A siker több színű. A sikert megélhetjük a munkában, szabadidőnkben, önkéntesként, vagy akár hobbink gyakorlása közben is. Új sorozatomban olyan életutakat mutatok be, amelyek során a hátrányos helyzetből sikerült fordítani, előnyt kovácsolni.

Kara BeatrixKara Beatrix, selyemvirág tanácsadó sikeres vállalkozást mondhat magáénak. 4 éve webáruházat üzemeltet egy olyan piacon, amit a nagykereskedések uralnak, a „legyél más és legyél bátor” elvek alapján. Sok törzsvásárlója van, ajánlják kollégák és vásárlók egyaránt. Újabb és újabb kihívásokat kap, amikor dekorációkat kérnek tőle.
Egyre több cég keresi meg. Szerepelt már terméke a Nők Lapjában, a Perfect Nails fotózására is vitt selyemvirágokat, melyekből hajdíszek készültek, illetve zöldség-gyümölcs boltnak is készített műgyümölcs dekorációt.

 Élethű selyemvirág dekoráció - Kara Bea munkája

Élethű selyemvirág dekoráció – Kara Bea munkája

KM: Bea honnan indultál, mi az eredeti végzettséged?

KB: Eredeti végzettségem szociális asszisztens (OKJ), majd  1 év kihagyás után elvégeztem a PTE-IFK szociális munkás munkás szakát levelezőn, viszont csak 4 évet dolgoztam a szakmámban.
kb. 1998-ban kezdődtek nálam a pánikbetegség tünetei, 2001-ben diagnosztizáltak és elkezdtek sikeresen kezelni. Többszöri visszaesés után derült ki, hogy először az iskolarendszeri követelmények, majd az alkalmazotti lét miatt.
Ezután titkárnőként dolgoztam 2 évente váltogatva a munkahelyem és végül 2010-ben egy ügynöki munka miatt váltottam ki az egyéni vállalkozást, amit ugyancsak visszaesés miatt 2011-ben hagytam ott.
Már 2008-9 körül kezdtem érezni, hogy a megoldás az önállóság lehet, de csak 2011 tavaszán nyílt lehetőségem rá, hogy tényleg egyéni vállalkozó legyek.

KM: Milyen nehézségeid voltak, vannak?

KB: Már eleve a szakmám miatt hátránnyal indultam, hiszen közöm se volt a kereskedelemhez, ráadásul mindig szolgáltató cégeknél dolgoztam.
Nulláról indultam, családi segítséggel, pontosan akkor még nem tudtam mit akarok, csak az volt biztos, hogy nem mehetek vissza alkalmazottnak.
Mindent meg kellett tanulnom, új kapcsolatokat kellett kiépítenem, hogy olyan közösségi háló legyen körülöttem, mely az új, vállalkozói életemben a segítségemre lehet. Viszont ez az introvertált, tipikus rák nő személyiségemből fakadóan nem volt egyszerű.

Nehezítő körülmény volt még, hogy a sok stressz miatt nemcsak a munka ment nehezen (így okozva oda-vissza stresszforrást), hanem a szervezetem is rosszul viselte és komoly és kevésbé komoly betegségek formájában adta tudtomra, hogy változtatnom kell. Először egy jobb válli vénás trombózis, majd egy bokaszalag-gyulladás és végül idén egy nyaki gerincsérv, viszont közben 2-3 hetes időszakokra vírusos betegségek is ledöntöttek a lábamról.

Ez mind a tudtomra adta, hogy nem csak arra kell figyelnem, hogy vállalkozó maradjak, hanem az időbeosztásomra, a pihenő- és én-időmre is figyelnem kell, illetve fontos, hogy a környeztem reakcióit is a helyén kezeljem, ezzel is csökkentve a stresszorokat.

KM: Milyen sikerélményeket/eredményeket hozott a vállalkozói lét?

KB: Több nagy változás is történt,mióta önálló vagyok:
Tünetmentes, gyógyult pánikbetegként élem a hétköznapjaim.
Komoly személyiségfejlődés indult el, ami nem csak a munkámban, hanem a kapcsolat építésben is nagy segítség. Ez a folyamat nem ért még véget, újabb és újabb folyamatok indulnak el.
Időközben kialakult bennem a „Nagy terv”, már tudom mit szeretnék elérni, mivel előtte csak az lebegett a szemem előtt, hogy akárhogy is, de vállalkozó tudjak maradni.

​​Rengeteg sikerélményt értem és érek el folyamatosan, ahogy szépen fokozatosan tanulom a vállalkozás rejtelmeit, az online marketinget, ismerem meg a közösségi háló nyújtotta lehetőségeket és nő az önbizalmam, magabiztosságom is.
Sok velem egy cipőben járó vállalkozót ismertem meg, sok tanácsadót, szinte nincs is olyan probléma, amit ne tudnék egyedül vagy valaki segítségével megoldani. Mindig tudom, kihez fordulhatok, ha elakadok.
 
Felismertem, hogy az elhagyott szakmám már nem hátrány, hanem nagyban segíti a vásárlók szempontjainak megértését, összekötve azzal, hogy nem csak forgalmazom a selyemvirágokat, hanem felhasználó is vagyok.

KM: Hiányzik valami a régi életedből?

KB: Ha azt mondanám, hogy nem, akkor hazudnék.
Viszont semmi olyan nem hiányzik, amit ne tudnék újra elérni elöbb-utóbb, gondolok itt az állandó fix jövedelemre és az évenkénti nyaralásra.
Már tudom, hogy nincs lehetetlen és amit szeretnék, el fogom érni.

KM: Kívánom, hogy teljesüljenek a terveid és az álmaid Bea. Köszönöm az interjút!

Ha váltáson gondolkodsz, de halogatod a döntést, vagy bizonytalan vagy a céljaidban, segítek. Keress ITT.

Digitális Életpálya Térkép

DÉT – Digitális Életpálya Térkép – módszer

Hozzászólások