Életünk egyik szakaszában már biztosan előfordult hogy nem találtuk a helyünket. Gyakori ez olyankor, amikor élethelyzet váltásban vagyunk, vagy élethelyzet váltást tervezünk. A cikk egy olyan módszert ajánl, amelyet a célkitűző életútnapló kitöltésével kezedbe kapsz és életed későbbi részében is újrahasználhatsz.

A merengésnek, a múltba való visszatekintésnek jó hatásával már foglalkoztak korábban is a pszichológusok.

Ha újragondolod a múltad egy szeletét és a pozitívan megélt élményekre fókuszálsz, felismerésekhez juthatsz önmagaddal kapcsolatban. Különösen akkor lehet ez hasznos, ha a jövőddel kapcsolatban vannak dilemmáid.

A tükörbe nézés, az önismeret fontos a továbblépéshez

A tükörbe nézés, az önismeret fontos a továbblépéshez. Alkalmazottból vállalkozóvá válni, felvállalni a bizonytalanságot, a függetlenségért nem kis felelősséget jelenthet.
De annak a helyzete sem könnyű, aki ugyanannál a cégnél változtatja a helyét a hierarchiában. Beosztottból vezető; vagy egy fonákabb helyzet, amikor vezetőből újra alkalmazott lesz.
Hatalmas váltás a nők életében, amikor véget ér a gyerekgondozási időszak és visszamennek dolgozni. Igen ám, de a kismamák egy része úgy szeretne dolgozni hogy közben anyaként is megállják a helyüket. Éppen ezért váltanak munkahelyet lesznek vállalkozók.

Gyakori az is hogy ezekben az élethelyzetekben elbizonytalanodsz. Már magad sem tudod mit szeretnél igazán, csak azt, amit nem.
Ha ismerős ez az elveszettség érzés, érdemes az eddigi életedet újragondolni!

Szükség van még arra is, hogy figyelj befelé. Képzeld el, hogy bekövetkezik az egyik lehetőség, amerre menni szeretnél. Milyen érzéseket kelt benned?

Mennyire ismered önmagad, az érzéseidet, vágyaidat? Vannak-e álmaid? Mi okozott örömet és sikert az utóbbi hónapban, évben, korábban? Milyen értékeket tartasz fontosnak?
Mindezeket a kérdéseket járjuk körbe a Meríts erőt a múltadból célkitűző napló útkeresőknek című kiadványban.

Ha ezeket a kérdéseket átgondolod közelebb jutsz belső vágyaidhoz. A napló végére tisztább lesz mit is szeretnél igazán és hogyan juthatsz el odáig!

A környezeted elbizonytalaníthat, nem biztos, hogy a körülményeid és a körülötted lévő emberek is egyetértenek veled. Az önmegvalósítás folyamatában azonban magunknak szeretnénk megfelelni, tehetségünknek, képességeink szerint. Ez vezet az elégedett, boldog élet felé.

A döntés többtényezős folyamat. Ha már tudod mit akarsz, merre szeretnél menni, a döntésekhez itt találsz segítséget. 

Mivel zárhatnám a gondolataimat, mint egy naplókitöltő véleményével:

„A napló kitöltése lett az „én időm”. Tulajdonképpen átgondolásra, összegzésre késztetett. Az, hogy végigvezet a folyamatokon, úgy a múlton, mint egy lehetséges jövőn, másképp kezdi el működtetni az agyat. Új dolgokban (esetleg olyanban is, ami eddig nem volt) látsz megvalósítható célt. Azt gondolom, hogy a napló, amellett, hogy jó önismereti teszt, elhiteti veled, hogy képes vagy bármit elérni a jövőben. Ha van célod, a hozzá vezető utat megkapod.” (Kosztel Krisztina, óvónő)

 

Hozzászólások