Amikor nehéz helyzetben vagy, úgy érzed nem tudod mi a következő lépésed, akkor fontos végiggondolni, vajon biztosan jó úton jársz?

Holtponton vagy, vagy zsákutcában toporogsz?

Holtpont, vagy zsákutca?

A holtpont az, amikor úgy érzed már nem bírod tovább mindent bele adtál.
Ha valaha sportoltál ismered ezt az érzést. Kifutottad a beled, nem kapsz levegőt, a halálod közeleg.
Ha megállsz feladod és nem jutsz be a célba. Ha átlendülsz a holtponton könnyű lesz minden, mintha a levegőben úsznál be a célba. A cél előtt 1 km-el, már nem szokták feladni, ott már látjuk a célszalagot!

Nem biztos hogy nyersz de önmagadat legyőzted. Tehát csak nyertes lehetsz.

Minden amiért küzdeni érdemes a holtponton túl helyezkedik el!

Amikor belekezdesz valamibe, eleinte minden gyerekjátéknak tűnik. Teljesen mindegy, hogy tanfolyamra jársz, pilóta leckét veszel, vagy akár egy új bizniszbe fogsz.

A környezetből sok pozitív visszajelzés érkezik, ami lelkesítően hat ránk. A következő napokban és hetekben a lendület még kitart. Ám ekkor váratlanul beüt a krach, itt a holtpont.

A holtpont az a határmezsgye, ami a kezdő sielőt, vagy a ruhatervező próbálkozását elválasztja a szaktudástól. A rengeteg gyakorlás próbálkozás meghozza az eredményét! A holtponton túljutva könnyedén elérheti a célját!

A zsákutcában hiába teszel bele erőt, pénzt időt, csak toporgsz, nincs eredmény.
Ha zsákutcában vagy, csak az időnket vesztegeted el! Túl drága az életünk hogy valami olyanra pazaroljuk, ami végül biztosan nem sikerül.

Kulcsfontosságú tehát hogy észrevegyük zsákutcában vagyunk, vagy holtponton!

Ha zsákutcában vagy vissza kell fordulnod. Észre kell vedd, hogy a holtpont leküzdése nem áll arányban a várható haszonnal. Meg kell válnod a sikertelen projektektől, mert így marad erőd az igazán fontos tervekre.

Ilyen zsákutca lehet, ha egyszerre túl sok dologgal foglalkozol! Elfecsérled az energiádat, mert egyikben sem leszel kiváló, vagy egyik bizniszed sem tudod felpörgetni (ha egyedül vagy). Ráadásul még elégedetlenséget is érzel, mert ide kapsz, odakapsz, semmit sem tudsz befejezni! A legfontosabb kiválasztásáról ITT írtam.

Keressünk új utat vagy adjuk fel a célt?

Nem kell feltétlenül feladnod a célodat, hanem a hosszútávú stratégiádat kell megváltoztatnod!
Nem a vágyott karrierről jövedelemről, kapcsolatról, üzletről kell lemondanod, ssak másik utat választasz a célod eléréséhez.

Viszont váljunk meg könnyű szívvel azoktól a taktikáktól ha meg nem működnek!

Ha egy munkahelyen nem jutsz előre, tettél erőfeszítéseket, de mindig más az alkalmas jelölt a vezető beosztásra, nem te, pedig Te huszonéve ott dolgozol és bizonyítottál, lehet hogy érdemes megfontolnod a munkahelyváltást.

Persze jó néhány próbálkozáson túl kell legyél:

• Elmondtad főnökeidnek, mi a karrier vágyad?
• Meg vannak elégedve a munkáddal? Kértél és kaptál visszajelzést?
• Átgondoltad, van e lehetőség áthelyezésre? Esetleg hangot is adtál neki, megkérdezted a főnöködet?
• Elég képzett vagy-e a feladathoz? Utánajártál mi a követelmény ahhoz, hogy azon a munkahelyen veszető legyél?
• Tudsz emberekkel bánni?

Ha mindezekre a kérdésekre megvan a válaszod, fontold meg, hogy visszafordulj-e. Kerülj ki a zsákutcából, próbálkozz máshol. Ha ugyanott szeretnél maradni, akkor válassz más taktikát.

 

 

„A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok határozzák meg.”
Barabási Albert-László

A hálózatkutató Barabási Albert-László szerint ha a sikert nem a teljesítmény határozza meg, akkor a hálózatban keresendő a megoldás. Azaz a kapcsolatokban! Bővebben még ITT olvashatsz a témáról!

Ha bekerülsz a köztudatba, valamivel kitűnsz a munkahelyeden – sikerre viheted a terveidet.

Ez ugyanúgy érvényes a vállalkozói világban is. A kapcsolatok elsőrendű sikerkomponensek. Lehet ez, akár a megrendelések szintje, a bekerülés a médiába, a tudatos márkaépítés meghozza az eredményt!

A feladás nem egyenlő a bukással

A zsákutca helyzetből úgy tudunk kikerülni stratégiailag, ha megvizsgáljuk a rendelkezésünkre álló választási lehetőségeket és ezek alapján döntünk. Ha a befektetett energia, pénz és idő nem áll arányban a hozammal jobban teszed ha feladod.

A bukás valami más. A bukás azt jelenti hogy feladod az álmaidat.

Akkor bukunk meg nincsenek céljaink, ha minden kapu bezárult vagy annyiszor visszafordultunk, hogy nincs erőnk a továbblépésre.

Ha nem adjuk fel a felesleges küzdelmet, csak kapálódzunk.

Három kérdés amit tegyél fel magadnak mielőtt bedobod a törölközőt!
Erről lesz szó a cikk következő részében.

Forrás: Seth Godin: A Holtponton ne add fel

Hozzászólások