Úgy érzed, folyamatosan elégedetlen vagy az életeddel, mert nem úgy mennek a dolgok, ahogyan Te elképzelted!

Nem látod az eredményeket, nem haladsz!

A probléma nem benned van, hanem a szemléletmódodban. Ha megváltoztatod a nézőpontodat, látni fogod az eredményeket is!

Nézzük csak, hol hibázod el.

  1. Nem mérsz

Nem méred a haladásodat. Elfáradsz a nap végén és taposómalomnak érzed a munkanapodat. Persze, mert nem méred a haladást!

Mi lehet a mérőszám?

Ha vállalkozó vagy, a bevételed, a honlapod látogatóinak száma, a konverziók, vásárlások, a napi feladatok száma, amit elvégzel…stb. Fontos, hogy olyan mérőszámot válassz, ami valóban kapcsolatban van az eredményeiddel.

Ha anyuka vagy, a haladás lehet az is, ha a gyerekeidet figyeled. Nőnek, egyre értelmesebbek, egyre jobban ügyesednek.

Ha alkalmazottként dolgozol, a munkahelyed ideális esetben gondoskodik a teljesítményed méréséről. Ha nincs sikerélményed, nem vagy elégedett, akkor a munkád körülményeit kell körbejárnod.

Ha úgy érzed nem haladsz, vezess hála-, vagy sikernaplót! Sokat fog segíteni, hogy elégedettebb legyél.

  1. Nem tudod elérni az álmaidat!

Úgy érzed, egyre jobban távolodsz az álmaidtól, ahelyett, hogy közelednél! Ahogy idősebb leszel, egyre fájdalmasabb a kudarc, hogy nem éred el, amit megálmodtál.
Lehet az is, hogy olyan álmokat kergetsz, amiben mások hisznek. Tudod-e mit akarsz igazán, az a Te szived vágya?
Ha NEM a válasz, akkor az önismereteden kell dolgoznod.

  1. Benne vagy a résben!

Az álmodhoz méred mennyit haladtál, amit egyre távolabbnak érzel (piros nyíl, lásd az ábrát), egyre frusztráltabb, elégedetlenebb leszel.
Akkor érzékeled, hogy haladsz, ha az eredeti helyzetedre nézel vissza (kiindulási állapot) és ehhez méred a haladásod.

Nézzünk példát!

Jelenleg karantén van, megváltoztak a körülményeink. Nem mozdulhatunk ki, nem járhatunk tornázni, színházba, moziba. Korlátozva van a szabadságunk. Semmi sem olyan, mint azelőtt. 6. hete vagyunk karanténban, megváltoznak az igényeink, az érzékelésünk a világról , lelassultunk.
Aki munkába jár, megint csak más helyzetben van. Az ő lehetőségei is beszűkültek, mégpedig úgy, hogy sokkal elfoglaltabb és hajszoltabb lehet, mint korábban. Nincs ember, akinek az életét ilyen-olyan módon ne érintené a világot érintő jelenlegi pandémia.

A régi helyzetben egy mozgásformát megszokhattunk, amelyet most nem tudunk követni.

STOP! Most álljunk meg.

A résben vagy?

A résben vagy?

Most ott állsz középen az ábrán. Előtted a vágyad, álmod, hogy most is haladj a felé az edzett alak felé, akit elképzeltél magadnak. DE ez most nem megy, mert amit megszoktál, nem tudod követni. Otthon nincs időd tornázni, elmenni meg nem tudsz sehova. Lehetsz elégedetlen magaddal, mert nem tudod beszorítani a 10-14 órás munkanapodba a testmozgást.

Hogyan tudod megváltoztatni a nézőpontodat, hogy ne legyél elégedetlen és frusztrált?

Ha be tudsz iktatni a napodba több testmozgást – például gyalogolni tudsz többet, mert nem akarsz / tudsz járműre szállni, a nulla mozgásnál többet mozogsz. Most ezt tudod megengedni magadnak!

Tehát ne a résben légy, ne arra figyelj, hogy a korábbi mozgásforma most nem megy, hanem azzal légy elégedett, amit most tudsz csinálni, a jelenlegi körülmények között.

Más példa:

Egy eladósodott, kilátástalan helyzetben, amikor ráadásul munkád sincs, az áloméleted nagyon távolinak tűnhet. Ha örökké azon sóvárogsz, ahova el szeretnél jutni, hamar a résbe kerülsz (piros nyíl). Elégedetlenségedet nem enyhíti az sem, ha végre munkát kapsz valahol. Hacsak…
Ha a szemed nem az álomra emeled, amely egyre távolabbnak tűnik, hanem visszanézel oda, ahonnan elindultál rögtön látod a haladást. Melyik reménytelibb helyzet az elérhetetlen álom felé menetelni, vagy a haladásunkat alapul venni és meglátni mennyit haladtunk idáig?

Változtass a nézőpontodon! A haladást figyeld, a kiindulási állapothoz viszonyíts!

A boldogság melléktermék

A boldogságkutatók háromféle boldogságorientációt, azaz utat azonosítottak az élettel való elégedettség elérésére. Ezek az Élvezetkereső (pozitív érzések, élmények, ingerek keresése), az Áramlatkereső (az aktív bevonódás általi boldogságkeresés) és az értelemkereső (az életeseményeket magyarázó értelmezési keret keresése, illetve megléte).
Az élettel való elégedettséget az Áramlatkereső és az Értelemkereső Boldogság jósolta be leginkább, az Élvezetkereső Boldogság nem. A legmagasabb szintű elégedettséget a három orientáció együttes jelenléte (az ún. „teljes élet”) eredményezte.

Hol tartasz most? Hanyas vagy?

A boldogság mérőszalagja

(Rés=ahova el szeretnél jutni -piros nyil; Nyereség=az az út, ahova a kiindulási állapothoz képest eljutottál!- felete nyil)

Ha 1-3 közé esik az értékelésed, figyelj a pillanatra. Út közben számtalan örömforrással találkozol, vedd észre!
A nap süt, ma könnyebben megy az otthoni egyedüllétet elviselni, mint tegnap, mennyit tanultál, hisz most rengeteg lehetőség van az interneten, tanulásra, fejlődésre, ma sokkal jobban érzed magad, jót játszottál a gyerekeiddel, …. (helyettesítsd be!)

Ha 4 és 6 közé tetted magad, akkor a múlton rágódsz, mi történt volna, ha megtetted volna, vagy másképp csinálod. Szakadj el a múlttól, mert már nem változtathatod meg!  Emeld fel a fejed, koncentrálj a mára.

Ha 7 és 9 között vagy, jó úton haladsz! Boldogságod attól függ, mennyire ismered el Te a saját haladásod!

10 és 12 között vagy, IGEN, ide kell elérni. Értékeled a saját teljesítményed, nem a résben vagy, hanem a kiindulási állapotodhoz méred a teljesítményed!

A fenti skála nagyon egyszerűsített, nem mutatja azt a három elemet, amelynek tudatosításával, valóban boldogabb lehetsz, hiszen törekszel majd arra, hogy azokból az elemekből több legyen az életedben, amely a boldogságot hordozza számodra.

Kíváncsi vagy a saját boldogságbeállítódásodra?  ITT kérheted!

A boldogság nem cél, hanem az utadon születik! Élvezd az utat, boldogabb leszel!

 

Források:
Dan Sullivan: A rés és a nyereség
Szondy Máté, Martos Tamás: A boldogság három arca: a Boldogság Orientáció Skála magyar változatának validálása

Hozzászólások