A „szinte” korlátlan információhoz való hozzáférés korában ki tudjuk-e használni a lehetőségeinket a tanulásra, fejlődésre? Milyen képességek birtokában tudunk odafigyelni, beépíteni, alkalmazni azt a tenger információt, ami árad felénk?
Nézzük melyek azok a képességek, amelyek lehetővé teszik, hogy fejlődj!

Be tudod azonosítani a problémádat?

Úgy érezheted, hogy valami nem megy jól az életedben, nem vagy elégedett, nem vagy boldog nem érzed jól magad a munkahelyeden, nem jó a párkapcsolatod, a gyerekeid visszabeszélnek, nincs időd magadra….és így tovább, ezernyi oka lehet, hogy a boldogtalanság állapotában vagy!

Ha be tudod azonosítani a problémádat, akkor már csak a megoldások hiányoznak.

  1. Kereshetsz megoldásra az interneten. A Google jó barátod, de honnan tudod hogy a kapott információk közül melyik az igaz, melyik a kipróbált, melyik segít neked? Akár úgyis érezheted el vagy veszve. A talált információnak utánajárhatsz, kérdezheted az ismerőseidet melyik vált be. De ez még nem biztosíték arra, hogy neked is beválik! Ki kell próbálnod az adott lehetőséget…, már ha ezek nem bizonyulnak veszélyesnek. Mert ilyen is megesik.
    A sok próbálgatással előbb-utóbb te is eredményre jutsz. Ehhez az úthoz szükséged lehet tudatosságra, elemző képességre, kitartásra, akaraterőre.
  2. Csatlakozol egy számodra hiteles szakértőhöz, követed a közösségi médiában. Sok szakértőnek van már Facebook oldala, csoportja, ahol értékes gondolatokat oszt meg.
    Ha ezt az utat választod eredményre juthatsz, de nem biztos hogy a te megoldásodhoz közelebb kerülsz. Hiszen a te témát nem biztos hogy terítékre kerül.
    Javítja a hatékonyságot ha tudsz és mersz kérdezni. A kérdés nem a tudatlanság jele, hanem az érdeklődésé és a tanulni vágyásé.
  3. A harmadik út lehet, ha csatlakozol valamilyen kihíváshoz, ingyenes programhoz. Olyanhoz, ami érdekel téged és ezzel tudsz fejlődni.
    A kihívásokhoz való csatlakozás mindig aktivitást kíván. Ha csak szemlélődsz, hébe-hóba követed a programot nem fogsz fejlődni, nem találsz megoldást és nem fogsz tudni előrelépni sem.
    Nézzük sorjában azokat a képességeket, amelyekkel jó, ha rendelkezel. Ezek a képességek fejleszthetők, kialakíthatók. Képesség csak akkor fejleszthető, ha csinálod, gyakorolod. Egyre jobban fog menni, sikerélményed lesz! Aztán vágyni fogsz rá, hogy továbbfejlődj!
  • Tudatosság
    Nem csak szórakozásból böngészgetsz az interneten, csatlakozol Facebook csoportokhoz, hanem tisztában vagy vele, mit szeretnél és miben szeretnél fejlődni. Ennek érdekében irányítod önmagadat, megszabod, mit olvasol és mennyit időt töltesz az interneten, a közösségi médiában.
    Tudsz nemet mondani olyan tartalmakra amely csak a szórakozást ígérik.
  • Kíváncsiság, motiváció
    Kíváncsi vagy önmagadra, kíváncsi vagy arra, mi jó neked, ki mersz próbálni olyan utakat amiket még nem jártál be. Érdekel az önismeret, mert tudod, ha önmagadat jobban megismered, elégedettebbé és boldogabbá válhatsz. Tudod lelkesíteni magad, nem veszted el az érdeklődésed.
  • Mindset, gondolkodási mód
    Nyitott vagy új lehetőségekre. Hiszel abban, hogy tudsz fejlődni, tanulni. Az új ötletek kipróbálását próbaként fogod fel, nem kudarcként tekintesz rájuk. Tudsz tanulni a hibáidból és javítani tudsz. Legközelebb tudod másként csinálni.

