Úgy nevelkedünk, hogy szüleink megmondják nekünk mi az, ami jó és mi az ami rossz, esetleg veszélyes, kerüljük. A szülők elvárásai belénk ivódnak és felnőttkorunkban is irányíthatják cselekedeteinket.
Gyakorlatilag hat éves korra megvannak a drivereink, a belső mozgatórugóink a szüleinknek köszönhetően. Persze genetikai okok is közrejátszanak abban, ha tökéletesen szeretnénk megfelelni a szülők által támasztott elvárásoknak. Leginkább a genetikai háttér szülői neveléssel megtámogatva eredményezi tökéletes kislány, később nő, majd anya, munkatárs, főnök szerepét.

Szerepkonfliktusok és megoldásuk

Szerepkonfliktus akkor keletkezik amikor szerepeinkben a tökéleteset szeretnénk nyújtani, nem tudunk megfelelően teljesíteni egy időben többféle szerepünkben úgy, ahogyan várják tőlünk, vagy várjuk magunktól.

Számtalanszor átéltem anyaként hogy a gyerekem beteg lett. Dolgom volt a munkahelyemen mint mindenki másnak. Határidős munkáim voltak, vagy egyszerűen jelen kellett volna lenni amikor anyaként is helyt kellett állnom. Elég nehezen viseltem ezt a helyzetet. Leginkább elfogadni volt nehéz, hogy azt mondtam magamnak, hogy a gyerekem fontosabb mint a karrierem. Akkoriban még fontos volt nekem, hogy a munkahelyemen is megfeleljek.

Az egyik kismama visszament dolgozni a gyerekek után. Úgy esett, hogy ott kellett hagynia a 8 órás munkahelyét, mert rendszeresen nem tudta megoldani, hogy intézmény bezárása után érjen oda a gyerekeiért.
Pénzügyi területen dolgozott így felelősséget kellett vállalnia munkájáért. Mivel nem volt segítsége, nem volt más választása, felmondott. Győzött az anya szerep. Ez a mama nagyon rosszul élte meg hogy ne abból éljen, amit tanult. Abban őrlődött, hogy továbbra is a szakmáját szeretné művelni, ha másképpen nem, hát vállalkozói formában. Most elhatározta,  újabb szakmát tanul, hogy kötetlen munkaidőben vállalkozhasson.

Aztán a harmadik példám egy vállalkozónő, akinek éppen most született kisbabája. Kis idő elteltével szeretett volna dolgozni. Azonban rájött, hogy azok szerint a saját elvárások szerint nem tud működni, mint korábban. 3 gyerek mellett képtelen arra, hogy továbbra is ugyanúgy lássa el a háztartást, mint eddig. Persze itt is van megoldás, mint ahogy az előzőekben is.

  • Ha eldöntjük, mi a legfontosabb számunkra, Az utóbbi példában a gyerekek és a háztartás ellátása a régi értékrendünk alapján, vagy a vállalkozás.
  • Be kell látnunk, hogy nem vagyunk tökéletesek egyik szerepünkben sem. Engedünk a saját elvárásainkból, akkor menni fog.
  • Segítséget kérünk a férjtől, barátnőtől, a szomszédtól, akitől lehet.
  • Meg is fizethetjük szolgáltatást, ami segít nekünk, hogy a másik szerepünkben úgy érezzük hogy megfeleltünk. Általában azokat a tevékenységeket érdemes kiszervezni, amihez nem ragaszkodunk, más is el tudja látni, talán még jobban is, mint mi.
  • Végül megbékélhetünk a gondolattal, hogy a gyerekek megnőnek. 5-10 év és a saját utunkat járhatjuk.

Mindig van választásunk

Csak rajtunk múlik hogy az anyai szerepünket hogyan értelmezzük.
Anyai belső konfliktusainkat oldhatja, ha átalakítjuk fejünkben tökéletes anya képét. Jó anyák legyünk, ne tökéletes anyák!
Ne a gyerekünkkel eltöltött idővel mérjük az anyaság minőségét, hanem a minőségi idővel, azaz a gyermekre való maximális odafigyelés idejével. Így előre léphetünk egyéni céljaink megvalósításával is.

Tedd helyre az önértékelésed – érd tetten a gondolkodásod!

Segít a saját magunk által támasztott elvárások elengedésében, átalakításában, ha nyakon csípjük a gondolatainkat. Néhány gondolkodási hiba átalakítása és felülírása használ a lelki nyugalmunknak és az önértékelésünknek is.

Az ábra nem teljeskörű! Hogyan menjen ez a gyakorlatban? A következő részben erről lesz szó.
Az anyukák munkábaállását követően (is) nagyon gyakran kerülnek szerepkonfliktusba. Ezekről is szó lesz az Anyu munkába készül. Munkára hangoló tréning kismamáknak workshopon – itt jelentkezhetsz, ha tervezed a gyereked születése után a munkába állást!

Hozzászólások