Naponta járok a metrón, jövök lefelé a mozgólépcsőn. Egy emlékkép lep meg, amely valaha visszatérő álmom volt.
Fel akarok repülni és nem merek. Visszatart a félelem, sarokba szorítja a szívem, gúzsba köti a lábaimat a félsz. Máig emlékszem erre az érzésre.
Egyszer csak összeszedem a maradék erőmet, nekiiramodom és felemelkedem. Mámorító. érzés felülről lebegni és büszkeség is, hisz legyőztem önmagam.

A félelem ősi ösztön. Őseink élete múlt azon, hogy mikor választják a meghátrálást, a küzdelem helyett. Emberi mérték szerint a küzdés bátorság, a menekülés a gyávaság. Pedig nem. Csupán túlélés. Hiszen nagy veszély esetén menekülés biztosítja a túlélést. Hogy is van ez most ma? Szerencsére ma Magyarországon nincs háború, szerencsére ritkán van veszélyben az életünk.

Ma legtöbbször önmagunkat, az önbecsülésünket féltjük

  • Leégek, ha nem sikerül
  • Mit gondolnak rólam mások, ha megteszem
  • Félek hogy nem találok állást ha otthagyom a régit
  • Félek hogy nem szeret majd ha kudarcot vallok
  • ……

Ezek gondolatok a jövőben esetleg bekövetkező félelmeink kreálta „tragédiákra” vonatkoznak. Ellentétben a szorongással, amely mindig jelenlevő fenyegetésként lehet jelen az életünkben, okozva sok pszichoszomatikus tünetet, esetleg cselekvésképtelenséget is.

Legtöbbször neki se lendülünk a változtatásnak. Gúzsba köt bennünket fantáziánk.

A legtöbb halogatásnak is lehet oka, hogy önbecsülésünk megtépázódik, mert félünk saját démonainktól.

Hogyan legyünk úrrá ezeken a saját magunk által gyártott akadályokon? Hogyan válasszuk a cselekvést halogatás helyett?

Nézzünk erre egy módszert Tim Ferristől.

Nézz szembe a félelmeiddel képzeld el mi történne, ha bekövetkezne az, amitől félsz?

Vegyél elő egy papírlapot, oszd négy részre! Az első oszlopba írd le mi a legnagyobb félelmed, amely bekövetkezik ha belekezdesz valami újba, ha megléped amit már hónapok, vagy akár évek óta tervezel, ha elvállalsz egy felkérést amihez ma nincs bátorságod,  ha….(írd ide a saját problémád)

A következő oszlopba gondold át, mit tehetsz hogy ez  a félelmed ne következzen be?

A harmadik oszlop a szembenézés helye. Mi történt veled mi lenne a legrosszabb amely bekövetkezik ha megléped, amit szeretnél?

Mit tudsz tenni annak érdekében hogy mérsékeld a kárt? Végül az utolsó oszlopba azokat a az eredményeket írd, amelyek bekövetkeznek, ha veszed a bátorságot és belekezdesz, el vállalod, megléped, megteszed az első lépést a célod felé.

Nézzünk erre példát!

Alapprobléma:

Nem merek új feladatokat vállalni a munkahelyemen amellyel bebizonyítom a tehetségem, esetleg előbbre juthatok, izgalmasabb feladatokat kaphatok.

Mitől félek? Mit tehetek hogy ez ne történjen meg?
Félek attól hogy nem sikerül megcsinálnom, félek, hogy kudarcot vallok, félek hogy még tehetségtelenebbnek látszom, amilyennek most tartanak? Megteszek mindent tőlem telhetőt. Beleadom a maximális energiám. Ha nem tudok valamit mert még sosem csináltam, utánanézek, kérdezek, tapasztaltabb emberrel beszélek aki tud tanácsot adni. Képes vagyok arra hogy új dolgot tanuljak meg, amely szükséges a feladat elvégzéséhez. Támogatókat keresek akik drukkolnak nekem és támogatnak ha kételkedem magamban. Pontosan meghatározzuk milyen célt szeretnék elérni, mikor lesz eredményes a feladat.
Mi lesz a legrosszabb ami bekövetkezik? Mi lesz az eredménye, ha legyőzöm a félelmem?
Nem sikerül, megbukom.
Nem úgy sikerül, ahogyan szeretném. Hogyan sikerülhet?
Előre meghatároztuk, milyen eredményt szeretnénk elérni. Kizárt, ha belekezdesz, hogy 0% sikerüljön, legfeljebb nem lesz 100% (esetleg 120%-os – ha ebben gondolkodsz, akkor a maximalizmusoddal is dolgod van!) az eredmény.
Sikerül!
Önmagam számára bebizonyítottam, hogy képes vagyok rá! Megdicsérnek, előléptetnek. Izgalmasabb feladatokat kapok.
Megpróbáltam.
Ha még nem csináltam ilyen típusú munkát, tudom majd legközelebb hogyan induljak neki, tapasztalatokat szerzek, amelyeket hasznosítani tudok később.

Keresd meg a saját válaszaidat!

Nos, meggyőzted magad, hogy kezdj bele? Nézz szembe a saját félelmeiddel!

„Könnyű döntések nehéz élet. Nehéz döntések, könnyű élet.” (Jerzy Gregorek)

Itt nézheted meg az előadást!

További ötleteket kaphatsz még a félelmed legyőzéséhez a „Változz, hogy változtathass! Facebook csoportban.
Program a változásért július 22-ig, tematikus haladásprogrammal.

Hozzászólások