Az utóbbi időben egyre több idősebb (30-50 éves) emberrel találkozom, aki nem tudja mit akar az élettől. Nem érzi boldognak,  sikeresnek magát.

– Megszületnek a gyerekei. Vissza kellene menni dolgozni, de nincs vele tisztában mit akar.
– Elválik.
– Ül a taposómalomban. Nem érzi jól magát, utálja amit csinál.
– Lekéste a pályaválasztást. Nem választott pályát. Dolgozik, amit talál.
– Nem vált be, amit választott. Kipróbálta, nem szereti, nem megy neki. Nem tud azonosulni a helyzettel.
– El kell tartania a gyerekeit – kényszerhelyzetben, pénzért dolgozik.
– Felnőttek a gyerekek, céltalannak érzi az életét.

A fő probléma az, hogy azt érzik, hiányzik valami az életükből, de nem tudják mi!

Nézzük a lehetséges okokat!

1. Nem ismered önmagad

Mi okoz örömet? Elfogadod az életet, úgy ahogy van, de nem érzel lelkesedést, amikor elindulsz a megszokott útvonalon a „nem szeretett” munkahelyedre?

Elégedetlen vagy, ingerült. Haszontalannak érzed magad. Gondolj utána miért tudnál lelkesedni?

Tudatában vagy az adottságaidnak, képességeidnek? Tudod-e mitől vagy értékes? Mitől vagy egyedi és megismételhetetlen? Mihez értesz?

Ha ez megvan, akkor már csak meg kell találnod a halmaz közös pontjait. Amihez értesz és örömet is okoz netán még meg is fizetik!
Nem, ez a töprengés nem pénzről szól. De ha meg akarsz élni a munkádból és hivatást keresel, ezt is végig kell gondolnod.

A munkádban szeretnéd megtalálni az életed értelmét? Lehet, hogy a család az, ami a mindent jelenti. Lehet, hogy önkéntes munkával is segíthetsz másoknak.

2. Tanulási képesség hiánya

Nem szeretsz tanulni. A fejlődés, az önfejlesztés vágya ismeretlen számodra. Ha 40-50 évesen nem találod meg a metszéspontot a „Mire vagyok képes?” „Mi okoz örömet?” „Amiért fizetnek” hármasában, akkor ne is olvass tovább, ha bezáródsz a tanulás gondolatára.

3. Nincs idő arra, hogy odafigyelj magadra

Foglalkozol-e azzal, hogy legyen „énidőd”? Amikor csak magaddal, csak a saját érzéseiddel foglalkozol?
Mikor szerveztél magadnak olyan programot, amire csak magad miatt mentél el? Na nem arra a mozizásra gondolok, amikor egy bugyuta gyerekfilmet néztél meg a gyerekekkel múlt vasárnap!

Odafigyelsz arra, hogy a külvilág, az általad átélt események milyen hatással vannak rád? Milyen érzéseket kelt, ha kudarc ér? Ha feleslegesen dolgozol, más aratja le a sikert? Milyen érzés volt, amikor virágos mezőn jártál és beszívtad a tavasz, az új élet illatait? Milyen érzés, amikor a kedvesed, vagy a gyermeked megérkezik? Mikor tudnád ezeket újra, tudatosan felidézni, egy másik szituációhoz kötni?

Manapság elég végignézni utazás közben az emberek között. Az utasok 70-80 %-a mobilozik, nem beszél, nézi a képernyőt. A fülében fülhallgató. Időnként elgondolkodom, hogy az emberek már soha sincsenek önmagukban? Sokszor ágyba visszük a digitális eszközöket, nem csoda, ha életünk több területén zavar támad ebből.

Belemerülve

Belemerülve

Fontos, hogy elemezzük, külső szemmel nézzük magunkat, tudatosítsuk, hogy az egyes helyzetek, történések milyen hatással vannak ránk.

4.   Rossz szokások, otthonról hozott minták

Annyira beleragadunk egy helyzetbe, hogy nem a megoldásokkal foglalkozunk, hanem sajnáljuk magunkat, vagy másokat hibáztatunk. Nem előre tekintünk, hanem a múlton rágódunk.
A környezetünk visszahúz. Előfordul, hogy egy munkahelyen csak a folyosói pletykákig jutunk el, ahol egymást kibeszélik a kollégák. Ezek a beszélgetések lekötik az energiáinkat, ahelyett, hogy a változtatás. a munkahelyváltoztatás lépésein törnénk a fejünket.

Jól elvagyunk a langyos vízben.

Plusz 1 – Kérj visszajelzést!

A külső szem mindig más szemmel lát. Észreveszi azt, amit Te nem. Kinézni egy gondolati körből könnyebb, ha olyan embert kérdezel, akinek a véleményében megbízol.

Akár engem is. Szívesen segítek. Találd meg az álmaidat. A módszerekről ITT olvashatsz.

Vigyázat, a céltalanság érzése depressziót is okozhat! Ha úgy érzed, hosszú ideje
rossz a hangulatod, amely a céltalansággal párosul, fordulj szakemberhez!

Képek forrásai: architecturendesign.net; Pixabay.com

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások