Minden életutadon megszerzett tapasztalat növeli a munkaalkalmasságodat!

Számos híres személyiség van, aki formális képzés, azaz neves egyetemen megszerzett diploma nélkül vált sikeressé!
Richard Branson (Az üzletember, aki diszlexiája miatt hagyta ott az iskolát, majd a Virgin Groupot alapítva lett milliárdos.), Walt Disney (A rajzfilmgyártás és szórakoztatóipar úttörője, aki nem rendelkezett hivatalos művészeti képzéssel, mégis létrehozta az egyik legismertebb brandet és szórakoztató birodalmat.), Coco Chanel  (A híres divattervező, aki árvaotthonban nőtt fel és sosem kapott formális tervezői képzést, mégis forradalmasította a 20. századi női divatot.)
Hogy Steve Jobsról, Bill Gates-ről, és Marck Zuckenbergről ne is beszéljünk.

Az érdeklődés, a motiváció nagy gyújtóerő, hogy sikerre vigyük, amiben hiszünk, ami érdekel bennünket!

Mindennapokban megszerzett készségek

Az informális tanulás, vagyis az életünk során a hétköznapi tevékenységek révén szerzett tudás, gyakran alábecsült. Azonban ezek a tapasztalatok éppen olyan értékesek, ha nem még inkább, mint a formális oktatás során szerzett ismeretek. De hogyan használhatjuk ezeket a mindennapokban szerzett tapasztalatokat a munkahelyi siker érdekében?

Nézzünk rá!

 • Problémamegoldás: Otthoni javítások, a konyhában adódó váratlan helyzetek gyakran kihívás elé állítanak minket. A megoldásukhoz kreativitásra, kitartásra és logikai gondolkodásra van szükség. Ugyanezen képességeket a munkahelyi problémák kezelésében is alkalmazhatjuk. Amikor például egy váratlan hiba lép fel egy projektben, az otthoni kihívások során szerzett problémamegoldó készségünk segítségével hamarabb találhatunk rá megoldást.
 • Kommunikációs készségek: Sokan tanulnak meg új nyelveket utazás során vagy baráti környezetben. Ezek a tapasztalatok javítják a kommunikációs képességeinket, és megtanítanak minket arra, hogyan értsünk meg és kommunikáljunk hatékonyan más kultúrákból származó emberekkel. A munkahelyen ez különösen hasznos lehet, ahol gyakran kerülünk kapcsolatba különböző hátterű emberekkel.
 • Önállóság: Ha már megtapasztaltad, milyen saját kezűleg készíteni valamit vagy megoldani egy problémát, akkor tudod, milyen érzés, amikor egyedül kell döntéseket hoznod. Az ilyen tapasztalatok erősítik az önállóságodat és az önbizalmadat, ami a munkahelyen is nélkülözhetetlen, különösen akkor, ha gyors döntéseket kell hoznod. Ilyen helyzetben vagy akkor is, amikor egyedül kell megoldani egy pelenkás és 2 nagyobb testvére mindennapjait.
 • Kreativitás: A konyhában vagy a barkácsolás során szerzett kreativitásunk nem csupán hobbi. Ezek a tapasztalatok segítenek nekünk új és innovatív megoldásokat találni a munkahelyi problémákra. A kreatív gondolkodásmód elősegíti a rugalmasságot és az adaptációt, ami kritikus a gyorsan változó munkakörnyezetben.
 • Csapatmunka: A sport vagy a közösségi tevékenységek gyakran tanítanak meg minket arra, hogyan dolgozzunk hatékonyan együtt másokkal. Ezek a tapasztalatok a munkahelyen is hasznosíthatók, ahol a projektek sikeressége gyakran a csapatmunkán múlik.
 • Időgazdálkodás: Gondoljunk csak a főzésre: több fogást is egy időben kell elkészítenünk, hogy mind egyszerre legyen kész. Ez a képesség a munkahelyi határidők kezelésében is nagy segítségünkre lehet.

Ha mindezeket a nem formális oktatásban megszerzett készségeket áttekintjük, nő majd a magabiztosságunk és az önbizalmunk is! Az önbizalomnövelésének lehetséges útjairól, még itt olvashatsz!

Hogyan tüntesd fel az önéletrajzodban az életutadon szerzett készségeket?

Az informálisan szerzett tudás képzésbe is beszámítható – azaz nem kell okirattal bizonyítanod, hogy egy adott iskolát elvégeztél, ha a tudást megszerezted! Ez konkrétan azt jelenti, hogy tesztet kell kitöltened és ha megfelelsz, nem szükséges papírral igazolnod, hogy vizsgáztál belőle!

Ha pedig az önéletrajzodba bekerülnek ezek az informális készségek, előrébb kerülhetsz a jelentkezők között.

Nem sebészorvos leszel orvosi egyetem nélkül – a szaktudás mindenhol kell, hisz Te se engednéd magad megműteni csupán jó kézügyességgel rendelkező orvossal!
De bizonyos munkakörökhöz bemutatsz olyan készségeket, amelyek a munkában is jól jönnek majd!

Önéletrajz átalakítás

 • Szakmai összefoglaló, személyes célkitűzés: Az önéletrajzod is utalhatsz azokra a kulcskompetenciákra, amiket informálisan szereztél, és amik különösen relevánsak az adott munkakörhöz.
 • Hozz létre egy Készségek, vagy Szakmai kompetenciák szekciót az önéletrajzodban!
  Felsorolhatod azokat a releváns készségeket, amiket informális módon szereztél, a fent leírtak szerint!Ha funkcionális önéletrajzot készítesz, ott külön helye van a készségeknek, képességeknek. Fontos, hogy példákat említs, hogyan szerezted ezeket a készségeket, akkor is, ha ezeket nem a munkában szerezted, vagy gyakoroltad.
 • Felsorolhatsz ugyanitt személyes projekteket is. Ha van olyan projekt vagy hobbi, amely során komolyabb szakmai tudást szereztél, azt is érdemes megemlíteni. Például, ha weboldalakat készítettél magadnak vagy barátaidnak, ezeket a projekteket iérdemes megemlítened!
 • Ne csak munkahelyi eredményeket sorolj fel, hanem olyan személyes sikereket is, amelyek bemutatják, hogyan alkalmaztad az informálisan szerzett tudást. Például, ha egy önkéntes munkád során szerzett kommunikációs készséged segítségével sikeres kampányt vezettél, az nagyon érdekes lehet a leendő munkaadó számára.
 • Ha az informális tudásodra van szükség, amit nem tudsz papírral igazolni az adott munkahelyen, ajánlással is megteheted. A motivációs levélbe beleírhatod, hogy rendelkezel ajánlással és szükség esetén be tudod mutatni. Persze ezeket az ajánlásokat meg is kell szerezned! Megemlítheted a motivációs levélben azt is, hogy elkötelezett vagy a folyamatos tanulás, fejlődés mellett.

Ne felejtsd el, hogy minden megemlített készséget példákkal támassz alá, amelyek bemutatják, hogyan használtad ezeket a gyakorlatban. Egy jól megírt önéletrajz az, amely összeköti a személyes tapasztalatokat a munkahelyi kompetenciákkal, és így mutatja meg a jelentkező teljes képességeit, amelyek az adott munkára alkalmassá teszik.

Hozzászólások