Próbálj ki minden lehetőséget!

  • Önreflexiós képesség

Az alábbi ábrán a tapasztalati tanulás modelljét látod. (Minden, amit az életben megtapasztalunk a tanulásunkat, fejlődésünket szolgálja, ha tanulunk belőle.)

(A számok megegyeznek az alábbi ábra számaival.)
1. Kipróbálsz valamit, tapasztalatot szerzel (A). Értékeled a tényeket (B).
2. Reflexió (Ez esetben önreflexió, mert magadat figyeled meg.) (A) Hogyan sikerült, mit érzel (B)?
3. Absztrakció, Generalizáció
Az élmények átalakítása tapasztalatokká, ismeretekké (A). Tanulságok levonása (Miért történt ez így? Tanulságok levonása), (B)
4. Ismeretek alkalmazása
Az új ismeretek kipróbálása új helyzetben (A). A megismert tudásom, tapasztalaim felhasználásával hogyan fogok cselekedni (B)?

Tapasztati tanulás modellje

A képességeket még a JÓ KÉRDÉSFELTEVÉSSEL tudom még kiegészíteni.

Hogyan tudod ezt alkalmazni?
Nem passzívan fogadod be az információkat amikor tanulsz, résztveszel egy kihívásban, hanem aktívan cselekszel, kérdezel, figyeled magad, a válaszaidat.

Nézzük ezt a gyakorlatban hogyan tudod alkalmazni.

Somogyi Ágnest régen ismerem és az elmúlt időszak alatt több általam is szervezett ingyenes kihívásban is résztvett. Ági alternatív képességfejlesztéssel, önbizalom növeléssel, és stresszkezeléssel foglalkozik. Általános iskolába készülő és alsós gyerekeknek  és szüleinek segítséget, hogy a tanulás könnyebb legyen számukra.
Legutóbb a Megcsinálom – úton az önmegvalósítás felé Facebook csoportban a Kérdések On kihívásban vett részt. Ezt követően kérdeztem, hogyan jutott erre a fejlődési szintre, ugyanis nagyon sokat fejlődött az utóbbi időszakban.

Mit mond ő az önfejlesztés lehetőségeiről?

Somogyi Ágnes
Lélekszelence, Mókus tanoda

„Ha úgy érzed, nem haladsz előre, ha gátolva érzed magad, vagy rossz érzéseket, gondolatokat tapasztalsz, mindig kezdd el megvizsgálni az adott dolgot önmagadban. Ilyenkor nagyon jó, ha előrevivő kérdéseket teszel fel magadnak, és adsz is időt arra, hogy a valódi válaszok megérkezzenek hozzád. Ez lehet nem a legelső válaszod lesz, ezért javaslom, hogy amikor első válasz megérkezik, ne állj le!

Érdemes kicsit tovább kérdezgetni magunkat:

OK. RENDBEN.
ÉS MI VAN MÉG?
MI VAN MÉG E MÖGÖTT?
MIT TEHETEK MÉG MÁST?
MI AZ, VAGY KI AZ AMI SEGÍTENE MÉG?…

Határozz meg egy vágyott célt, és kezdj el érte dolgozni, türelemmel, tudatosan, hogy az út megmutassa neked a tanulnivalókat, a megoldásokat, és kibontakozhasson előtted a valódi célod, a hívásod, a hivatásod, amibe már teljes szívvel képes vagy bele állni.

Számomra nagyon sok kulcsot adott a kezembe a Kérdezz szabadON khívás! a bennem megfogalmazott kérdések, és a megérkező válaszok által. Úgy érzem sokkal elszántabb lettem, nagyon sok ötlet megfogalmazódott bennem, és a terveim is tisztultak. Azt érzem, hogy sokkal inkább megengedem magamnak, hogy megnyíljanak a lehetőségek előttem, sokkal motiváltabbá váltam a cselevést illetően is.”

Gratulálok Ági a fejlődésedhez, a fejlődés, önmagunk fejlesztése nem áll meg!

A Megcsinálom! Úton az önmegvalósítás felé csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Ha nem tudod beazonosítani a problémád, vagy elakadsz ITT kaphatsz segítséget!

Hozzászólások