Hányszor hallottam már ezt a kifejezést – akarom, de nem megy…és hányszor fogalmaztam magam is indokként, hogy azért nem mennek előre a dolgaim, mert úgy érzem nem jutok előre! Ekkor aztán elkeseredek, hogy milyen ember is vagyok én! Akaratgyenge, lusta, léhűtő, sikertelen…..

Ez aztán nem tesz jót az önbecsülésemnek.

Aztán halogatok.

  • Majd holnap elkezdem.
  • Majd holnap több erőm lesz, megteszem, amihez ma fáradt voltam.
  • Holnap megállom, hogy rágyújtsak.
  • Egészségesebb ételt fogok választani, amikor ebédelni megyek.

Ismerni kell az akaraterő jellegzetességeit, edzésének sajátosságait és el fogod érni, amit szeretnél.

Az akaraterő – a „nem fogok”, a „fogok” és az „akarom” három típusú székhelye az agyban is máshol található, használni is különbözőképpen kell az eredményességhez.
Nem fogok holnaptól édességet enni az ebéd után; Holnap el fogok kezdeni edzeni, illetve a hosszú távra szóló „le szeretnék fogyni 10 kg-ot”  az „akarom” kategóriába tartoznak.

Két elme lakik bennünk

Az egyik ember késztetések alapján működik, azonnal szeretné megkapni, amit akar (impulzív én). Például a cukorkát. A másik énünk (az önkontrollért felelős) a hosszú távú céljainkat tartja szem előtt. Fogyni akar. Egyik részünk az egyiket akarja, a másik a másikat. Az erősebb én győz.

1. Az első és legfontosabb lépés az önismeret és a tudatosság megtalálása

Figyeld meg magadon egy napon minden egyes döntést, ami az akaraterődet teszi próbára.

Figyelted már, hogy ünnepek táján az áruházakban kellemes halk zene van. Még pedig olyan típusú zene, ami fokozza a vásárlásra való csábítást.

Túl fáradt vagy, hogy végezz a feladattal, amit aznapra elhatároztál – ez a hosszú távú akaraterődet teszi próbára.

A munkatársaiddal együtt minden alkalommal dohányzással tartotok szünetet, pedig megfogadtad, hogy csökkented a cigaretták számát. Ez az impulzív én győzelme az önkontroll felett.

2. Az akaraterő elfárad, töltődj fel!

Bármennyire lelkesek vagyunk ha rendszeresen napi 10 órát dolgozunk, mellette a család, hosszú távon kimerülünk, megkopik az akaraterőnk. Leeresztünk. Stresszes helyzetben könnyebben csábulunk el, eszünk édességet, vagy vásárolunk, a hosszú távú céljaink megvalósítása is kevésbé megy majd.

Egy kiadós alvás jót tesz az akaraterőnek is. Nem az alvással töltött órák számítanak, hanem az ébren töltött idő. Jót tesz az is, ha napközben szunyókálni tudsz egy fél órát. Újult erővel tudod folytatni még a megerőltető munkát is.

Lazíts. Jót tesznek a relaxációs technikák. Ha nem tanultál ilyet, egyszerűen csak feküdj a hátadra, emeld meg a lábad és csak a légzésedre figyelj. Ha érzed, hogy feszül valamelyik testrészed próbáld ellazítani. Kapcsolj ki.

Csinálj mást! Ha eddig az íróasztalnál dolgoztál, menj ki a házból, sétálj egyet a ház körül. A leghatékonyabb kikapcsolás, ha a zöldbe, szabadba tudsz menni egy fél órára.

3. Találd meg az igazi motivációdat!

Gondold végig mit is szeretnél igazán. Jó, belülről jövő motiváció nélkül nem leszünk képesek hosszú távon előre jutni. Ha a környezetünk (szülők, férj, gyerekeink) szeretne valamit és rábeszél bennünket, nem biztos, hogy valóban ez a mi szívünk vágya. Vagy azért szeretnénk keményebben dolgozni, hogy a 101-dik cipőt megvegyük magunknak.

Már vissza is érkeztünk az önismerethez. Mit szeretnél, mit adna az neked, ha sikerülne? Kiket érint még, amit elhatároztál? Sokszor megsokszorozza az akaraterőt, ha másokra is hatással van a mi sikerünk.

Találd meg a saját örömeidet, az igazi vágyadat, nagyobb erőd lesz majd megvalósítani, akkor is, ha nehézségek lesznek az utadon.  Ha segítségre van szükséged, keress meg!

A cikket itt folytatjuk.

Forrás: Kelly McGonigal: Akaraterő-ösztön

Hozzászólások