Majd 55 éves voltam, amikor otthagytam a biztos megélhetést biztosító alkalmazotti állásomat. Középvezetői több éves tapasztalattal a hátam mögött annyira nem ismertem magam, hogy még egy önéletrajz megírása is gondot okozott. Tudtam, hogy valami mást szeretnék, de két év múltán jöttem rá, hogy igazán mit is akarok. Ezt a két évet megspórolhattam volna, ha arra koncentrálok, hogy miben vagyok erős, mik a valódi motivációim, mit szeretnék igazán…ha…célirányosan veszek igénybe segítséget.

A Digitális Életpálya Térkép (DÉT térkép) egy módszer arra, hogy megismerd önmagad, tudatosítsd munkával kapcsolatos vágyaidat, motivációidat.

Az élettörténetedet meséled el a Te nézőpontodból, a saját interpretációdban és értelmezésedben. Az életút minden területéről beszélünk, a családtól, a gyökereken át, az iskolás időszak történésein át. Átbeszéljük a munkatapasztalatokat, akár önkéntes munkáról van szó, akár kereső tevékenységről. Szót ejtünk a szabadidős elfoglaltságokról, a barátokról is.

Amikor a mindennapjainkat éljük nem rágódunk a múlt összességén. Pontosabban a múltnak azon a részén forognak a gondolataink, amelyek a váltással, a változtatással a jelennel kapcsolatban lévő eseményekkel vannak összefüggésben.
Elfelejtünk gondolni egy jó csomó történésre, tapasztalatra, amelyek gazdagítottak bennünket, s mi több olyan képességekkel, készségekkel gyarapodtunk általuk, amelyeket jelenleg is elő tudunk egy kis erőfeszítéssel venni. Felidézni a múlt sikerélményeit erőt adnak. Képes voltál rá, akkor most is meg tudod csinálni! Hajdan volt vágyaid, motivációid is előtörhetnek a feledés homályából, új utat és értelmet adhatnak az útkeresőknek.

Nézzük hogyan segít ebben a DÉT térkép? (A neveket megváltoztattam, a térképek valós eseteknél készültek. Katt a képekre a nagyításhoz!)

1. Tudatosítás, választási lehetőségek számbavétele, döntés elősegítése

Tímea 45 feletti, gazdasági területen dolgozó szakember, aki rendkívül leterhelt volt abban az időszakban, amikor eljött hozzám. Azon vívódott, hogy teljesen otthagyja a szakmáját és más területen keres hivatást. Azt a részt mutatom meg a térképéből, amely mutatja, hogy eddigi életének nagy részét a szakmájában töltötte, a legtöbb képzést is ezért végezte el. (kék négyszögek mutatják a hasonló területeket). Lényeges döntési pont volt, hogy szembesült a hatalmas tapasztalatával vizuálisan is. Tisztáztuk azokat a periódusokat, amelyek számára akkor és visszanézve ideálisak voltak és sikerélményt hoztak.
Tímeának voltak elképzelései a jövőt illetően, a szakmája is szóba jött, csak más felállásban, esetleg független, vállalkozói formában. Ezen túl tudatosodott benne, hogy ha a szakmán belül marad, az egyetlen karrierlehetősége a vezetői irány lehet.

Szakmai múlt vizuálisan

Szakmai múlt vizuálisan

2. Segít az önismeretben, ami megalapozza a döntést

Enikő 50 feletti tanárnő. Jelenleg is vállalkozó a főállása mellett. Elfáradt, más utat keres. A családjának is ő a motorja. Ikergyerekei sok támogatást erőt igényeltek, amíg felnőttek. Jelenleg is az egyik fiú vak és segítségre van szüksége.

Munka, másodállás mellett folyamatosan képzi magát, igyekszik megtalálni az egyensúlyt. A képzésekkel az önismeretét erősíti, tudatosítja magában mire van szüksége, mikor elégedett. Ez nagyon fontos a helyes döntés végiggondolásához!

Önismereti út

Önismereti út

A jövőtervéből mutatok meg egy részletet:

Jövőterv részlete

Jövőterv részlete

3. Új felismerést, nem várt támogatást hoz

Boglárka azért jött el hozzám, mert nem tudta eldönteni, hogy a gyerekek után visszatérjen-e a jól fizetett munkájához, vagy az időközben megszerzett és gyakorolt drámapedagógusi vonalra koncentráljon.
Nem várt segítség érkezett a férj személyében, aki kérésemre olyan történeteket osztott meg, ami alátámasztotta és megerősítette Boglárkát.
A térképen látható 2 nyíl, amely egyrészt az egészséget veszélyezteti, másrészt a gyerekek felől érkező figyelmeztetés, amely Boglárka maximalizmusából fakad.

Kompetenciák

Kompetenciák

4. Önbizalomerősítő hatású

A DÉT folyamat végén, a kész térkép mindig érdekes önismereti utazás. Sok képességedre, készségedre, motivációdra fény derül az életút átnézésével.

“Érdemes  végigcsinálni. Még mindig érdekes végignézni  a térképet. Így egyben látni  az  életedet, illetve Te önmagadat, furcsa, de egyben segítő.
Felnyitja az  ember szemét. Olyan képességekre hívja fel a figyelmet, amit mondjuk nem értékeltem magamban, vagy nem is tudtam, hogy van ilyen.
Ami  meg még jobban tetszett, hogy a gátaknál, félelmeknél olyan is előjött, amivel  nem is mertem szembenézni, nemhogy megfogalmazni  és kezelni.” (Tóth Ildikó)

Te merre tartasz? #onlinekepessegfejleszto #dét #szeretemamunkam #szeretemamunkamat #idézet #idezet #segitek #idézet #idezet

onlinekepessegfejleszto (@onlinekepessegfejleszto) által megosztott bejegyzés,

Hozzászólások