Interjúalanyommal kezdő vállalkozóként több éve ismerkedtünk meg online, aztán egy tanfolyamon személyesen is találkoztunk. Burján Aster Eszter 5 éve vállalkozik, a Válts nagyobb sebességre! online program vendége volt. Ez a program vállalkozásindítást tervező nőknek indult, Eszter megosztotta velünk vállalkozásindításának, haladásának tapasztalatait.

Burján Aster Eszter

KM: Eszter, kérlek mutatkozz be, honnan indultál?

BAE: Kezdő kézműveseket és kreatív szárnybontogatókat támogatok az üvegfestés elsajátításában, hogy minél többen gazdagodhassanak ezzel a „lelki wellness” hobbival.
Gyerekként gyűjtöttem az érdekes üvegszilánkokat az utcán. Emlékszem, volt egy talált kedves üvegszilánkom, melyből később magam kreáltam szilánk-nyakláncot. Büszkén és nem minden veszélyt nélkülözve hordtam…
Azóta sok minden változott körülöttem, de az ÜVEG szeretete megmaradt.
Jelenleg három gyerekkel vagyok itthon, 2, 6 és 8 évesek.
2 diplomás mérnökként indultam. Hosszú volt, amíg magamban eldöntöttem, hogy nem a diplomáim mentén szeretnék haladni, hanem azt csinálni, amit valóban szeretek és kreatívnak tartok. Rájöttem, hogy nem én irányítom az eseményeket és nem adott számomra megfelelő élményt.
Az üvegfestészetet 20 éve csinálom, kezdetben csupán időtöltés volt. Aztán megszülettek a gyerekeim, így sok minden átértékelődött. Az is fontos volt, hogy olyan rugalmas legyen a munkaköröm, amiben a gyerekeimre is tudok figyelni.

KM: Mi okoz anyaként, vállalkozóként problémát számodra a mindennapokban?

BE: Folyamatosan zsonglőrködök az időmmel. Egyensúlyozom a gyerekeim, a család és a vállalkozás között.
Sokáig gondolkoztam, hogyan lehetne ebből így megélni, sokat vívódtam, hiszen az anyaság élvez elsődlegességet és csak másodsorban csinálhatom azt, amit szeretek. De a vállalkozás számomra az énidő, amikor azt csinálom amit szeretek. Éjszaka szoktam dolgozni

KM: Hogyan döntötted el a vállalkozásod irányát?

BE: Elég hamar eldöntöttem, hogy vásározni nem szeretnék, hanem online fogok értékesíteni. Ehhez azonban egy csomó dolgot meg kellett tanulnom, az online marketingtől a szakmai képzésekig, tartalomfejlesztés, szövegírás, weblapkészítés, hírlevelezés…most is folyamatosan tanulok.

 

A sikert hozó meselámpa

Nekem a piac megmutatta, mire van igény. Megfigyeltem, melyik termékből fogy több. Az egyik ilyen termék a Meselámpa volt, nagymamák, anyukák vették gyereknek ajándékba, keresztelőre, születésnapra, vagy különleges babaváró ajándéknak vették, babaszületésre.
A másik termékem, amit nagyon kedvelnek a családi üvegfestmény, a családfa volt. ezt leggyakrabban esküvőkre, nászajándékba, dédszülőknek, nagyszülőknek készíttetik a gyerekeik, az unokák, nem ritka, hogy az egész család belefolyik titokban a projektbe hogy teljes legyen a családi fotó.

A másik tevékenységi területem az online tanítás. Ez az online marketing imádatomból jött. Egyszerűen nagyszerűnek tartom, hogy manapság mennyi minden segítő eszköz áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossunk és azt meg is mutassuk a világnak! A kíváncsiságom itt is hajt előre: mindig van valami új felfedezni- és továbbadni való…
Az online elérhető üvegfestő tanfolyamokkal azoknak akartam segíteni, akik az internetről tanulnak, mert másra nincsen lehetőségük.
Elindítottam egy blogot erről, majd tematikus tanfolyamokat is készítettem.
Elsősorban idősebbek, a mozgáskorlátozottak, az idejükben korlátozottak – kismamák, elfoglalt üzletasszonyok veszik igénybe ezeket a képzéseket.
A költséghatékonyság is elsőrendű ennél a típusú tanulási formánál, hiszen nem kell utazni, jelen lenni, hogy megtanuljanak egy-egy technikát a résztvevők.

KM: Mi az, ami nehézséget okozott az indulásnál?

BE: Nem vagyok egy magabiztos ember. Az első félelem a bizonytalanságtól való félelem volt, nem láttam a célhoz vezető lépéseket.

