Nagyon sokan úgy élik le az életüket, hogy nem tudják mi a dolguk ezen a földön – nincs meg a belső iránytűjük. Csellengenek a világban, belefognak ebbe-abba, keresnek vele pénzt is, de nem-igazán elégedettek! Eszköznek tekintik a pénzt, amelyet aztán arra fordítanak, hogy a boldogabbá váljanak.

Végiggondoltad már, ha nem szereted a munkádat, akkor felnőtt életed több mint 30%-át elpazarolod, a helyett, hogy a munkában töltött idő is hozzájárulna az elégedettségedhez?

Eljuthatsz addig, hogy változtatnod kell, de bizonytalan lehetsz abban, hogy valóban jól gondolod-e, hogy a munkaváltás megoldja a problémádat.

Már csak a nyárig kell kihúzni, már csak addig, amíg a gyerek iskolába jár, vagy talán a nyugdíjig…. A halógatónak mindig van indoka.

Majd akkor, ha…, ha meglesz a ház, autó, vagy eléred, ami az elmédben él, majd utána élheted az életed, járhatod a saját utadat…

Hogyan tudnád megtalálni azt a munkát, ami aztán minden napra örömet jelent? Hogyan tudnál megbizonyosodni róla, hogy ez neked való-e? A  kérdőívet itt kérheted.

Ez bizony önismereti munkát igényel!

Nézzük, hogy miről is van szó!

Az önismeret a kulcs!

A munka akkor jelent örömet, ha, a képességeidet kihasználod, kompetens vagy, amit csinálsz. Olyan munkát végzel, amelyben kontrollt gyakorolhatsz, azaz megvan a munkavégzéshez a kellő szabadságod. Tőled függ hogyan osztod be az idődet, van beleszólásod hogyan végzed a feladatokat, azaz kontrollt gyakorolhatsz a munkakörülményeid felett.
És nem utolsó sorban a munka is hasznos és szereted, amit végzel.

Bár nem egyforma a munka összetétele, nem mindig imádjuk minden percét, de ha nagyrészt olyan tevékenységekből áll, legalább 70-80%-ban, amit kedvvel végzel, akkor el tudod fogadni a „nem szeretem” részét is.

Jó pár évvel ezelőtt egy számítástechnikai cégnél dolgoztam 2 évig – átmenetileg. Floppynyilvántartás volt a feladatom. Azaz arra kellett programot kidolgoznom, kinél hány darab floppy van a cégnél és milyen munkára adták ki.

Ez bizony nem hangzik túl izgalmasan nekem mégis az volt, mert megtanultam programozni. Bár a floppynyilvántartásnak nem láttam hasznát, de az önmagam fejlődése fontos volt számomra.

Ebben a rövid életszakaszban a fejlődés fontosabb volt számomra, mint a munka jellege.

 

Van, aki nem ismeri magát, mert nem szokta meg, hogy neki is lehetnek igényei. Mitől érzi jól magát, mitől elégedett és mit szeret csinálni.

Ha az igények felismerésével már megvagyunk, már könnyebb ehhez illeszteni a lehetőségeket. Általában az a gyakorlat, hogy az ügyfelek könnyebben meg is látják eztán a felkínálkozó lehetőséget!

„Adj irányt az évednek!” program

Az önismereti munka a legnagyobb része az „Adj irányt az évednek!” programnak.

Kifejlesztettem egy olyan módszert, amely napi 10 perc munkával eredményre vezet. Napi 10 percet ha dolgozol magadon és önmagadra figyelsz 25 napon át plusz megkapod naponta a személyes odafigyelésemet (pontosan ott löklek tovább egy kérdéssel, ahol elakadtál.) eljutsz arra a szintre, hogy tisztába kerülsz magaddal, hogy

  • mik a vágyaid
  • miben vagy a legjobb
  • mi a hajtóerőd, mi a motivációd
  • mi az amit fontosnak tartasz az életedben
  • képes leszel megfogalmazni az igényeidet
  • felismered, milyen hiedelmeid akadályoznak

30 nap után egy workshopon eljutsz a saját küldetésed kimondásáig. Nem, nemcsak cégeknek, vállalkozóknak van küldetésük. Ha megvan a „miérted”, azaz miért élsz, milyen hatással vagy a környezetedre, könnyebben döntesz majd napi és súlyosabb kérdésekben, könnyebbé válik az életed. (A MIÉRT megtalálásáról itt is írtam.)

A boldogság megtalálásának a kutatások szerint (Peterson és munkatársai – 2005) szerint egyik jelentős összetevője az értelem megtalálása a mindennapokban és a munkában. (Itt olvashatsz részletesebben erről.)

Ha megtalálod azt a munkát, hivatást, ami elégedettebbé tesz, a mindennapjaid megváltoznak.

Ebben szeretnék segíteni.

Találd meg a belső iránytűdet, hogy minden nap örömmel kezdhesd a napot! Adj irányt az évednek program részletes ismertetőjére, több kiegészítővel, bónusszal járulok hozzá, hatékonyabban rátalálj a saját utadra!

Kattints ide!

Hozzászólások