Az anyává válást követően sok minden megváltozik. Ami addig fontos volt, az most hátrébb kerül és a gyerek kerül előtérbe. Többen elengedik a karriert és gyerek(ek)et szülnek, a család lesz az elsődleges számukra. Másokon a türelmetlenség lesz úrrá, a gyereket hátráltató tényezőként érzékelik azzal az ambivalens érzéssel, hogy mennének és maradnának is otthon. Melyik a fontos, a család, vagy a munka? Megszokott dilemmák, érdemes ezeket tisztázni magunkban, ha nem szeretnénk a legszebb éveket a bűntudat markában tölteni, hisz ezek az anyák is szeretik a gyereküket.
Nincs jó út és rossz út. A lényeg, hogy az anya megtalálja az önmaga számára egészséges egyensúlyt, a család és a munka között.

Megoldás lehet a vállalkozóvá válás, sok kisgyerekes anya választja ezt az utat, mert rugalmas időbeosztás szerint végezhető és a gyerekre is tud figyelni. A vállalkozóvá válás előnyeiről és hátrányairól ITT és ITT olvashatsz.

A jelenlegi cikkben vállalkozónőket faggattam arról, hogy milyen témával kezdtek foglalkozni kezdővállalkozóként. A vállalkozás sokszor szerelemüzlet, szenvedély nélkül csinálni ugyanolyan taposómalommá válhat, mint alkalmazottként dolgozni nap mint nap.

Más formában ugyanazt

Aki speciális tudással rendelkezik, kézenfekvő, hogy ugyanezt a tudást vállalkozóként is kamatoztatni tudja egy kis leleménnyel. Fordítással, oktatással, tanácsadással foglalkozni, vállalkozás keretében szinte ugyanazt a munkát jelenti, csak nem alkalmazottként, hanem a maga uraként. Ha szereted a munkádat és nem ijedsz meg tőle, hogy más típusú feladatokat is el kell végezned, ami a szakmai munkáddal nincs összefüggésben, vágj bele (marketing, cégügyek, adminisztráció stb.).

Himer Csilla

Himer Csilla

A gyerekkel töltött idő új lehetőséget ad arra, hogy átgondoljuk akarjuk-e folytatni ott, ahol abbahagytuk, vagy más irányba indulunk. Így történt Himer Csilla, személyes pénzügyi coach esetében is. Csilla így ír hogyan talált rá a vállalkozásban az siker felé vezető útra:

„…a gyerekeim megnőttek, kamaszok lettek, és elkezdtek lassan mindennapos vitáink lenni a pénz körül. Én meg elgondolkodtam, hogy hogy a pékbe lehet az, hogy itt van két közgazdász (férj és én), és nem bírja a gyerekeinek elmagyarázni, hogy hogyan kell bánni a pénzzel. Mivel lehet rávenni egy kiskamaszt, és egy kicsivel nagyobb kamaszt, hogy tanuljon meg bánni a pénzzel? Játékkal. Na, ebből lett az eznemjatek.com és a Himer-módszer.

E mögött azonban agyalás, tanulás (pedagógia, fejlődéspszichológia, a játék pszichológiája, személyes pénzügyek stb.), próbálkozás, csiszolás, éles teszt, aztán az ismerősök gyerekein továbbcsiszolás áll. Csak az nem volt annyira látványos. 🙂

Azóta meg mindig tovább lök valami: kisvállalkozások kreatív kontrollere azért lettem, mert a szülőknek is segítenem kellett, hogy jó példát tudjanak mutatni a gyerekeiknek. Kreatív kontroller meg úgy, hogy a coaching ügyfelem nagy része vállalkozók közül került ki, és ha már beszélgettünk a személyes pénzügyek kapcsán a bevételekről, ami a vállalkozásból jön, egy lépés volt már csak, hogy „nézz már rá a cégemre is!”(Különösen azután, hogy egyszer valaki rájött, hogy mérlegképes könyvelő is vagyok.) Aztán itt ragadtam.

Amúgy amit eddig leírtam, az mind a legenda. A valódi motivációm a tanítás. Azt szeretem, imádom, nem bírok nélküle létezni, ha nem lenne, olyan lenne, mintha kivonták volna a levegőből az oxigént. Csilla honlapja még: >>>

Rátalálni arra, ami örömet jelent

Joó Andrea

Joó Andrea

Családi elvárások szerint választott pályát, majd nem érezte magát jól a munkahelyén Joó Andrea, aki jogásznak tanult, pedig emlékei szerint már az óvodában is lelki segítséget nyújtott ovistársainak. Most családállítással, numerológiával foglalkozik. Bár most kisgyerekei vannak, de törekvése szerint segíteni szeretne az embereknek, megmutatni, hogy mindig van megoldás a problémáikra, „mosolyt vinni a legkilátástalanabb helyzetükbe is” Így most már úgy érzi, van értelme felkelni. Részletesen itt olvashatsz arról, mivel foglalkozik Joó Andreal >>>

Ha folyamatosan figyelünk önmagunkra, akár 40 felé is rájöhet az ember, merre van a helye. Itt olvashatsz Petróczi Kati párkapcsolati coachról.

Jómagam is később jöttem rá a közös pontokra a korábbi életemben. Mindig másokat támogattam, középvezetőként alkalmazottként, oktatóként, tanárként, vállalkozóként. Aztán rájöttem, hogy erre az embereknek nem úgy van szükségük, ahogyan eredetileg gondoltam. Ha 5 éve segítséget vettem volna  igénybe, megkíméltem volna magam pár vargabetűtől. Meg persze tapasztalattól is. Csupán fel kellett volna ismernem a mintázatokat a korábbi életemben!  Ez esetben egyenes út vezetett volna ahhoz, amit most csinálok.

A cikket folytatjuk.

Ha most fontolgatod, hogy merre indulj a babaszületés után, lehetőséged van, hogy csoportosan  végiggondold merre is indulj a gyerekgondozási idő befejeztével. Nézd meg miben tudok segíteni, jelentkezz a  Anyu dolgozni készül! Munkára hangoló tréning kismamáknak workshopra!

 

Gondold ÚJRA! Vissza a munkába gyerekkel? Tréning kismamáknak

Gondold ÚJRA! Vissza a munkába gyerekkel? Tréning kismamáknak

A kismamáknak hirdetett kiscsoportban a munkába visszatérés kérdéskörét járjuk körbe a csoportos coaching módszereivel. A program közösségi élményt, nem várt megoldásokat hoz. Az „adsz és kapsz” – biztosítja, hogy új megoldásokra bukkansz.

Délelőtti és koraesti időpontokkal

Részletes információ >>>

Regisztráció >>>

Hozzászólások