A következő nehézség pedig a túl sok információ volt. Nagyon elveszettnek éreztem magam, szétaprózódtam, mert nehéz volt kiválogatnom, kiszűrnöm a lényeget, megállapítanom a prioritásokat. Csak tanultam és tanultam. És ez ugyan hasznos felhasználása volt annak a kevéske időnek amit az anyaság mellett a vállalkozásba rakhattam, de ugyanakkor fontos felismerés, hogy mit sem ér a tudás, ha megvalósítás nem követi! Fontos, hogy ne csak tanuljunk, hanem alkalmazzuk a tudást.

Ma már fókuszálok a lényegre, azzal foglalkozom, a többi cél pedig várakozik a későbbi megvalósításra.
Időnként tehát jó megállni és újratervezni, mert a változó körülmények újraírhatják a tervek megvalósítását.

Fontos pont volt, hogy elhiggyem magamról, hogy képes vagyok megcsinálni, hogy nekem is sikerülhet, annak ellenére, hogy nem volt körülöttem senki, a családból, akinek ebben tapasztalata lett volna. Kerestem a lehetőségeket és azokat a rendezvényeket ahol vállalkozókkal találkozhatok: éreztem, hogy fontos számomra, hogy körbevegyenek ilyen emberek, akiktől lehet motivációt merítenem. Hiszen az addigi paradigmáimat, korlátozó hiedelmeimet nekem is felül kellett (kell) írnom. De ez egy folyamat persze, amin állandóan dolgozom.

Az árazás is egy paradigma volt, amin túl kellett lépnem. Problémát okozott, hogy mennyi pénzt kérjek a termékeimért. Aztán amikor már annyi terméket rendeltek, hogy nem győztem, árat emeltem. Az megszűrte a vevőket is. El kellett kérnem azt az árat, amely ahhoz szükséges, hogy fejleszthessem a vállalkozásom, mert egyszerűen így tudom jobban szolgálni a vevőimet.

KM: Volt olyan, hogy a vállalkozással krízishelyzetben voltál?

BE: A nehéz időszakok egybeestek az élethelyzetem drasztikus megváltozásával. Például szültem és úgy terveztem, hogy az első hat hónapban nem fogok dolgozni. Ezekre az időszakokra számítani kell, félre kell tenni. Esetleg áthelyezni addig a vállalkozás hangsúlyait.

Én úgy gondoltam korábban, hogy a vállalkozás bevétele nagyon bizonytalan. Vagy van bevétel, vagy nincs. De nem! Az utolsó egy-két évben jöttem rá, hogy én irányítom a dolgokat. Olyan rendszert igenis fel lehet – sőt, kell építeni, hogy én irányítsam a látogatót az oldalaimon. Ha már tudom, hogy mire van szüksége a vásárlóimnak, akkor tudom milyen termékre, milyen tanfolyamra lesz szükség a jövőben és akkor a számok hozzák az elvárt teljesítményt is.

Én azt javaslom, hogy érdemes  elkezdeni munka mellett a vállalkozást kicsiben, aztán majd megnő, ahogy fejlődünk, velünk együtt. Ami jó döntésnek bizonyult, hogy a listaépítéssel kezdtem, felmértem az igényeket különböző módszerekkel, majd így lehetett építkezni tovább.

Hiba volt, hogy idejében nem szerveztem ki azokat a dolgokat, amelyekhez nem értek. Valahogy görcsösen ragaszkodtam ahhoz hogy mindent én csináljak. Nem kell félni külső szakemberhez fordulni, mert ezek a részterületek már külön szakmák. Én pedig inkább megkeresem a pénzt arra, amit nem tudnék jól csinálni, vagy nagyon sok időbe telne megtanulnom. Szintugráshoz be kell vonni segítséget.

KM: Mit tanácsolsz az induló vállalkozóknak, akik még nem indultak el?

BE: Figyeljék meg, miben lelik az örömüket, mit csinálnának akkor is, ha nem fizetnek érte. Mi az amit igazi szenvedéllyel csinálnak?
Folyamatosan fejlődni kell és a megvalósítást nem elfelejteni! Akár magad, akár másnak a segítségével!
Ne portfóliókat bogarássz: a legjobb pénzügyi befektetés a tudás. Önmagad képzése hozza a legtöbb hasznot!

KM: Köszönöm a beszélgetést Eszter. Sok sikert és örömet kívánok a vállalkozásodban!

Burján Aster Eszter online felületei:

www.uvegrekattanva.hu
https://facebook.com/asterglassdesign
https://facebook.com/meselampa
https://facebook.com/uvegrekattanva
www.instagram.com/burjaneszteraster
www.pinterest.com/meselampa

Hozzászólások