Charles Handy társadalom- és szervezetfilozófus szerint, amikor az ember úgy érzi, minden csodálatos az életében, kezdjen el aggódni és új dolgok felé nyitni.
„Életgörbe” elmélete szerint az ember életpályái „S alakú” görbékből állnak. Amikor felér a csúcsra, hamarosan lejjebb találja magát valamilyen tekintetben és újra indíthat felfelé.

Charles Hardy életgörbe elméleteHa már a csúcson éberek vagyunk észrevesszük a kínálkozó esélyeket és élünk vele, elkerülhetjük a lejtmeneteket.
Teljesen természetes hát, hogy egyes életszakaszokban megtorpanás, majd bizonyos tekintetben visszalépés tapasztalható.
Handy hasonlata szerint a jelenség ahhoz hasonlítható, amikor valaki halad a célja felé, kérdezősködik merre menjen. A segítő ezt mondja „Ha meglátod Davy bárját, az utat már nem tévesztheted el. De mielőtt meglátod, fél mérfölddel kell letérni az útról, hogy megtaláld.”
Legtöbbször csak akkor vesszük észre az lehetőségeinket, amikor elhaladunk mellette. Nos, ha már beleragadtál egy élethelyzetbe, nehéz a változtatás. Csak toporogsz, fontolgatod merre is kellene haladni, de nincs erőd meglépni. lehet, hogy már a célt sem látod…

Van amikor egy drasztikus pofon ébreszt fel ebből az állapotból, például elveszted a munkahelyedet! Ez esetben zsákutcák, próbálkozások, majd nagyfokú kreativitással tudsz felkapaszkodni újra az útra.

Itt és itt írtunk egy ilyen típusú életpályáról.

Más esetben már egyre rosszabbul érzed maga a bőrödben, munka mellett próbálsz levegőhöz jutni. Megoldást jelent új helyzetek kipróbálása, tanulás, új közösségekhez való csatlakozás, önkéntesség, amely új kapcsolatokat, inspirációkat hozhat. Egy ilyen életútról itt olvashatsz.
Ez a miniváltás segíthet a további utak kijelölésében. A próbálkozások minimalizálják a kockázatot, ki tudod próbálni magad.

A pályaváltók egyik típusában a „Keresés” jelleg dominál. Ők azok, akik rosszul érzik magukat a bőrükben, a váltást fontolgatják, de csak a jelenlegi élethelyzetük tagadása a biztos náluk.

Ha a váltás gondolata 40 éves kor felett jelentkezik, ezt különös kényszernek élik meg a pályaváltó útkeresők. A tragédia átfordítása élménnyé, egy új helyzet keresésének kalandjává, küzdelmekkel teli munkával jár. A váltás sokszor nem fix munkahely képében jelentkezik, hanem egy vállalkozói létforma kialakításában. A vállalkozói attitűd kialakítása megint csak nagy erőfeszítéseket kíván.

Az Újratervezés 40 felett további részeiben bátor nők életútjait ismerheted meg, akik ismét a felfelé ágban vannak és a csúcs felé közelítenek.

A „Kereső” típus számára tudok segíteni, a DÉT módszerrel. A módszer lényege, hogy saját utadhoz önmagadból, eddigi élettapasztalataidból meríthetsz erőt. Tudatossá tesszük motivációidat, jövőtervet készítünk, amelynek konkrét lépései közelebb visznek a megvalósításhoz.

Velem tartasz?
A karrierváltók motivációiról ITT olvashatsz bővebben.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások