Sokszor az év vége az egyetlen alkalom, hogy tudatosan rátekintünk az előző évünkre. Mérleget készítünk – milyen volt az utóbbi 12 hónap. Siker és kudarc milyen arányban volt jelen az évünkben? Voltak-e boldog pillanataink? Örömmel keltünk-e fel naponta? Az apró bosszúságok mennyire uralták a mindennapjainkat? Önismeretünket segítjük, ha legalább évente egyszer rátekintünk hova is jutottunk mára.

Gyakran nem is tudjuk pontosan meghatározni mi bajunk van a munkánkkal, csak úgy érezzük, hogy elfogyott körülöttünk a levegő. Betegségek sora is jelezheti, hogy nincs rendben minden a mindennapjainkban.

Évekkel ezelőtt magam is egy tréningen döbbentem rá, hogy a munkámban már nincsenek sikereim. Megdöbbentem, hogy úgy kellett összekaparni az agyam hátsó részéből a siker-morzsákat. Egyik sem kötődött a munkahelyemhez, az akkori munkámhoz!


Hajlamosak vagyunk nagyon sokáig élni a jó langyos vízben. Észre sem vesszük, hogy már nem vállalunk önként feladatokat, nem vállalunk kockázatot. Aztán persze már a sikerek sem jönnek.

Kényelemből sokáig benne ragadhatunk egy elviselhetetlen helyzetben. Sokkal kényelmesebb az irodában panasznapot tartani a kollégákkal, mint új munkahelyen bizonyítani, nulláról kezdve. Nehéz lemondani a biztos jövedelemről, bármennyire kecsegtető a vállalkozói függetlenség és szabadság!

A legrosszabb verzió szerint külső kényszer kényszeríti ki a változást, amely visszafordíthatatlan. Elbocsátanak, beteg leszel, leszázalékolnak, meghalsz…Bocs, csak végiggondoltam. Ennyire remélhetőleg nem lesz komoly a helyzet!

Komolyra fordítva a szót! Akkor sem történik katasztrófa, ha elbocsátanak, ha más kényszerítő ok miatt azonnali távozásra kényszerülsz. Olvasd hogyan birkóztak meg 40 feletti nők a külső kényszer miatti munka- és életváltásokkal ITT, ITT, meg ITT.

Interjúalanyaim sikerének titka. hogy új életként, új lehetőségként élték meg az újratervezés folyamatát.  Nem siránkoztak, nem a közmunkán tengették napjaikat, hanem kreatívan kezükbe vették a sorsuk irányítását.

Készülj fel a változásra, találd meg újra önmagad! Ha most nem ugrasz is a semmibe, kezdd el kis lépésekben a felkészülést az életváltásra.

​​Nézzünk néhány ötletet, amely kibillent bennünket a komfortzónánkból! Fejleszd azokat a képességeidet, amelyek felkészítenek a változtatásra!

1. Az önismeret a kulcs – fókuszálj magadra!

Gondold végig mi okoz számodra örömet a munkádban? Segíteni szeretsz másoknak? Vagy a teljesítmény sikerének örülsz? Azt szereted, ha kezedbe foghatod, ami elkészült? Talán az okozza a legnagyobb örömet, ha megdicsérnek, elismerik a munkádat?

Megvannak-e ezek a sikerélmények a jelenlegi munkádban?

2. Próbáld meg kicsiben – tűzz ki célokat!

Ha most nincsenek meg ezek az apró örömök, sikerélmények a mindennapjaidban gondold végig, mit kell lépned, hogy megtaláld ezeket a mostani munkádban?

Ha ez nem megy, teremtsd meg magadnak az inspiráló körülményeket!

Nézz körül milyen önkéntes munkát végezhetnél, ahol mások hasznára lehetsz! Itt válogathatsz a munkák és a lehetőségek közül. >>>

Lehet, hogy munkaidő után egy tanfolyamon, szabadidős klubban újra megtalálod az örömödet. Fontos, hogy keress, próbálkozz. Az új élmények és új emberek mindig ösztönzően hatnak.

Ha már tisztában vagy magaddal és az örömeiddel, a sikerélmény-faktoraiddal, ne halogass! Tűzz ki célokat, hogy közelebb juss azokhoz az örömökhöz, amik a jelenlegi munkádból hiányoznak.

Ha a tárgyak elkészítése okoz örömet, határozd el, hogy szabadidődben heti pár órát alkotással töltesz.  Ha az emberek mentorálása okoz örömet, karolj fel egy munkahelyedre belépő fiatal pályakezdőt. Támogasd szakmailag és emberileg.

Keress új kihívásokat! Pályázz meg ösztöndíjat, keress állást. De ne csak így határozd el, hogy „keresek ösztöndíj lehetőséget”, hanem különíts el időt minden nap, vagy heti munkaórában meghatározva.

3. Barátkozz pozitív kisugárzású sikeres emberekkel

„Madarat tolláról, embert barátjáról”! Fontos, hogy kik vannak jelen a mindennapjaidban. A siker és a pozitív gondolkodás meghatározza a napi gondolatainkat.  Nőj fel hozzájuk, hamarosan átveszed a gondolkodásmódjukat. Ők azok, akik nem azt nézik hogyan nem lehet megcsinálni valamit, hanem alternatív útvonalakat keresnek a a problémák megoldása közben.​

Keress alternatív útvonalakat!

Keress alternatív útvonalakat!

Nincsenek ilyen emberek a környezetedben? Akkor valószínűleg nem veszed észre őket.
Keress online kapcsolatokat, van néhány inspiráló Facebook csoport, ahol elkezdhetsz hangolódni a szemléletmódra, esetleg keress fórumokat.
Ezek a csoportok időnként szerveznek találkozókat, itt mindenképp társaságra akadsz majd.

Járj előadásokra, amelyek elindítanak benned gondolatokat és energiával töltenek fel. Kedvet kapsz így Te is az önálló lépésekhez, amelyek a JÖVŐ felé vezetnek.

„Jó dolog elérni a csúcsot, az a pont az i-re. De valóban fontosabb, hogy hogyan teljesítettük az utat, amely oda vezetett.” (Erőss Zsolt)

Sok sikert az ÚTON, az új évben, 2017-ben! Kezd kicsiben, folytasd nagyban!

Képek forrása: pixabay.com

Hozzászólások