Elkezdtem én is évet értékelni, kiemelek néhány fent és lent élményt, érzést az évemből és megosztom veled, hátha tanulságos neked is. Az évem olyan, mint ez a szines kép – volt ilyen is olyan is benne, de összességében nem vagyok elégedetlen.
Vallom azt, hogy tovább kell vinni, ami jó volt és hasznunkra válik, elengedni a sérelmeket, azt, ami rosszul sikerült és tanunulni a hibáinkból.

1. Útkeresés a fókuszban

A legtöbb ügyfelem azért keresett meg 2021-ben, mert fogalma nem volt, hogy mi lenne az az irány, ami elégedetté, boldoggá tenné. Azt tudta mi az, amit többé már nem szeretne, de azt kevésbé, mi az, amit szeretne.
A háttérben ilyenkor mindig az van, hogy ezek a 40 feletti hölgyek, akár 50 és 60 körül is, nem igazán vannak tisztában önmagukkal. Eddig valaki más útját követték, akár a család volt az elsődleges, most mondják azt, hogy ELÉG, önmaguk szeretnének lenni. Valami olyat szeretnének csinálni végre, amit szeretnek csinálni, ami hasznos másoknak, amivel fontosnak érezhetik magukat, hiszen mindenkiben ott szunnyadnak a tehetség csírái, még akkor is, ha még nem jöttél rá.
Ilyenkor önismereti folyamat kezdődik, a közös munka általában 3-4 hónap, mire rátalálunk arra az irányra, amit az élete hátralevő részében megelégedettséggel fogja eltölteni és végre a saját útját járhatja.

Milyen akadályok állhatnak az utadban, ha Te is hasonló cipőben jársz?

  • nem teszed bele a munkát az önmunkába, sokallod az időt, varázsütésre várod a megoldást. Csináljunk már pár tesztet, aztán gyerünk már.
  • A családi hitrendszered visszahúz. „Abból nem lehet megélni!”, „Vállalkozni a kutya vacsorája!”, „Nem lesz abból bevétel”
  • Húzzuk már ki azt a kis időt – 10-20 év – a nyugdíjig.
  • A munka nem öröm, hanem szükséges rossz. Legyünk túl rajta, aztán jöhet a szórakozás!

2. A legfantasztikusabb tudás, amit megtanultam tavaly

Nagyon ritkán jövök ki a sodromból, veszítem el a kontrollt az érzelmeim felett. Úgy is mondhatnám, hogy nem látszik rajtam, hogy mit érzek és akkor is tudok mosolyogni, ha bánt belül valami.
Idáig nem éreztem, hogy ez hátrány lenne, legfeljebb annyit vettem észre, hogy nincsen humorérzékem és a pozitív érzelmek is legalább annyira nehezen mutatkoznak meg, azaz nehezen látszik rajtam, mint a negatív érzelmek.
Márpedig a az érzelmek a mozgatórugóink, az eltemetett, visszanyomott érzelmek bajt okoz(hatnak).
A Wholeness Work® módszerrel olyan szelíd módszert ismertem meg, amely belül rendbe teszi az érzelmeket.
Elsimítja a rossz érzéseket, intenzívebbé teszi az örömet. Használatával olyan felismerések jönnek, amelyet agyból nem biztos, hogy megélsz.

Hogyan használom ezt a karriercoachingban?

  • nem tudsz egy munkahelyi helyzettől szabadulni
  • halogatsz egy olyan fontos dolgot, ami meghatározza az életed, mégsem teszed meg
  • vállalkozóvá válnál, de a szülői intelmek visszahúznak, akkor is visszatartanak, ha már nem élnek a szüleid
  • amikor a kudarcélményeid foglya vagy és nem mersz új dologba belekezdeni

Az biztos, hogy a saját életemben is érzem a hatását, erről naplót is elkezdtem írni, ha kíváncsi vagy, ITT és ITT követheted.

Az én legfőbb motivációm a tanulás, fejlődés. Ezzel tudom teljesnek érezni az életem. Elgondolkodtál már rajta téged mi motivál a munkádban?

A legjobban szerettétek – a legtöbbet igénybevett szolgáltatás

Leginkább, ahogyan már korábban is írtam, leginkább útkeresők számára tudok segíteni, hogy megtalálják az irányukat.

Ehhez a két legnépszerűbb módszert mutatom meg.

A DÉT (Digitális Életpálya Térkép) módszer svéd adaptáció, amely az egyén életútjából von le következtetést. Digitális térképen mutatja meg az egyén életútját, felfedi motivációit és kompetenciáit, összeköt különböző életkorokban szerzett képességeket, mixeléssel ideális esetben összeállhat egy újabb életpálya. Jövőtervvel zárul a folyamat, amely egy távolabb tekintő 5 éves távlatból és egy fél évre szóló konkrét lépésekből álló itinerből áll.

Bővebben ITT.

Az egyik résztvevő így jellemezte a DÉT folyamatát és leírja komplex jellegét:

„…bár a tanácsadás a szakmai pályafutással foglalkozik, sok mindenre segített ránézni azzal kapcsolatban, hogy milyen akadályok vannak az életemben, amelyek hátráltatnak a céljaim megvalósításában. Létezik a minden körülménytől független ideális kép arról, hogy mivel szeretnék foglalkozni, mivel kellene foglalkoznom, ha az önmegvalósításról beszélünk, és van,amivel kellene foglalkoznom, ahhoz, hogy kiiktathassam az akadályokat. Nálam a magánéleti terület és a szakmai terület eléggé összemosódik, így nem volt elég pusztán a szakmai karrierépítés kivesézése, ez önmagában kevés ahhoz, hogy elinduljak, a magánéleti problémáim kezelése is szükséges ahhoz, hogy egyáltalán elindulhassak. Tehát előjött egy másik kezelendő probléma vagy terület.”

Nagyon sokszor kiderül, hogy valakinek azért nincsen jövőképe, azért nem látja a „hogyan tovább”-ot, mert a saját érzékelési rendszerében nincsen nem látja a megoldást.

Ez az aha élmény sokszor egy alkalommal is megvan, az intuitív coaching folyamatban a gyors felismeréseké a terep, ahogyan az alábbi videóban is láthatod:

5. A legnagyobb csalódásom

6. A legnagyobb felismerésem

 

Hozzászólások