincs üzlet, neked kell megszerezned a munkát, nem a főnököd tolja az asztalodra.

4. Felelősség

Tiéd a döntés felelőssége. Te vagy felelős a döntéseidért akkor is, ha döntesz, akkor is ha nem! Felelősséggel tartozol a családod felé is, hiszen előbb-utóbb bevételt kell felmutatnod. Önmegvalósításból nem lehet kenyeret venni a boltban.

A vállalkozó kockázatot vállal, az alkalmazott a biztonságot keresi, mondja Bojár Gábor nagyszerű előadásában! (Forrás ITT.)

Biztos, hogy vállalkozó szeretnél lenni? Ha most elbizonytalanodtál, olvasd el (még egyszer) az optimista verziót!

S ha úgy érzed mindent megtettél a sikerért, a bukás akkor is bekövetkezhet!

Ha segítségre van szükséged, akár abban, hogy vállalkozó legyél, vagy maradj alkalmazott így tudok segíteni.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Források:
A vállalkozói lét igazi ára
A vállalkozó szellem szimbóluma

Hozzászólások