Az új évi elhatározások, célok nagy része füstté vált már márciusra. A statisztikák szerint március végére 10-ből 9-en megszegték az újévi fogadalmaikat. 4-ből 1 ember már január első hetében elbukott.
Vajon mit csinált másképp az az egy ember, aki sikeresen halad a céljai felé?

Ha újévi fogadalmat teszel, de elbuksz, ez bizony az önbizalom növelés ellen hat, ha sorra meghiúsul, amit elterveztél. Addig-addig csökken az önbizalmad, hogy már bele sem mersz kezdeni, csak halogatod az elindulást.

1. Tűzd ki jól a célodat!

A pozitív cél kitűzése mindig nagyobb sikerrel kecsegtet, mint a „nem szeretem” célok.
Ez ugyanúgy érvényes a célok megfogalmazására, mint a megteendő lépésekre.

„Szeretnék minden nap időben lefeküdni, hogy legalább nyolc órát aludjak.” sikeresebb lesz, mint „Muszáj lefeküdnöm minden este 9-kor, különben nem tudok megfelelően teljesíteni a munkahelyemen.”
„Meleg fürdővel búcsúzom a naptól, mert akkor ellazulok és elálmosodom” akcióterv jobb megfogalmazás lesz az agyadnak, mint a „Nem használom lefekvés előtt a mobilomat, mert a mobilhasználat éberséget okoz”.

Ez a cél legyen fontos számodra, annyira fontos, hogy érdemes legyen tenni is érte.

Ha csupán azért fogyókúrázol, hogy másnak jobban imponálj, új partnert tudj szerezni, gondold végig, hogy mi is hiányzik igazán! Lehet, hogy a karcsú alak látszatcél?

Ha azért szeretnél fogyni, hogy könnyebben mozogj, jobban érezd magad a bőrödben, kirándulni szeretnél járni (jelenleg nehezen tudod magad felvonszolni magad a hegyre) és ez boldogsággal kecsegtet, hasznosabb cél lehet mint az előbbi.

Ha pedig számodra a cél már nem motivál, akkor érdemes más cél után nézni.

2. Keress társakat!

„Egyedül nem megy”
Elég nehéz véghez vinni amit szeretnénk, ha a környezetünk nem támogat! Sőt, esetleg negatívan, visszahúzó gondolatokat ültetnek a fejedbe: „Minek csinálod!”, „Úgy sem fog menni”, „Túl öreg vagy hozzá” stb. , vagy esetleg úgy akadályoznak, hogy nem segítenek, pedig megtehetnék.

Persze segítséget az kap, aki kér, sokaknak ez sem könnyű feladat!

Ha például annyi teendőd van családanyaként, hogy segítség nélkül lehetetlen vállalkozás lehet követni az egyéni céljaidat. Akár végiggondolni sincs időd az út teendőit, nemhogy megvalósítani!

Segít, ha megfelelő társaság után nézel, ahol a többieknek is vannak motiváló céljai. Nem Te vagy hát a kakukktojás a régi környezetedben, hanem az lesz a norma, hogy céltudatosan haladsz és akár másokat is segítesz a véleményeddel, ami növeli az önbizalmad!

Ha döntés előtt állsz, nagy segítség, hogy meg tudod osztani mással / másokkal a gondolataidat! Hidd el, nem csak szurkolni fognak neked, ami nagyon lelkesítő lesz, hanem olyan nézőpontokkal gazdagodsz majd, ami magadtól eszedbe sem jutott!

Hamarosan indítom a 3 hónapig tartó MEGTEREMTEM! – irányváltó támogató csoportom, amely segít neked, nemcsak a megfelelő cél kitűzésében, hanem lépésről lépésre a haladás követésében is.

Nézd meg a 2021-ben indított irányváltó támogatócsoportban az egyik résztvevő hogyan zárta a programot!

Tapasztalt mentorként az elakadásokban is segítséget tudok nyújtani neked, így nemcsak gyorsabban, hanem lepkekönnyedséggel haladsz majd a célod felé!
Itt jelentkezhetsz a 15 perces ingyenes beszélgetésre, hogy megbeszéljük, való-e neked a csoportos coaching, vagy inkább egyéni segítséget jó, ha igénybe veszel!

Időpontfoglalás a 15 perces ingyenes beszélgetésre >>>

3. Keress olyan motivációt, ami hosszú távon is lelkesít!

Ha hosszú távú célt tűzöl ki, fontos, hogy menet közben is élvezd az utat, mert nagyon hamar elveszítheted a lelkesedésed. A hosszú távú céloknál a késleltetett jutalom nem elegendő az irány tartásához.

Ha segítségre van szükséged, megtaláljuk a rövid távú élvezetet jelentő tevékenységeidet, meghatározzuk azokat a jutalmakat, amelyek a célhoz vezető úton a mérföldkövek eléréséhez társíthatsz.

Írj egy e-mailt, segítek ebben is, ha ez nehézséget jelent számodra!

Egy biztos, még akkor is jobban jársz, ha kitűzöd és elbukod a célt, mintha cél nélkül sodródsz! 

Hozzászólások