A sikeres emberek többsége imádja amit csinál, sikere van és sok pénzt is keres vele.
Boldogít-e kizárólag a pénz, ha már/egyáltalán nem szereted, amit csinálsz?
  • Meg kell élni valamiből!
  • Enni kell adni a gyerekeknek.
  • Megszoktam egy életszínvonalat.
  • Vágyom egy nagyobb lakásra.
  • Pénzért érem el, amire költök a szabadidőmben. Imádok utazni.

Ugye, hogy a pénz mennyire befolyásolja a munkánkkal kapcsolatos véleményünket, döntéseinket! A kiszolgáltatottság nagy úr, manapság sok embernek vannak megélhetési problémái.

Lehet-e a kizárólagos életcélod, hogy sok pénzt keress? A munkáért kapott pénz meddig képes feledtetni, hogy mivel telik a nap egyharmada?
A Gallup egy két éve végzett, 189 országban végzett felmérése szerint az emberek 63%-a fejben máshol jár munkaidő alatt.

Nem  is feltétlenül a monoton, unalmas munka a bajok gyökere. Nagy szerepe van a munka-motivációban annak, hogy mennyire autonóm mozgásteret hagynak a munkahelyen dolgozóknak. Eldöntheti-e a munkavállaló, hogy milyen sorrendben, milyen időbeosztással végzi a munkáját? Kíváncsiak-e a véleményére? Ha van javaslata a munka hatékonyságát illetően, meghallgatják-e? Mindezeknek a tényezőknek szerepük van abban, hogy a munkavállaló a munkájával elégedett-e.

Maslow szükséglet piramisa
Maslow szükséglet piramisa

Maslow szükségletpiramisa szerint a felsőbb szintek nem valósíthatók meg, ha az alatta lévők nincsenek biztosítva. A hiányalapú szükségletek ki nem elégítése feszültséggel jár (fiziológiai, biztonsági, szeretet, valahová tartozás és elismerés szükséglete). A fiziológiai szükségletek kielégítéséhez minden bizonnyal pénz szükséges (Lásd az első két esetben). Sokan megrekednek a biztonsági szükségletek szintjén, ami a mindennapi élet biztonságát, kiszámíthatóságát, az egészséget fedi. Nehezen hagyjuk a biztosat veszni – egy új munkahelyet, a bizonytalan vállalkozói létet – a bizonytalanért.

A szeretet, a valahová tartozás igénye – a társas kapcsolatok, az elismerés szükséglete már csak közvetett kapcsolatban van a pénzzel, meg nem vásárolható! A növekedés alapú szükségletek (kognitív, esztétikai, önmegvalósítás szükséglete) önmegvalósításra, a bennünk lévő lehetőségek kibontakoztatására ösztönöznek. Ha ezeket tartósan nem találjuk meg a napi munkában, hiába a pénz, boldogtalannak érezzük magunkat és hiányérzetünk van. Ideig-óráig megtalálhatjuk a munkán kívül megtalálni az értelmet – festhetünk, alkothatunk, tanulhatunk új, bennünket érdeklő témában, önkénteskedhetünk, hogy hasznosnak érezzük magunkat.

Az önfejlődés igénye nélkülözhetetlen az elégedettség megtalálásához

Az önfejlődés igényét kiemelném a növekedésalapú szükségletek közül. Bár az OECD országok közül nálunk a legalacsonyabbak között van a felnőttkorban tanulók száma, egyre tudatosabban törekszünk arra, hogy amit csinálunk jól csináljuk. Megnyilvánul ez abban is, hogy szívesen tanulunk újat a hivatásunkban, szakmánkban, ha tehetjük.

Tanulni jó – sokáig halogathatjuk a munkahelyváltást is, ha valamiért nem érezzük magunkat jól a munkahelyünkön, ha érdeklődésünknek megfelelő tanfolyamokra iratkozunk be. Legyen az egy hobbitanfolyam, vagy egy egészen más szakma megtanulása. Sokan megrekednek ebben a helyzetben. Örömmel tanulnak, tanfolyamok sorát végzi el anélkül, hogy tudnák mihez kezdjenek vele.
Egy biztos, hogy az önmegvalósítás során érezzük leginkább önazonosnak magunkat.

Anna Osborn megfogalmazása szerint pedig önmagunknak lenni azt jelenti, hogy megbízunk saját belső hangunkban, megérzéseinkben, és ezekkel összhangban állnak döntéseink és viselkedésünk.
Ahhoz, hogy vállaljuk véleményünket, értékeinket, nem fordulunk mindig arra, „amerre a szél fúj”. A környezet véleménye nem befolyásol bennünket. Ehhez azonban önismeret, önbizalom szükséges!

Ha azt csináljuk, amit szeretünk és ebből még meg is tudunk élni, akkor vagyunk elégedettek a napi órákkal, amit munkával töltünk.

Ha elégedetlen vagy a munkáddal, a munkahelyeddel, gondold végig a következő kérdéseket:
  • Nem vagy túlterhelt az utóbbi időszakban? Lehet, hogy 2 hét pihenés után újra tudsz lelkesedni.
  • Milyen a munkakörnyezeted? Túlságosan stresszes a munkád? Mi az oka a stresszes állapotodnak?
  • Mi okoz számodra kihívást mostanában? Van-e sikerélményed? Mit jelent számodra a siker?
  • Milyen értékeket, elveket érzek magaménak?
  • Mi gátol, mi akadályoz, hogy azt csináljam, amit szeretnék?
Téged mi lelkesít?

Mi a válaszod? Megtalálod ezeket a kérdésekre a választ? Nem egyszerű szembenézni a saját érzéseinkkel, megtalálni a tudatunk mélyére süllyesztett válaszokat.

Ja…és milyen viszonyban vagy a pénzzel? Ezt sem árt eldöntened.

Jó utazást kívánok az önismeret útján. Ha segítségedre lehetek, keress!

Képek forrása ITT és ITT és ITT.

A cikk forrásai:

HVG, 2017.január 26., 56.oldal
http://pszichologuskereso.hu/blog/valami-amit-nem-biztos-hogy-tudunk-maslow-szuksegletpiramisarol
https://www.profession.hu/cikk/20091214/mi-motivalja-a-magyar-munkaerot/306#
http://mindset.co.hu/mit-jelent-onmagunknak-lenni-i-resz/http://mindset.co.hu/mit-jelent-onmagunknak-lenni-ii-resz/
Hozzászólások