„A kíváncsiság nem elég indok arra, hogy veszélybe sodord magad.
A tudás kényszere azonban megéri a kockázatot”
Lőrincz L. László
Életünk során többször váltunk élethelyzetet. Az édesanyánktól való elválás, az első közösség, az iskola új elvárásokkal, a munkahely a kihívásokkal és a megfelelni vágyással, vagy a házasság, válás, gyerek mind-mind új élethelyzetet, izgalmas váltásokat, változásokat hoz. Hozhat…mert nem mindig könnyű új dologba fogni. Van amikor mi szeretnénk a változást, hisz az új kapcsolat, az új helyzet kíváncsiságával lépünk.
Mennyi izgalmat hordoz a gyermekvárás! Magam is emlékszem erre tele volt „kíváncsisággal”.
Milyen haja lesz, milyen szeme? Milyen lesz az alaptermészete, kire hasonlít? Igen ám, de a szülői lét sok lemondással jár. Már nem lehetünk édeskettesben a párunkkal…már van harmadik. Aztán fel kell kelni éjszaka többször is, etetni, nyugtatni, ha beteg…Hozzá igazítjuk a napirendet még évekig…felnőttkoráig és aztán is.
Igen most már tudjuk” mire számíthatunk. Szeretnénk második, harmadik gyereket? Most már tudjuk mibe vágunk bele. Persze meglepetések aztán is vannak…pl. közben élethelyzetet váltunk, mert törés következett a párunkkal és elválunk. Vagy „neadjisten” a gyerekünk más lesz. Nem erre számítottunk. Megérte a kockázatot a kíváncsiságunk?
Döntsd el Te. Hisz a gyereknevelés megannyi örömmel jár. Egy mosoly feledteti az átvirrasztott éjszakákat.
Nézzünk egy másik élethelyzetet, most egy másik életkorból.
Hosszú ideje egy munkahelyen vagy. Szereted amit csinálsz, de a kíváncsiság már megkopott. Mindent rutinból csinálsz. Ráadásul megromlott a kapcsolatod a főnököddel. Bár korábban élvezted a munkád, de megváltoztak a kollégák, kicserélődtek körülötted. Már elfelejtetted milyen szabadon lélegezni, örülni az apró sikereknek. No meg már elmúltál annyi, hogy kapkodjanak érted a munkaerőpiacon.
Már „tudod” nem fogsz tudni könnyen elhelyezkedni. Ez a biztos állásod, a rendszeres fizetésed, a rendszeres napi küzdelmed. Már nézed az órát 11-kor. Jesszus mikor lesz már 4 óra. Kiégtél?
Lehet.
De nem biztos. Lehet, hogy váltanod kellene.
Mit hoz a jövő?

Mit hoz a jövő?

Kezd járni az agyad mibe is foghatnál. „Kíváncsi” lettél. Lehet, hogy más hangulatban is lehetne felébredni? Kíváncsisággal és izgalommal, milyen lesz a nap.
Ma mennyit fogsz tanulni, csupa olyan dolgot, amit még nem csináltál.
Képes vagyok rá? Meg tudok újulni? Mire építsek? Sosem csináltam.Ezek természetes félelmek – a titok nyitja önmagad megismerésében rejlik.
Segítek neked, de csak Te tudsz változtatni. A kíváncsiság írja felül a félelmeket, ha már tudod mennyi élettapasztalatot és tudást halmoztál fel eddigi életedben, ez erőt fog adni neked!

IGEN, a tudás, megéri a kockázatot! 
Ha már tudod mennyi erő rejlik benned, lépni is tudsz.

Ők már kipróbálták.  

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

 

Hozzászólások